Domů » Špaldová foccacia
špaldová foccacia

Špaldová foccacia

Italská kultura je známá kromě jiného i pro své fantastické jídlo. Italové jsou požitkáři, a tak je jasné, že cokoliv pochází z jejich kuchyně, bude bavit všechny rozmazlené jazýčky. Špaldová foccacia v tomto receptu je moje trochu zdravější alternativa jejich originální bílého pečiva, které zná snad celý svět.

Minimálně zná foccaciu celý Instagram. Zdá se mi, že na ní co chvíli narážím. A proto jsem dostala chuť připravit jí i ve spolupráci s Eta. Díky Gratusu jsem vypracovala pěkně vláčné těstíčko, které je po vykynutí nádherně nadýchané. Přesně taková má foccacia být.

špaldová foccacia s rajčaty

Kynutí není nikdy dost

Kynutí – to je oč tu běží. Foccaciu můžete vídat plnou takových těch velikých oček. Je to krása pohledět. Pravděpodobně na to existují různé fígle, které já neznám, ale v podstatě jde neustále o kynutí. Když budete těsto vkládat na plech, můžete ho tam nechat kynout ještě déle. Tak se objem těsta zvětší, foccacia bude více nadýchaná a utvoří se v ní právě větší očka.

Celozrnná mouka je ale o něco těžší, než světlá, a proto se těsto nenadlehčí tak moc, jako při použití bílé pšeničné mouky. Vidět rozdíl můžete při zpracování receptu pro proženy.cz, kde jsem použila jen světlou mouka a pórovitost je větší. Pro nadýchanější těsto jsem proto namíchala celozrnnou se světlou.

Mimochodem, když už jsme u toho kynutí, viděla jsem už několikrát, že těsto na foccaciu kyne přes noc v lednici. Ještě jsem to nezkoušela – ale budu muset! 🙂 Protože mě ten rozdíl v těstě zajímá.

Jak foccaciu konzumovat

Foccacia je chléb a podle toho se tak s ní dá zacházet – poslouží jako příloha k salátům, obloženým talířům, pomazánkám, k polévce… Ale můžete ji využít i jako základ pro báječný sendvič.

Nejlepší je čerstvá foccacia, proto doporučuju sníst ji co nejdřív. Jako asi každé (domácí) pečivo ztrácí druhý den své úžasné vlastnosti, kterými nás těší.

Špaldová foccacia

Ingredience

  • Těsto:
  • 230 g světlé hladké špaldové mouky

  • 230 g celozrnné hladké špaldové mouky

  • 1 lžička soli

  • 17 g droždí

  • ½ lžičky cukru

  • 340 ml vlažné vody

  • 2 lžíce olivového oleje

  • Navíc potřebujete:
  • Olivový olej

  • Červená cibule

  • Rajčata

  • Rozmarýn

  • Hrubozrnná sůl (použila jsem napůl s černou havajskou)

Postup

  • Mouku promíchejte v míse se solí.
  • Droždí rozdrobte do misky, přidejte cukr a zalijte vodou. Promíchejte a nechte na teplém místě 15 – 20 minut. Když vzejde kvásek, přilijte jej k mouce spolu s olivovým olejem a zpracujte řidší těsto. Nechte pod utěrkou alespoň hodinu kynout.
  • Pečící plech nebo zapékací mísu o velikosti alespoň 23×25 cm důkladně vytřete olejem. Nakynuté těsto krátce propracujte vařečkou a vyklopte do pečicí formy. Ruce si potřete olejem a lehce roztahujte těsto do stran. Nechte kynout 15 – 20 minut.
  • Troubu nechte vyhřát na 250 °C.
  • Prsty do těsta utvořte dolíčky. Posypejte tenkými plátky cibule a rajčat, tymiánem a solí.
  • Foccaciu vložte do vyhřáté trouby a ztlumte na 220 °C. Pečte 20 minut.
foccacia na řezu