Domů » Silvestrovské pohoštění

Silvestrovské pohoštění

Tři – dva – jedna..! Každoročně se scházíme na Silvestra právě proto, abychom se dočkali společného odpočítávání posledních vteřin do konce roku, který otevře dveře roku následujícímu. Mnohdy očekáváme, že bude lepší než předchozí a užijeme si ho ve společnosti, která s námi vyprovází starý rok do světa vzpomínek.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
23. 12. 2015

Když si vzpomenu na oslavy konce roku, vzpomínám si jen na poslední dva roky a kdysi dávné dva roky, které pro mě byly „nezapomenutelnými“. Ty poslední dva roky jsem strávila u sestřiny, resp. švárovy rodiny, kam se vždy ráda vracím, a proto si odtamtud odnesu vždy skvělé vzpomínky. Ty kdysi dávné dva roky se odehrály s mými přáteli, vedle nichž jsem vyrůstala v naší malé vesničce. A zbytek? Jeden rok jsem silvestr trávila v nemocnici a ty zbylé doma u televize. Z toho důvodu jsem Silvestr ráda neměla, ale teď jsem pochopila, že jde o hezkou záminku k setkání s rodinou a blízkými.

Pokud se nechystáte vyrazit na nějakou superoriginální akci pořádanou v restauraci apod., ale naopak přichystáte  soukromou párty, kterou si užijete jen s těmi nejbližšími, určitě si zaslouží skvělé pohoštění, které připravíte raz dva a z pár surovin.

Na tyhle recepty použijete opravdu jen pár surovin a nemusíte se hroutit, že po vánočních nákupech opět provětráte peněženku.

A pokud byste si chtěli rozšířit obzory ještě více, podívejte se na to, co jsme tvořily s Florentýnou, kterou jistě znáte z blogu Kuchařka pro dceru. Dovíte se 10 tipů, jak vytvořit nejlepší silvestrovské jednohubky a chlebíčky.

Listové soudky se dvěma druhy náplní

Suroviny: cca 20 – 35 ks

Listové soudky:

  • 2 pláty rozváleného listového těsta
  • 1 vejce
  • Sezamová semínka – světlá i černá

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 220 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem (můžete použít ten z listového těsta).
  2. Rozšlehejte vejce s necelou 1 lžící vody.
  3. Z každého plátu vykrájíte cca 30 koleček. Vždy vykrojte jedno plné kolečko a k němu dvě děravá (10 plných, 20 děravých).
  4. Plná kolečka rozložte na plech. Potřete rozšlehaným vejcem a na každé položte děrované kolečko, aby okraje nepřečuhovaly. Potřete opět vejcem a přiložte druhé kolečko.Potřete vejcem.
    1. Polovinu posypte černým sezamem, druhou polovinu světlým sezamem.
    2. Pečte dozlatova.
    Pokud se vám stejně tak jako mě stane, že z nezištného důvodu budou při pečení soudky „přepadávat“, ihned po upečení kousek spodního dílu odstraňte a ještě vlahé položte na rovný povrch. Kolečko sesedne a bude rovné. Dávejte ale pozor abyste odlomili jen tu spodní tenkou vrstvu a soudek nebyl děravý – dno musí zůstat (pokud nebudete dělat kremrole ? )

Řepová náplň:

  • 80 g uvařené červené čepy, oloupané
  • 5 g namletých vlašských ořechů
  • 30 g bílého hustého jogurtu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Špetka sušeného česneku

Postup:

  1. Řepu nastrouhejte najemno. V misce promíchejte s ostatními surovinami.

Žampionová náplň:

  • 35 g cibule (tj. asi ½)
  • Oříšek másla
  • 50 g žampionů
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Špetka sušeného tymiánu
  • 50 g měkkého tvaroh (polotučného)
  • Niva na ozdobení

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a cibuli nechte orestovat dozlatova.
  3. Žampiony nakrájejte na jemné plátky. Přidejte k cibuli.
  4. Opékejte dozlatova a doměkka. Nechte vychladnout.
  5. Smíchejte žampiony s tvarohem. Osolte, přidejte pepř a tymián.

