Domů » Batátový krém

Batátový krém

Polévka je grunt. V zimě vás obzvlášť posílí a zahřeje. Takový vývar je dobrý i v případě, že máte silné prožitky z včerejší party, která se vám vymkla z rukou. Jen najít dobráka, který nám vývar udělá… ? Není nad to se takovým večírkovým malérům vyhnout.

Pokud je ale řeč o polévkách, jde o skvělé jídlo, kterého si čínská medicína vpraxi velmi cení pro své „zahřívací“ schopnosti. Ano, existují studené polévky, kterými se rádi v létě zchladíme. Však se také připravují z okurek a další zeleniny, které čínská medicína řadí do těch chladících. Pokud se divíte, že asiaté ráno začínají polévkou, už asi chápete proč. Polévka metabolismus rozehřeje a nabudí tělo pro jeho správnou funkci. U nás toto ve zvyku není. Ačkoli i v našem jídelníčku má své odpostatněné místo. Před hlavním jídlem nabudí naše trávení a když na nás leze bacil, uvaříme si česnečku.

Doba přípravy: 25 minut

Množství: 4 porce

Suroviny:

  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce oleje
  • ¼ lžičky mletého koriandru
  • 370 g oloupaných batátů
  • 750 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • Na špičku nože mletého chilli nebo kousek čerstvého
  • Na špičku nože namletého šafránu
  • Sůl
  • 40 ml kokosové smetany (na vaření)

Na dohotovení:

  • 100 g uvařené cizrny
  • 0,5 lžíce oleje
  • ½ lžičky mleté papriky
  • Sůl
  • Chilli vločky
  • Čerstvý koriandr
  • Olivový olej

Postup:

  1. Cizrnu promíchejte v misce s olejem, mletou paprikou, špetkou soli a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 ⁰C a pečte 15 minut dokřupava.
  2. Do hrnce nalijte 2 lžíce oleje. Cibuli nakrájejte nadrobno a za občasného míchání restujte dozlatova. Mezitím batáty nakrájejte na větší kostky.
  3. K cibuli přisypte koriandr, pár vteřin promíchávejte. Přidejte batáty a zalijte vodou či vývarem. Osolte, přidejte chilli a šafrán a pod pokličkou vařte do měkka.
  4. Polévku rozmixujte společně s kokosovou smetanou.
  5. Na talíři doplňte opečenou cizrnou, vločkami chilli a najemno pokrájeným koriandrem. Zakápněte olivovým olejem