Domů » Slaná granola
slaná granola

Slaná granola

Je k nevíře, že slaná granola mi visí v konceptech už asi půl roku a nebyla jsem schopná jí ještě dokončit. Přitom je to moje srdcová záležitost. Tak srdcová, že ji od srdce někomu ráda věnuji i jako jedlý dárek. Je totiž skvěle univerzální a nadělá spoustu parády.

Myslím, že není náhoda, že jsem se nedostala k uveřejnění granoly naslano už předtím. Teď – před Vánoci – je ten nejlepší čas. Protože jedlý dárek v podobě originální granoly naslano je bezva dárek. Řada lidí zná granolu jen jako sladkou snídani. Vy je můžete přesvědčit o tom, že její slaná podoba má hodně co nabídnout.

Nezapomeňte si nechat skleničku i pro sebe. Jsem si jistá, že zmizí bleskovou rychlostí. Tento recept je opravdu můj oblíbený, a proto jsem ráda, že ho mohu tvořit i pro mého klienta Eta.

Kde se dá využít?

Slaná granola se dá, stejně jako sladká granola, podávat s jogurtem. Ještě raději ji mám ale s tvarohem nebo se skyrem. Výborně chutná obzvlášť s okurkou. Podávat ji ale můžete i s jinými druhy zeleniny. Doplní také obložené chleby anebo úžasně oživí saláty.

Semínka a oříšky

Do slané granoly si můžete oříšky a semínka nakombinovat podle vlastních chutí. Takto, jak zde uvádím, ji dělám já, ale vy si můžete třeba vlašské ořechy nahradit mandlemi, konopné semínko zase lněným apod.

Slaná granola

Ingredience

  • 180 g ovesných vloček

  • 100 – 110 g semínek – použila jsem tyto:
  • 40 g dýňových semínek

  • 30 g slunečnicových semínek

  • 20 g zlatých lněných semínek

  • 10 g konopných semínek

  • 10 g sezamu – mix bílého a černého

  • 80 – 90 g ořechů – použila jsem tyto:
  • 30 g pekanových ořechů

  • 30 g vlašských ořechů

  • 30 g mandlí

  • Marináda:
  • 1 bílek

  • 1 lžíce javorového sirupu

  • 70 g olivového oleje

  • ½ lžičky soli

  • 1 lžička najemno pokrájeného čerstvého tymiánu

  • 1 lžička mletého rozmarýnu

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • ½ lžičky sušeného česneku

  • Čerstvě mletý pepř

  • Špetka mletého chilli

Postup

  • Vločky smíchejte se semínky a nahrubo nasekanými ořechy.
  • V míse vidličkou nebo metličkou prošlehejte ingredience na marinádu (pepře a chilli přidejte podle chuti).
  •  Suchou směs důkladně obalte v marinádě. Rozprostřete na vyšší plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte při 150 °C (horkovzduch) cca 30 – 35 minut. Během pečení každých 10 minut promíchávejte, aby se granola rovnoměrně prosušila.
  • Granolu nechte vychladnout a poté přesypejte do uzavíratelné sklenice nebo krabičky. Vydrží v suchu několik týdnů.