Vytvořit zdravý lava cake, aby si zachoval svou skvělou čokolávodost a tekutý vnitřek, není tak snadné. Pokusila jsem se připravit verzi, která si zachovává bohatou chuť čokolády a přitom se obejde bez obrovské nálože tuku navíc.
Samotná čokoláda obsahuje množství tuku. Vemte si, že na porci máte (v tomto případě) asi 40 g čokolády – to je necelá polovina tabulky. Když pohledáte recepty na lava cake, zjistíte, že obvykle se v receptu vyskytuje stejné množství másla. Uf! “No ale není tam skoro mouka,” může někoho napadnout…
Tuk má energetickou hodnotu přes 9 kcal v 1 gramu. Oproti tomu má 1 gram sacharidu něco přes 4 kcal. Takže z hlediska celkové energetické vydatnosti je vyšší procento tuku v dezertu větší nálož, než vyšší procento sacharidů. (Ale taky je třeba zvážit porci – dvojnásobně velký zákusek plný cukru s minimem tuku nebude zdravější volbou 🙂 .
Tuky nejsou špatné, tělo je potřebuje. Ale “vocaď pocaď” 🙂
Cukr jsem v receptu nahradila erythtriolem, což je nekalorické sladidlo. Tím jsem kalorickou nálož ještě o něco snížila. A sladkou chuť podporuje finální touch – posypání pár zrnky mořské soli. Sůl totiž sladkou chuť podporuje. Proto se přidává i do spousty dalších dezertů.
Recept na přání
Často jsou moje recepty ovlivněny “chutěmi” ostatních a tvořím je tak na přání. Námětem mého klienta Svět plodů byl tentokrát právě lava cake nebo suflé. Původně jsem měla v plánu vytvořit zdravé sufflé. Ale lava cake miluje můj Honza. A já miluju jeho (krom toho se blíží Valentýn, kdy čoko dezerty vedou). Proto jsem se nakonec pustila do téhle varianty – abych mu udělala radost. Ocenil to 🙂 A mě to obohatilo. A jsem ráda, že se recept líbí i klientovi a splnil tak jeho očekávání. Věřím a doufám, že splní i to vaše!
Servírovat můžete lava cake s malinami nebo jahodami či pomerančem. Skvěle bude chutnat i s kopečkem jogurtové nebo vanilkové zmrzliny.
Lava cake
Detaily receptu
2 porce
15 minut
8 – 10 minut
Ingredience
90 g tmavé čokolády nad 70 %
35 g másla + na vymazání
1 vejce
1 žloutek
30 g erythtriolu
Špetka soli
1,5 lžičky kávové esence nebo instantní kávy
20 g celozrnné hladké špaldové mouky
Špetka kypřicího prášku do pečiva
Kakao na vysypání formiček + na posypání
Mořská sůl k podávání
Maliny
Můžete servírovat s jedlými květy
Postup
- Čokoládu a máslo společně rozpusťte ve vodní lázni.
- Než se čokoláda s máslem rozpustí, vymažte máslem dvě zapékací mističky a vysypejte je kakaem.
- Vejce, žloutek, erythtriol a malou špetku soli a našlehejte do pěny. Přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem, kávovou esenci a zašlehejte.
- Nakonec vmíchejte mouku se špetkou kypřicího prášku.
- Těsto rozdělte do mističek. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C v režimu horkovzduch a pečte 8 – 10 minut. Vytáhněte mističky z trouby a nechte 1 – 2 minuty odpočinou. Poté přiklopte talířkem a otočte vzhůru nohama – dortík vypadne z formičky.
- Před podáváním posypejte kakaem a malou špetkou mořské soli. Servírujte s malinami a jedlými květy.