Striploin nebo také sirloin steak z nízkého roštěnce patří mezi steakovou klasiku, kterou byste měli zvládnout levou zadní. Pokud ale neseženete vyzrálé maso, raději se do steaku nepouštějte, měli byste co dělat s kousáním. Možná by vás to dokonce přestalo bavit.
Přiznám se, moje první zkušenost s hovězím steakem nebyla moc dobrá, a tak jsem neměla chuť se o to pokoušet doma. Byla jsem odrazená tím, že z masa je pak nakonec guma a že za dobré maso utratím jmění. Ono to není tak úplně pravda. Sice není maso na steaky jedno z těch nejlevnějších, určitě si v případě steaku raději připlatím, než abych utřela slzu nad kusem podrážky.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 19. 5. 2016
Doba přípravy: 40 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
Steaky:
- 2 steaky z nízkého roštěnce o celkové váze 400 – 500 g
- bylinky – bazalka, pažitka, tymián
- olivový olej
- hrubozrnná sůl
- čerstvě mletý pepř
Hranolky:
- 6 středně velkých brambor o celkové váze asi 400 – 500 g
- olivový olej
- sůl
Postup:
- Troubu předehřejte na 210 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem. Brambory oloupejte a nakrájejte podélně na klíny. Vložte do vody, sceďte a osušte. Brambory promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje a rozprostřete na plech. Vložte do trouby a pečte 30 minut. Posolte až před podáváním.
- Maso nechte vyndané z lednice alespoň půl hodiny. Troubu předehřejte na 100 ⁰C. vložte do trouby plech nebo pekáček. Rozpalte si pánev. Když se z ní začne kouřit, steaky důkladně obalte v olivovém oleji a položte na pánev. Opékejte 3 minuty z obou stran. Poté steaky vložte do trouby na připravený plech nebo pekáček a nechte 10 minut dojít. Po upečení nechte odležet ještě 5 minut.