Možná se stane trhací chléb hitem vašich grilovaček a možná se stane stálicí ve vašem rodinném jídelníčku. Po celý rok si sice nemůžeme vychutnat sezónu medvědího česneku, ale nebojte se improvizovat a namísto směsi s touto skvělou bylinkou použijte různá domácí pesta.
Trhací chléb není zrovna low fat ani low carb záležitost. Rozhodně ale potěší smysly. Ty vaše i smysly ostatních, se kterými se o chléb podělíte. Hodí se právě pro sdílení u velkého stolu. Například u grilovaček.
Namísto medvědího česneku můžete použít i jiné bylinky, které máte rádi..v o něco menším množství, než je česnek. A česnekovou chuť dodáte klasickým stroužkovým česnekem.
Recept jsem připravila ve spolupráci s ETA.
Trhací chléb s medvědím česnekem
Detaily receptu
forma 23×8 cm
45 minut
45 minut
Ingredience
- Těsto:
20 g droždí
½ lžičky cukru
230 ml vlažné vody
150 g žitné chlebové mouky
150 g celozrnné špaldové mouky hladké
100 g světlé mouky hladké (pšeničná nebo špaldová)
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje
- Na promazání:
100 g medvědího česneku
1 lžička čerstvého tymiánu (nebo jiná bylinka – např. oregano, bazalka…)
80 g olivového oleje
Špetka soli
30 g parmezánu
Postup
- Droždí rozdrobte do misky, promíchejte s cukrem a zalijte vlažnou vodou. Nechte 15 – 20 minut vzejít kvásek.
- V zadělávací míse smíchejte mouky a sůl. Vlijte vzešlý kvásek, olivový olej a nechte robota 10 minut zadělávat těsto. Poté vyndejte hák a mísu zakryjte fólií. Nechte těsto kynout 1 – 1,5 hodiny.
- Připravte si směs na potření. Medvědí česnek a lístky tymiánu vložte do mixéru, zalijte olejem a rozmixujte. Přidejte špetku soli, parmezán a promíchejte.
- Chlebíčkovou formu (o velikosti 23 x 8cm) vyložte pečicím papírem.
- Těsto překlopte na pomoučenou pracovní plochu, krátce propracujte a vyválejte na plát velký asi 50 x 40 cm, silný zhruba 3 mm. Rovnoměrně potřete česnekovým olejem. Nakrájejte na 4 vodorovné pruhy, z nichž odkrajujte asi 7 centimetrové kousky.
- Obdélníky skládejte po několika kouscích na sebe a vkládejte do vyložené pečicí formy.
- Pečte při 180 °C 45 minut. Nechte zchladnout a poté vyndejte z formy.