Domů » Thajské červené kari s krevetami
thajské červené kari s krevetami

Thajské červené kari s krevetami

Autentické thajské červené kari si připravíte jednoduše i u vás doma. Příprava je snadná, rychlá a výsledek zaručen.

Mám ráda v jídelníčku pestrost a tu do něj thajská a obecně asijská kuchyně nepochybně vnáší. Díky dostupnosti exotických ingrediencí si autentické pokrmy můžeme připravit i u sebe doma. Ano, zajít si do restaurace je super, ale také si rádi tato jídla zkoušíme připravit sami. Učit se novým věcem je zkrátka super.

Vím, že i přes dostupnost exotických ingrediencí máme někdy problém je najít a nakoupit je. Bydlím sice nedaleko Prahy, ale jezdit do centra pro čerstvé exotické ingredience kvůli jednomu jídlu se mi moc nechce 😀 Proto využívám Rohlík.cz, kde najdu všechno možné a namísto obíhání speciálních obchodů a tržnic už se pak zaměřuju jen na přípravu onoho pokrmu.

Sehnala jsem tam i krevety – koupila jsem oloupané, nevařené, mražené krevety. Jestli jste je někdy loupali a čistili od střívek, víte, že je to pěkná patlačka 😀 Když chcete proto připravit rychlé jídlo a navíc jídlo, kde se krevety pěkně vaří v kari a natáhnou jeho chuť, naprosto s klidem můžete mražené, očištěné krevety použít. A budou fajn i při přípravě různých stir-fry pokrmů atp. Před přípravou jsem je nechala přes noc rozmrznout v lednici.

Možná vás na fotce zaujaly ty roztomilé mini jednoporcové hrnce. Můžete v nich servírovat nejen kari, ale třeba i paštiky, pomazánky, dipy, omáčky atd. Seženete je na 4Cook, kde najdete od značky Maku i další krásné nadčasové nádobí a náčiní do kuchyně.

Thajské červené kari s krevetami

Ingredience na 2 – 4 porce

  • 1 šalotka

  • 1 lžíce kokosového oleje

  • 1 větší stroužek česneku

  • 1 plná lžička najemno nastrouhaného zázvoru

  • 1,5 lžíce červené kari pasty

  • 250 ml kokosového mléka

  • 150 ml zeleninového vývaru

  • 200 g oloupaných krevet (nevařených; 14 – 16 kusů) (vegeverze: tofu)

  • 2 lžičky rybí omáčky

  • 1 malá červená paprika kapie

  • 80 g cukrového hrášku

  • Limeta

  • K podávání:
  • Jasmínová rýže

  • Chilli paprička

  • Koriandr

  • Thajská bazalka

Postup

  • Šalotku nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej a cibulku nechte zesklovatět. Přidejte najemno nasekaný česnek, zázvor, kari pastu a míchejte asi minutu na středním stupni.
  • Do hrnce vlijte kokosové mléko a zeleninový vývar nebo vodu. Pozvolna vařte 3 minuty.
  • Do hrnce vložte krevety a rybí omáčku. Přiveďte k varu a vařte 5 minut.
  • Papriku nakrájejte na tenké proužky a společně s cukrovým hráškem přidejte dvě minuty před koncem vaření krevet.
  • Hotové kari podle chuti dosolte rybí omáčkou, je-li to potřeba, a ochuťte limetkou.
  • Podávejte s rýží, posypané najemno nakrájeným chilli, koriandrem a thajskou bazalkou.