Domů » Souvlaki z kuřecího masa
souvlaki z kuřecího masa

Souvlaki z kuřecího masa

Souvlaki je oblíbený řecký pokrm, který představuje v podstatě špíz z kousků masa naložených v marinádě. Někdy se setkáte s marinádou bez jogurtu, někdy s jogurtem. Jogurtem maso krásně zkřehne a díky bylinkám i krásně voní.

V Řecku se často vaří z masa jehněčího, telecího, vepřového i drůbežího. Můžete tedy k přípravě použít některé ze zmiňovaných druhů. My doma máme nejraději kuřecí a tuším, že nejsme jediní 🙂 Takže jsem recept připravila právě z něj. Upřímně, pokud bych chystala souvlaki z vepřového masa, nepoužila bych do marinády jogurt, ale jen olej, bylinky, koření a sůl.

Jako přílohu můžete podávat pita chléb, opečené brambory, různé druhy salátů a dip tzatziki.

Souvlaki z kuřecího masa

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 100 g řeckého jogurtu (10 % tuku)
  • 30 ml olivového oleje
  • 1 citron
  • 1 stroužek česneku
  • 1x lžička sušeného oregana
  • ½  lžičky mleté papriky
  • ½ lžičky tymiánu
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na kousky velikosti sousta.
  2. V misce promíchejte řecký jogurt, olivový olej, 2 lžíce citronové šťávy, nastrouhanou kůru z ½ citronu, prolisovaný česnek, oregano, papriku, tymián, sůl a pepř. Maso ponořte do marinády a dobře jej v obalte. Překryjte mísu fólií a uložte do lednice. Nechte marinovat asi hodinu.
  3. Maso napichujte na jehly a ogrilujte.
  4. Na talíři můžete ozdobit nakrájeným citronem a čerstvým oreganem. Podávejte s pita chlebem a tzatziki.
souvlaki z kuřecího masa

Recept jsem připravila ve spolupráci s Košík.cz