Domů » Pomazánky – dubnová edice: mrkvová s vejcem, špenátová, brokolicová s kozím sýrem a kurkumové krekry

Pomazánky – dubnová edice: mrkvová s vejcem, špenátová, brokolicová s kozím sýrem a kurkumové krekry

Když jsem se na Instagramu ptala, co byste rádi na mém blogu častěji „konzumovali“, hromada z vás si přála pomazánky. To mě opravdu překvapilo, protože jsem měla za to, že něco tak jednoduchého a „obyčejného“, jako je pomazánka, by nikoho nezajímalo. A vida!

Uvědomila jsem si, že vlastně právě pro to, že je pomazánka víceméně snadné a rychlé jídlo, je děláme rádi a rádi si jimi mažeme pečivo ke snídani, svačině a večeři. A právě proto, že pomazánky můžeme zařadit do několika denních chodů, je dobré mít po ruce novou inspiraci, abyste netočili pár druhů pořád dokola. I když se to nezdá, často i já sklouzávám k „vařícímu“ stereotypu a jedu některá jídla pořád dokola, až si říkám: „Umím já vařit ještě něco jiného?“ 🙂

Nejen, že jste mě inspirovali k novým receptům, inspirovali jste mě rovnou k pravidelné dávce těchto pomazánkových receptíků, které právě proto, že nejsou náročné na přípravu, si zaslouží příspěvek rovnou o několika tipech – a to jak jinak, než sezónně laděných. Tudíž jsem se rozhodla vytvořit pomazánkový seriál a co měsíc vám sem přidat nové tipy. Snad se mi to podaří držet co nejdéle 🙂

A pokud máte i vy nějaké tipy, co byste si přáli na blogu vidět, číst, jíst, budu ráda za vaše tipy. 🙂

Mrkvová pomazánka s vajíčkem

Detaily receptu

Množstí

2 porce

Doba přípravy

10 minut

Bez

lepku

Ingredience

  • 1 středně velká mrkev

  • 1 vejce uvařené natvrdo

  • 100 g tvarohu

  • 1 plná lžíce nadrobno pokrájené pažitky

  • sůl

Postup

  • Mrkev nastrouhejte najemno. Vejce rozsekejte najemno. Suroviny promíchejte a dosolte.
  • Podávejte vychlazené.

Špenátová pomazánka se sušenými rajčaty

Detaily receptu

Množstí

2 porce

Doba přípravy

10 minut

Bez

lepku

Ingredience

  • 2 hrsti – asi 25 g baby špenátu – můžete nahradit medvědím česnekem

  • pár snítek tymiánu

  • 3 kousky sušených rajčat

  • 150 g tvarohu

  • 50 g Lučiny

  • sůl

Postup

  • Baby špenát a tymián nasekejte najemno. Rajčata nakrájejte na drobné kousky.  V míse smíchejte všechny ingredience.
  • Podávejte vychlazené.

Brokolicová pomazánka s kozím sýrem a kopřivami

Ingredience

  • 100 g brokolice

  • 8 – 10 mladých kopřiv

  • 120 g kozího žervé

  • 1 lžíce olivového oleje

  • sůl

  • (1 menší stroužek česneku – prolisovaný)

Postup

  • Brokolici uvařte doměkka, slijte a přelijte studenou vodou. Vymačkejte z růžiček vodu a rozsekejte najemno.
  • Kopřivy přelijte horkou vodou a poté hned studenou. Také vymačkejte a nakrájejte najemno.
  • Všechny ingredience smíchejte a dosolte.

Kurkumové krekry s čočkovou moukou

Detaily receptu

Množstí

2 porce

Doba přípravy

10 minut

Bez

lepku

Ingredience

  • 40 g pohankové mouky

  • 30 g hladké pšeničné mouky

  • 20 g mouky z červené čočky

  • 1/3 lžičky mleté kurkumy

  • ¼ lžičky mletého římského kmínu

  • špetka soli

  • na špičku nože sody

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 50 ml vody

Postup

  • Smíchejte sypké suroviny. Poté přilijte olej a vodu a zpracujte těsto.
  • Těsto vyválejte na pomoučené ploše na slabý plát – silný do 2 mm. Vykrajujte kolečka (nebo jiné tvary) a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte při 200 °C 10 minut.