Domů » (trochu zdravější) Lava cake

(trochu zdravější) Lava cake

Vytvořit zdravý lava cake, aby si zachoval svou skvělou čokolávodost a tekutý vnitřek, není tak snadné. Pokusila jsem se připravit verzi, která si zachovává bohatou chuť čokolády a přitom se obejde bez obrovské nálože tuku navíc.

Samotná čokoláda obsahuje množství tuku. Vemte si, že na porci máte (v tomto případě) asi 40 g čokolády – to je necelá polovina tabulky. Když pohledáte recepty na lava cake, zjistíte, že obvykle se v receptu vyskytuje stejné množství másla. Uf! “No ale není tam skoro mouka,” může někoho napadnout…

Tuk má energetickou hodnotu přes 9 kcal v 1 gramu. Oproti tomu má 1 gram sacharidu něco přes 4 kcal. Takže z hlediska celkové energetické vydatnosti je vyšší procento tuku v dezertu větší nálož, než vyšší procento sacharidů. (Ale taky je třeba zvážit porci – dvojnásobně velký zákusek plný cukru s minimem tuku nebude zdravější volbou 🙂 .

Tuky nejsou špatné, tělo je potřebuje. Ale “vocaď pocaď” 🙂

Cukr jsem v receptu nahradila erythtriolem, což je nekalorické sladidlo. Tím jsem kalorickou nálož ještě o něco snížila. A sladkou chuť podporuje finální touch – posypání pár zrnky mořské soli. Sůl totiž sladkou chuť podporuje. Proto se přidává i do spousty dalších dezertů.

Recept na přání

Často jsou moje recepty ovlivněny “chutěmi” ostatních a tvořím je tak na přání. Námětem mého klienta Svět plodů byl tentokrát právě lava cake nebo suflé. Původně jsem měla v plánu vytvořit zdravé sufflé. Ale lava cake miluje můj Honza. A já miluju jeho (krom toho se blíží Valentýn, kdy čoko dezerty vedou). Proto jsem se nakonec pustila do téhle varianty – abych mu udělala radost. Ocenil to 🙂 A mě to obohatilo. A jsem ráda, že se recept líbí i klientovi a splnil tak jeho očekávání. Věřím a doufám, že splní i to vaše!

Servírovat můžete lava cake s malinami nebo jahodami či pomerančem. Skvěle bude chutnat i s kopečkem jogurtové nebo vanilkové zmrzliny.

Lava cake

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

15 minut

Doba pečení

8 – 10 minut

Ingredience

  • 90 g tmavé čokolády nad 70 %

  • 35 g másla + na vymazání

  • 1 vejce

  • 1 žloutek

  • 30 g erythtriolu

  • Špetka soli

  • 1,5 lžičky kávové esence nebo instantní kávy

  • 20 g celozrnné hladké špaldové mouky

  • Špetka kypřicího prášku do pečiva

  • Kakao na vysypání formiček + na posypání

  • Mořská sůl k podávání

  • Maliny

  • Můžete servírovat s jedlými květy

Postup

  • Čokoládu a máslo společně rozpusťte ve vodní lázni.
  • Než se čokoláda s máslem rozpustí, vymažte máslem dvě zapékací mističky a vysypejte je kakaem.
  • Vejce, žloutek, erythtriol a malou špetku soli a našlehejte do pěny. Přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem, kávovou esenci a zašlehejte.
  • Nakonec vmíchejte mouku se špetkou kypřicího prášku.
  • Těsto rozdělte do mističek. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C v režimu horkovzduch a pečte 8 – 10 minut. Vytáhněte mističky z trouby a nechte 1 – 2 minuty odpočinou. Poté přiklopte talířkem a otočte vzhůru nohama – dortík vypadne z formičky.
  • Před podáváním posypejte kakaem a malou špetkou mořské soli. Servírujte s malinami a jedlými květy.
lava cake plný čokolády