Čím si oživit letní grilovačku? Vyměňte jednou šopák za salát z pečených brambor a ředkviček. Jeho chuť vás posadí na zadek. Pečením vytáhnete přirozeně nasládlou chuť zeleniny a svěžest sýra ve spojení s pažitkovým pestem tuto kombinaci perfektně vyváží.
Pečené brambory nejsou možná ta nejzdravější příloha z důvodu vysokého glykemického indexu. Nicméně by byla škoda nechat si na tuhle vynikající přílohu zajít chuť. Však z pečených brambor můžeme připravit zdravý, vyvážený salát. A garantuju, že si pochutnáte nejen vy, co se snažíte žít a jíst zdravě.
Salát z pečených brambor a ředkviček jako salát nebo jako samostatné jídlo
Pečené brambory nám mamka doma dělávala k nějakému dobrému masíčku. A proto si salát z pečených brambor a ředkviček spojuji tak nějak s grilováním, které bývá hodně o mase. tedy alespoň u nás. Řekla bych, že o vegetariána tady nezavadíte, i když moje ségra o maso moc nestojí. Tím spíš není na škodu připravit ke grilování anebo k jiné sešlosti tenhle vynikající salát, který poslouží nejen jako příloha, ale právě i jako samostatné jídlo.
Pažitkové pesto nejen na salát
Pravidelní čtenáři mého blogu už se s receptem na jednoduché pažitkové pesto setkat u receptu na restované ředkvičky. Ano, zase s ředkvičkami… Tak nějak se mi k nim hodí, ale využijete ho samozřejmě i jinde – k vajíčkům na různé způsoby úpravy, k rybě, na těstoviny a noky, ke kuřecímu a krůtímu masu… A našlo by se i další dobré spojení v mnoha typech jídel.
Detaily receptu
2 porce
20 minut
30 minut
LEPKU
Ingredience
- Pažitkové pesto:
20 g parmezánu
20 g slunečnicových semínek
40 g pažitky
asi 5 lžic olivového oleje
sůl
- Salát:
400 g brambor (droběnějších)
200 g ředkviček
1 – 2 lžíce olivového oleje
okurka
hrst vyloupaného hrášku
čerstvý sýr
hrst klíčků
sůl
Postup
- Pažitkové pesto:
- Parmezán i slunečnicová semínka rozsekejte najemno. Ne na prach, ale na velice miniaturní kousky.
- Zvlášť rozsekejte pažitku. K ní přilijte olej a jen krátce, pár pulsy, spusťte mixér.
- Smíchejte parmezán a semínka s pažitkovým olejem a lehce dosolte.
- Ve skleničce v lednici vydrží pár týdnů.
- Salát:
- Brambory operte a nakrájejte na centimetrové plátky. Zalijte vodou, sceďte a dobře vysušte.
- Dejte si stranou asi 4 ředkvičky. Zbytek překrojte napůl a přidejte k bramborám. Promíchejte s cca 1 – 2 lžícemi oleje. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180°C dozlatova. Bude to trvat asi půl hodiny.
- Okurku i ředkvičky, které jste odložili stranou, nakrájejte na slabé plátky. Na talíře rozdělte pečenou i čerstvou zeleninu – lehce promíchejte. Posypejte hráškem a pokapejte pestem. Nakonec posypejte sýrem, klíčky a zlehka dosolte.
Pochutnejte si i na dalších sezónních salátech:

Salát s cizrnou, mozzarelou a koprovým dresinkem

Okurkový salát s krůtím masem

Cuketový salát s ředkvičkami