Domů » Salát z grilovaných cuket s ořechy a mozzarellou
salát s grilovanou cuketou, sýrem a ořechy

Salát z grilovaných cuket s ořechy a mozzarellou

Dokud je léto, grilování a sklizni cuket je přáno. Neotálejte, rozpalte gril a užijte si skvělou chuť, kterou salát z grilovaných cuket doplněný mozzarellou a ořechy, nabízí.

Pokud máte pocit, že kvůli “samotnému salátu” nemá cenu rozpalovat gril, pak zvažte, jestli ho nerozpálit kvůli dobrému steaku, ke kterému si tento salát dopřejete. Může se totiž skvěle hodit jako příloha – k rybě, kuřeti i hovězímu. Anebo k takovým krevetám! Mňam! Obzvlášť právě ryby a mořské plody budou k tomuto salátu pasovat, protože jeho součástí je citron a citronová kůra, které mořským dobrotám moc sluší.

Obměny

Namísto mozzarelly můžete zvolit pikantnější fetu. Zajímavé bude i doplnění hoblinkami parmezánu. Pak bych doporučovala zařadit i piniová semínka. S ořechy a semínky můžete různě experimentovat. Cuketa je poměrně neutrální ingredience, a proto se nebojte použít mix semínek a ořechů podle svých preferencí a nebo podle toho, s čím budete salát podávat.

Pokud byste salát doplnili například ještě sušenými rajčaty, bude skvěle chutnat třeba se slunečnicovými a dýňovými semínky. Doplněný o grilovanou papriku zase může dobře chutnat s (uzenými) mandlemi. Těch možností je řada.

Salát s pečivem nebo na pečivo?

A krom toho, že se dá salát různě dotvořit, můžete zkusit i neobvyklé servírování. Tahle grilovaná cuketa bude vypadat božsky na bagetě. Bagetu můžete na grilu opéct do křupava. Sýr, který je v receptu navrchu, může vystřídat čerstvý krémový sýr “v podloží”. Dostanete tak atraktivní doplněk grilovaných dobrot, které jste nachystali. A nebo můžete tuto variaci prolnout do formy kanapek. Namísto větších kusů baget nakrájejte bagetu na plátky a krásné chlebíčky jsou raz dva hotové.

Jak jsem zmiňovala v úvodu, tato kombinace se hodí k rybám. Takže pokud byste kanapky chtěli ještě okrášlit a doplnit o nějakou tu bílkovinnou složku, bude se skvěle hodit například uzený losos nebo gravlax.

Recept jsem připravila ve spolupráci se Svět plodů.

Salát z grilovaných cuket s ořechy a mozzarellou

Ingredience na 1 porci:

  • 1 střední, resp. trochu větší cuketu, případně 2 menší

  • Olivový olej

  • Sůl

  • Vlašské ořechy

  • Mozarella

  • Citron – nastrouhaná kůra a pár klínků k podávání

  • Tymián a oregano, příp. jiné bylinky, které máte rádi (bazalka, pažitka, kopr…)

  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  • Cuketu nakrájejte na slabé plátky – silné jen pár milimetrů. Gril nebo grilovací pánev potřete olivovým olejem a cuketu grilujte z obou stran. Během grilování osolte.
  • Ogrilovanou cuketu pěkně naaranžujte na talíř. Posypejte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Obložte kousky natrhané mozzarelly. Posypejte drobnými lístky bylinek anebo bylinky předem nakrájejte nadrobno. Lehce zastrouhněte citronovou kůrou, opepřete čerstvě mletým pepřem a podle chuti můžete ještě zakápnout trochou olivového oleje. Nakonec pokapejte citronem a podávejte.