Domů » Domácí tagliatelle se špenátovým pestem a lososem

Domácí tagliatelle se špenátovým pestem a lososem

Nebojte se pustit do přípravy vlastních těstovin. Na domácích těstovinách není co zkazit. Můžete si je sice připravit do zásoby, ale já osobně si myslím, že nejlepší je připravit si těstoviny čerstvé. Hodíte je do vody a hotové jsou raz dva.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
16. 6. 2016

Doba přípravy: 40 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

  • 180 g hladké mouky (na těstoviny)
  • 2 vejce
  • cca 2 lžíce vody

Pesto:

  • 80 g baby špenátu
  • 1 malý nebo ½ stroužku česneku
  • šťáva z ½ limety
  • 15 – 20 g piniových (nebo slunečnicových) semínek
  • 15 g parmezánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl čerstvě mletý pepř
  • 4 sušená rajčata nakládaná v oleji

Na lososa:

  • 100 g lososa
  • šťáva z ½ limety
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Z mouky, vajec a trochy vody vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut uležet v lednici. Z těsta vyválejte na pomoučeném vále tenký plát. Z těsta nakrájejte nudle silné asi 0,5 – 1 cm (práci si usnadníte, když těsto přes sebe několikrát přeložíte – a budete potřebovat dlouhý ostrý nůž!). Tagliatelle rozprostřete na vále a nechte chvíli prosychat.
  2. Lososa nakrájejte na kostky velké asi 2 – 3 cm a pokapejte šťávou z ½ limety, nechte odležet.
  3. Do tubusu nebo vysoké nádoby vložte opraný okapaný špenát, nadrobno nakrájený česnek, semínka (které si předem můžete opražit pro posílení chuti), nadrobno nakrájený parmezán, limetovou šťávu, špetku soli a čerstvě mletý pepř, olej a promixujte. Rajčata nechte okapat, otřete papírovou utěrkou a nakrájejte nadrobno. Vmíchejte do pesta.
  4. Lososa osolte, opepřete, vložte na rozpálenou pánev a opečte ze všech stran.
  5. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě tzv. al dente, sceďte a promíchejte s pestem. Na talíři doplňte lososem. Můžete přidat čerstvá cherry rajčátka a hoblinky parmezánu.