Pokud hledáte jednoduché, ale efektní pohoštění pro návštěvu, na silvestrovskou party či oslavu, sýrové pralinky s ořechovými krekry budou pro nealergiky to pravé. Krom toho si je můžete připravit předem a ušetříte si tak “stresy” před samotnou party.
Sýrové pralinky jsem připravovala už několikrát a také jsem je několikrát fotila s tím, že obměním fotky na blogu. Takový větší upgrade přichází teď, kdy jsem k pralinkám navíc připravila recept na krekry, a to ve spolupráci s Eta.
Ječné krekry
Součástí receptu pro Probio byly výborné krekry z ječné mouky. Zde máte bonusový recept na ně 🙂
Ječné krekry:
- 110 g ječné celozrnné hladké mouky
- Špetka cukru (2 g)
- Větší špetka soli (4 g)
- Na špičku nože sody
- 40 ml vody
- 25 g olivového oleje
Postup:
- Mouku smíchejte s cukrem, solí a sodou. Zalijte vodou a olejem a zpracujte těsto.
- Na pomoučeném vále vyválejte plát silný 2 – 3 mm a pomocí rádélka nebo vykrajovátky tvořte tvary podle libosti. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Lehce postříkejte vodou.
- Pečte při 170 °C (horkovzduch) 15 minut. Nechte na plechu zchladnout.
Upgrade ve verzi 20.22 – recept na pralinky s tymiánovo-ořechovými krekry
Ačkoliv jsem sýrové pralinky připravovala už mockrát, jejich složení ani poměr jediných dvou ingrediencí, že kterých se skládají, jsem neupravovala. Je to tak snadné, ale tak skvělé!
Kuličky se dají perfektně tvarovat. Mají vyváženou chuť – napůl svěží a lahodnou – napůl pikantní a slanou. Podle toho, v čem pralinky obalíte, získáte jedinečný výraz chutí. Nebojte se kombinovat semínka, ořechy a sušené ovoce nebo zeleninu. A nezapomeňte ani na bylinky nebo jedlé květy. Já mám nejraději pažitku.
Pralinky si můžete připravit předem a vydrží klidně přes noc v lednici. Pokud nejsou zrovna obalené v čerstvých bylinkách, neokorají a ani nijak jinak neprojeví ‘únavu materiálu’.
Pralinky v hlavní roli vs. pralinky jako doplněk kanapek
Pralinky můžete servírovat takto v hlavní roli za doprovodu domácích nebo kupovaných krekrů, ale také jako součást složitějšího receptu. Myslím tím jako součást nějakého předkrmu anebo kanapek. Můžete je podávat na pečivu s kouskem ovoce nebo zeleniny, v čekankových listech s marinovaným ovocem a bylinkami a tak dále.
Sýrové pralinky s ořechovými krekry
Ingredience
- Krekry:
20 g ořechů (vlašské)
100 g hladké mouky
1 lžička najemno pokrájeného tymiánu
¼ lžičky sušeného česneku
Větší špetka soli
½ lžíce čekankového sirupu (nebo javorového sirupu, příp. medu)
20 g olivového oleje
30 g vody
- Sýrové pralinky – cca 18 – 20 kousků:
100 g nivy
100 g sýru typu lučina
Čerstvá pažitka, oříšky a semínka, případně sušené ovoce na obalení
Postup
- Krekry:
- Ořechy nasekejte nadrobno. Nemusí být namlety najemno, nějaký ten větší kousek nevadí. Vsypte ořechy do mísy a promíchejte s hladkou moukou, tymiánem, česnekem a solí.
- Do mísy přilijte sirup, olej a vodu a zpracujte těsto.
- Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát. Vykrajujte nebo vyřezávejte rádýlkem libovolné tvary. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a přete na 180 °C cca 15 – 20 minut dozlatova. Je dobré pokládat na plech stejné tvary, jelikož tyčinky se například pečou rychleji než kolečka.
- Sýrové pralinky:
- Nivu nastrouhejte najemno a v misce smíchejte s lučinou. Sýrovou směs můžete nechat uležet v lednici, budou se vám z ní lépe vyvalovat kuličky a navíc si můžete směs takto připravit už den předem, pokud vás čeká chystání jídla a pohoštění pro více hostů.
- Ze směsi vyvalujte malé kuličky. Obalujte libovolně v nasekané pažitce nebo ořeších, semínkách nebo sušeném ovoci.