Domů » Špaldové palačinky s žitnou moukou a s pomeranči
špaldové palačinky s žitnou moukou

Špaldové palačinky s žitnou moukou a s pomeranči

Zdravé špaldové palačinky obohacené navíc ještě výživnou žitnou moukou chutnají skvěle samy o sobě. Ve spojení se šťavnatými pomeranč, jahodným jogurtem, voňavou tonka fazolkou a křupavými mandlemi je to dezert nebo snídaně jedna báseň.

Takovou snídani si budete chtít dopřávat každý víkend. A pravděpodobně nejen vy. Pokud máte doma skeptiky, kteří mají za to, že zdravější a alternativní verze dezertů nemohou chutnat stejně dobře, jako ty méně bohaté na živiny, dokažte jim, že nemají pravdu. Tyto palačinky jsou toho důkazem. Věřím, že jejich chuť zaujme všechny bez rozdílu.

špaldové palačinky s žitnou moukou a pomeranči

Těsto na palačinky si můžete připravit už večer. Přes noc se vám pěkně proleží a palačinky z něj ráno půjdou snadno připravovat. Pak už jen doplnit je tím, co máte rádi. Ačkoliv je varianta s pomeranči naprosto úchvatná, pochutnáte si na nich samozřejmě i s vaší oblíbenou marmeládou, jiným druhem ovoce, s oříškovým máslem, s ořechy či kokosem…

K servírování jsem použila krásný talíř Legio Nova, Eva Solo, který za příznivou cenu spolu s dalším vybavením do kuchyně najdete na e-shopu 4Cook.

Špaldové palačinky s žitnou moukou a s pomeranči

Ingredience na 5 palačinek

  • Těsto:
  • 150 ml mléka

  • 150 ml vody

  • 1 vejce

  • 70 g celozrnné špaldové mouky

  • 50 g celozrnné žitné mouky

  • Špetka soli

  • Špetka cukru

  • 2 lžičky oleje (např. řepkového) – 10 g

  • Olej na smažení – kokosový, řepkový nebo ghí

  • K podávání:
  • 70 ml čerstvé pomerančové šťávy

  • 30 ml limetkové šťávy

  • 1 lžíce medu

  • 2 menší pomeranče

  • Řecký jogurt/tvaroh/zakysaná smetana

  • Tonka fazolka

  • Plátky mandlí, opečené nasucho dozlatova

  • Máta (nemusí být)

Postup

  • Mléko, vodu a vejce prošlehejte v misce. Přisypte obě mouky, špetku soli a cukru a metličkou míchejte, dokud nezmizí hrudky. Nakonec vmíchejte olej. Těsto nechte odpočívat půl hodiny až hodinu.
  • Rozpálenou nepřilnavou pánev potřete olejem. Do pánve vlijte naběračku těsta a krouživými pohyby rozlijte po pánvi. Smažte palačinky z obou stran dozlatova. Při otáčení opatrně podebírejte vařečkou a poté opatrně překlopte. Hotové palačinky stáhněte na talíř.
  • V čisté pánvi smíchejte šťávu z pomeranče a limetky s medem. Vařte minutu až dvě. Poté stáhněte z plotny.
  • Pomeranče oloupejte, nakrájejte na plátky a obalte v sirupu na pánvi.
  • Palačinky naaranžujte na talíře. Ozdobte jogurtem, tvarohem nebo zakysanou smetanou. Případně je můžete potřít před skládáním na talíř, aby náplň byla uvnitř. Zastrouhněte tonka fazolkou a ozdobte plátky pomeranče. Polijte zbylým sirupem. Nakonec posypejte plátky mandlí a ozdobte lístky máty.