Soudky naplňte náplněmi. Ozdobit můžete ořechy, nivou, bylinkami.

Soudky si upečte den předem a naplňte je až na poslední chvíli.
Alespoň vám před večírkem zbyde více času na perfektní líčení nebo výzdobu obýváku.

Avokádový krém s uzeným lososem

Suroviny: cca 18 ks:

  • 80 g vyzrálého avokáda
  • 150 g měkkého tvarohu (polotučného)
  • Nastrouhaná citronová kůra z ¼ citronu
  • sůl

Na ozdobu:

  • Asi 20 g uzeného lososa
  • Rozválené listové těsto
  • 1 vejce
  • Sezamová semínka
  • Vločková nebo hrubozrnná sůl
  • Červená cibule

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 220 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
  2. Z listového těsta vykrájejte kolečka.
  3. Vejce rozšlehejte, potřete jím kolečka. Kolečka posypte sezamem, solí a pečte dozlatova.
  4. Do mísy vložte avokádo, rozmačkejte vidličkou. Přidejte tvaroh, citronovou kůru, sůl a promíchejte.
  5. Cibuli nakrájejte na jemná půlkolečka.
  6. Do zdobícího sáčku s řezanou špičkou vložte krém a na lžičku (můžete použít i mističky anebo krekr) stříkněte trochu krému. Ozdobte lososem, upečeným listovým těstem a cibulkou.

Kanapky s uzeným lososem

Suroviny: cca 16 ks

  • 4 plátky lisovaného celozrnného chleba
  • 80 g měkkého tvarohu
  • 20 g uzeného lososa
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Bylinky (čerstvý kopr, tymián, oregano, pažitka)
  • Rajčátka
  • Olivy

Postup:

  1. Z chleba vykrájejte kolečka.
  2. Tvaroh promíchejte se zbylými surovinami a vložte do zdobícího sáčku.
  3. Na kolečka naneste kopečky náplně. Ozdobte například rajčátky a olivou.

Rolky s nivovou pomazánkou

Suroviny: cca 24 kousků

  • 8 plátků toustového chleba (světlý i tmavý)
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 60 g nivy
  • Tymián
  • Na ozdobení:
  • Hroznové víno
  • Cherry rajčátka

Postup:

  1. Nivu rozmačkejte s tvarohem v misce, dochuťte tymiánem.
  2. Toustový chléb rozválejte válečkem. Horní okraj odkrojte.
  3. Pomažte pomazánkou a pomocí alobalu sviňte do rolády. Alobal utěsněte a nechte nejlépe 2 hodiny.
  4. Odstraňte alobal a odkrojte konce roládky. Rozkrojte na 3 části. Každou ozdobte kousek vína nebo rajčátkem a spíchněte párátkem.

A jak zdobit chlebíčky?

Přiznám se, že tradiční chlebíčky s bramborovým salátem, jsou pro mě velká nuda a dávám přednost lehčím variantám pohoštění. Na chlebíčky používám úzké francouzské bagety a vícezrnné bagetky, které šikmo nakrájím a další kroky jsou stejně jednoduché.

K namazání můžete použít různé variace pomazánek. Použít můžete třeba „jen“ lučinu a další čerstvé sýry. Můžete ji ochutit bylinkami, stejně tak jako například měkký tvaroh. Pomazánku můžete udělat na stejný způsob, jako je avokádový krém (viz. nahoře). Vegetariáni ocení pomazánku z červené řepy nebo z mrkve, celeru, jogurtu a hořčice.

Pro přípravu pomazánky můžete použít i maso. Zde najdete recept na pomazánku z kuřete, kterou můžete doplnit například jen oříšky.

Když už máte namazanou bagetku, je třeba dát něco navrch. Narolujte a plátky sýru nebo šunky a načančejte je na bagetu. Sýr můžete oživit tím, že jeho okraj poprášíte mletou paprikou. Pak by se slušela ještě třečnička na dortu – něco malého pro oživení.

Připravit můžete i tyto Rukolové trubičky, které si můžete upéct den předem a před večírkem je naplníte náplněmi.