Souvlaki je oblíbený řecký pokrm, který představuje v podstatě špíz z kousků masa naložených v marinádě. Někdy se setkáte s marinádou bez jogurtu, někdy s jogurtem. Jogurtem maso krásně zkřehne a díky bylinkám i krásně voní.
V Řecku se často vaří z masa jehněčího, telecího, vepřového i drůbežího. Můžete tedy k přípravě použít některé ze zmiňovaných druhů. My doma máme nejraději kuřecí a tuším, že nejsme jediní 🙂 Takže jsem recept připravila právě z něj. Upřímně, pokud bych chystala souvlaki z vepřového masa, nepoužila bych do marinády jogurt, ale jen olej, bylinky, koření a sůl.
Jako přílohu můžete podávat pita chléb, opečené brambory, různé druhy salátů a dip tzatziki.
Souvlaki z kuřecího masa


Ingredience na 4 porce:
- 600 g kuřecích prsou
- 100 g řeckého jogurtu (10 % tuku)
- 30 ml olivového oleje
- 1 citron
- 1 stroužek česneku
- 1x lžička sušeného oregana
- ½ lžičky mleté papriky
- ½ lžičky tymiánu
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Kuřecí prsa nakrájejte na kousky velikosti sousta.
- V misce promíchejte řecký jogurt, olivový olej, 2 lžíce citronové šťávy, nastrouhanou kůru z ½ citronu, prolisovaný česnek, oregano, papriku, tymián, sůl a pepř. Maso ponořte do marinády a dobře jej v obalte. Překryjte mísu fólií a uložte do lednice. Nechte marinovat asi hodinu.
- Maso napichujte na jehly a ogrilujte.
- Na talíři můžete ozdobit nakrájeným citronem a čerstvým oreganem. Podávejte s pita chlebem a tzatziki.

Recept jsem připravila ve spolupráci s Košík.cz