Sezóna medvědího česneku netrvá tak dlouho, abychom s přípravou některých receptů otáleli. Utíkejte proto rychle do lesa, na louku, na tržnici a nebo do obchodu a pusťte se do snadných, ale bááječných, nadýchaných bochánků.
U nás v okolí jsem nikde na žádné místečko, kde by nám tahle skvělá bylinka rostla, nenarazila. Bohužel.. Zato můj Honza mi z práce nanosil pěknou hromádku, takže díky němu si teď můžete upéct nejen tohle lahodné pečivo, ale vyzkoušet můžete i pesto, quiche anebo ho přidat do pomazánky místo špenátu.
Medvědí česnek je skvěle univerzální bylinka, kterou využijete ve spoustě jídel. A já jako kojící máma si ho cením i proto, že nedělá neplechu, jako klasický česnek. Takže si s chutí můžu dopřát spoustu dobrot, kde mi česnek doteď chyběl 🙂 Na jídlo si dávám docela pozor, aby Honzík netrpěl, i když už je teď poměrně velký a asi by některá jídla zvládnul, ale co se týče medvědího česneku, prostě jsem to vyzkoušela, upřímně jsem ho v jídle nešetřila a prošel! 🙂 Uf! Jupí! 😀
Nechci teď znít jako jeden proslulý kuchař, který je známý z telky pro svůj smysl experimentovat se surovinami a větou: ,,Když nemáte toto, tak tam dejte tamto,“ ale řeknu to. Když nemáte medvědí česnek, zkuste si bochánky upéct třeba bez bylinek anebo s jinou bylinkou či špenátem. Základem je tohle dobré těstíčko a dochutit si ho zkrátka můžete i něčím jiným.
Detaily Receptu
6 bochánků
40 minut + kynutí
25 minut
Ingredience
15 g droždí
špetka cukru
160 ml mléka
40 g másla
190 g hladké mouky
80 g polohrubé mouky
1 lžička soli
50 – 60 g medvědího česneku
1 žloutek
olej na potření
Postup
- Droždí rozdrobte do mističky a přidejte špetku cukru.
- Ohřejte mléko a přilijte asi ¼ k droždí. Přidejte ještě větší špetku mouky a promíchejte. Nechte 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Do zbylého mléka vložte na menší kousky nakrájené máslo a nechte rozpustit.
- Mouky promíchejte se solí. Medvědí česnek nakrájejte na menší kusy a promíchejte s moukou. Přidejte vzešlý kvásek. Žloutek prošlehejte v mléčné směsi a přilijte do mísy. Zpracujte těsto. Nechte pod utěrkou 45 minut kynout. Během této doby alespoň jednou propracujte.
- Po nakynutí rozdělte těsto na 6 stejně velkých dílů. Vytvarujte žemličky – tvar je víceméně na vás. Já zvolila takové minirugbyové míče. Vyložte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete olejem. každou žemli párkrát nařízněte nožem a nechte 15 minut kynout.
- Vložte plech do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 25 minut