Domů » Jablečný koláč s tvarohovo-ořechovou náplní
jablečný koláč s tvarohovo-ořechovou náplní

Jablečný koláč s tvarohovo-ořechovou náplní

Tvaroh dává dezertům svěžest, lahodnou chuť i šťavnatost. Když se navíc spojí s ovocem, je to požitek, na který s chutí rádi vzpomínáte. Jablečný koláč s tvarohovo-ořechovou náplní je toho důkazem.

U nás doma nejvíc letí tvarohové koláče a hned v závěsu jablečné. Těmi top v kategorii tvaroh a jablka jsou sypaný tvarohový koláč a zakrytý jablečný koláč.

Je tím pádem jasné, že když nejoblíbenější druhy koláčů – tvarohový a jablečný – propojím dohromady, vznikne naprosto oslňující dezert. Tím spíš, že do tvarohové náplně je vmíchaná ořechová nádivka. Jak já ji miluju. Když mamka pekla koláčky s ořechovou náplní, moc jsem si přála, aby nějaká zbyla a já jí mohla dojíst 🙂

Není to jen sezónní záležitost

Přestože kombinace jablek, skořice a ořechů je evokuje dojem, že koláč se hodí do chladných měsíců, tvaroh zase naopak dezert osvěžuje a jeho šťavnatost potěší i v teplých měsících. Je to zkrátka celoroční láska 🙂 Krom jablek můžete koláč upéct také s hruškami. Zajímavé by mohlo být i kaki, ale to jsem ještě nezkoušela.

Recept vznikl ve spolupráci s ETA.

Jablečný koláč s tvarohovo-ořechovou náplní

Detaily receptu

Množství

koláčová forma o průměru 23 cm

Doba přípravy

40 minut

Doba pečení

45 minut

Ingredience

  • Náplň:
  • 150 g vlašských ořechů

  • 300 ml mléka

  • 2 lžička mleté skořice

  • 250 g měkkého tvarohu

  • 1 vejce

  • Cca 5 lžic xylitolu (nebo jiného sladidla)

  • Korpus:
  • 180 g jemných ovesných vloček

  • 180 g celozrnné špaldové hladké mouky

  • 1 lžička skořice

  • 2 lžíce xylitolu

  • 20 g medu

  • 80 g másla

  • 100 g najemno nastrouhaného jablka

  • 2 – 3 lžíce mléka

  • Navíc:
  • 3 – 4 jablka

  • 30 g medu

  • 20 g másla

  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

  • Ořechy rozmixujte nebo umelte najemno. V hrnci promíchejte s mlékem a na mírném až středním plameni vařte 15 minut do zhoustnutí. Přendejte do širší mísy a rozetřete do stran, aby nádivka lépe chladla.
  • Ovesné vločky promíchejte s moukou, skořicí a xylitolem. Med rozpusťte s máslem a promíchejte s jablkem. Přelijte k sypké vločkové směsi a vařečkou promíchejte. Pokropte mlékem. Poté pomocí robota s nástavcem typu K nebo prsty zpracujte do vlahé „drobenky“. Směs rozprostřete do koláčové formy a umačkejte po dně i bocích do stejnoměrné vrstvy.
  • Do ořechové nádivky vmíchejte tvaroh, prošlehané vejce a oslaďte xylitolem. Náplň rozetřete do korpusu.
  • Jablka nakrájejte na čtvrtiny a vykrájejte jádřince. Pak položte kousky jablka řeznou stranou dolů a od nejširší strany začněte jablko krájet na tenké plátky. V dlani rozhrňte a usaďte na náplň. Takto pokračujte, dokud nezaplníte celou plochu koláče.
  • Rozpusťte med s máslem a citronovou šťávou a koláč potřete. Pokud vám ještě trochu směsi zbyde, můžete ji nechat na potření po upečení.
  • Pečte na 170 °C 45 minut.
  • Podávat můžete s javorovým nebo čekankovým sirupem.

Mohlo by vám zachutnat: