Snídaně je pro mě nejoblíbenější rituál dne. Jen ráno přesně vím, co mě čeká, a u snídaně přemýšlím, co mi ten den přichystá. V hlavě je relativně čisto, všude kolem klid. Vím jistě, že až ráno vstanu, že až navštívím koupelnu a obléknu se, přijde přesně tenhle scénář: zapnu rychlovarnou konvici, než se voda uvaří, přinesu si ze spíže čaj, konzervu pro kočky, vločky a oříšky. Vypne se konev, zaliji čaj a vločky. Než se čaj vylouhuje a vločky nasáknou, nakrmím mňoukající chlupáče a cestou z chodby si vezmu ovoce ze sklepa, kde je chladněji. Už se těším na teplý čaj. Vyndám tedy sáček, dojdu si do lednice pro jogurt a namixuju si svojí milovanou ovesnou kaši…usednu ke stolu a….
Není ale nad to, když se ranní stereotyp naruší někdo další. Někdo, kdo mi může dělat společnost. To pak vezmu do ruky vařečku a začnu vytvářet laskominy, pro které si každý čas udělá rád, jen aby se mnou usedl ke stolu a vychutnal si probouzející se den u dobého jídla. Ne každý u nás miluje kaše a ne každý má po ránu takový odpor ke slanému jídlu jako já. Na to už musím být „v plném provozu“. Zkoušela jsem si dát slanou snídani asi jen párkrát, ale nakonec jsem si stejně alespoň trochu ovoce s jogurtem dát musela. Asi to je pro mě něco jako droga. Sladkou snídaní nemyslím koblihy, crossianty nebo čokoládové wafle. Jsou potraviny, které jsou nasládlé samy od sebe a nepotřebují přidávat spousty cukru. Ale teď k těm slaným snídaním. Jistě, můžeme si namazat rohlík máslem, přidat šunku a sýr, přikousnout k tomu kousek zeleniny, nebo si ohřát párky.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 17. 8. 2016
Na druhou stranu, pokud ale chceme někoho navnadit na příjemně strávené ráno, není na škodu být více kreativní a pustit se do originální snídaně. Zelené wafle? Proč ne?! A nezapomeňte na to, že snídaně má být výživná. Bílkoviny doplňte sázeným vejcem a přidat můžete i dobrou šunku od kosti. Bylinkový dip bude třešničkou na dortu.
Detaily receptu
2 porce
30 minut
Ingredience
100 g špenátu
1 vejce
150 ml mléka
100 g hladké mouky
sůl
snítka tymiánu
čerstvě mletý pepř
15 g čedaru, nastrouhaného
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 vejce – k podávání
Postup
- Špenát spařte, sceďte a nakrájejte nadrobno.
- Smíchejte vejce s mlékem, tymiánem, solí a pepřem. Přimíchejte mouku s kypřícím práškem, vmíchejte čedar a špenát. Těsto nechte odležet alespoň 15 minut.
- Upečte vafle. Připravte sázené vejce. Vejce položte na wafli, osolte, opepřete a přiklopte. Podávejte se zeleninou. Připravit si můžete i bylinkový dip.