Domů » Restované ředkvičky s vajíčkem
ředkvičky s vajíčkem

Restované ředkvičky s vajíčkem

Znáte takovou tu klasiku ‚ředkvičky s vajíčkem‘ z pánve? Ředkvičky podusíte na másle, zašleháte vajíčko a je hotovo. Na talíři nevypadá tahle míchanice obzvlášť dobře, i když nám možná chutná.

Tato nastajovaná verze ředkviček s vajíčkem podle mě vypadá nejen mnohem líp. Krom toho jsou ředkvičky jsou pěkně opečené a nejsou tak „morké“ a ovadlé, jako při té klasické přípravě ředkviček s vajíčkem.

ředkvičky s vejci

Vzpomínky na ředkvičky s vajíčkem

Dlouhou dobu jsem neměla ředkvičky ráda a na jídlo, které se nám občas mamka snažila uvařit – ředkvičky s vajíčkem – jsem proto nevzpomínala zrovna v tom nejlepším. Ale jak se chutě mění, něco se ve mně zlomilo a začala jsem ředkvičky s chutí jíst. Vlastně až teď po porodu… Dokonce už mi pomyšlení na ředkvičky s vajíčkem nesvírá krk. Proto jsem se rozhodla dát jim zelenou. Trochu si s nimi pohrát a vykrášlit je na talíři. Výsledek dopadl senzačně. Tím spíš, když celé jídlo doplňuje svěží a jemně pikantní pesto z pažitky.

pažitkové pesto

Pesto si s vajíčky skvěle rozumí

Nejsem žádná super zahradnice. S rostlinkami si bohužel moc nerozumím, zatímto můj Honza v zahradničení vyniká. Proto je pažitka za oknem s dalšími bylinkami můj pěstitelský vrchol, na který jsem patřičně hrdá. Když mi pažitka přerostla a bylo mi jasné, že ji nestačím tolik naráz spotřebovat, napadlo mě připravit právě pesto. A to byl super nápad. A vůbec – vajíčka s jakýmkoliv pestem si skvěle rozumí. Vyzkoušejte sami 🙂

Detaily receptu

Množství

1 porce

Doba přípravy

20 minut

Ingredience

  • Pažitkové pesto:
  • 20 g parmezánu

  • 20 g slunečnicových semínek

  • 40 g pažitky

  • asi 5 lžic extra panenského olivového oleje

  • sůl

  • Restované ředkvičky:
  • 100 g ředkviček

  • oříšek másla

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • Navíc ještě:
  • chléb – 1 krajíc

  • čerstvý sýr

  • vejce vařené natvrdo

Postup

  • Pažitkové pesto:
  • Parmezán i slunečnicová semínka rozsekejte najemno. Ne na prach, ale na velice miniaturní kousky.
  • Zvlášť rozsekejte pažitku. K ní přilijte olej a jen krátce, pár pulsy, spusťte mixér.
  • Smíchejte parmezán a semínka s pažitkovým olejem a lehce dosolte.
  • Ve skleničce v lednici vydrží pár týdnů.
  • Restované ředkvičky:
  • Ředkvičky překrojte napůl nebo na čtvrtiny – podle velikosti. Na pánvi rozehřejte máslo a ředkvičky restujte, dokud nezačnou lehce hnědnout. Nakonec osolte a opepřete.
  • Chleba potřete čerstvým sýrem. Posypejte ředkvičkami, pokapejte pestem a nakonec obložte vejcem.

TIP: namísto vejce natvrdo můžete připravit zastřené vejce.

Ochutnejte i další recepty s ředkvičkami:

ředkvičková pomazánka

Ředkvičková pomazánka

cuketový salát

Cuketový salát s ředkvičkami

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami