Tvaroh dává dezertům svěžest, lahodnou chuť i šťavnatost. Když se navíc spojí s ovocem, je to požitek, na který s chutí rádi vzpomínáte. Jablečný koláč s tvarohovo-ořechovou náplní je toho důkazem.
U nás doma nejvíc letí tvarohové koláče a hned v závěsu jablečné. Těmi top v kategorii tvaroh a jablka jsou sypaný tvarohový koláč a zakrytý jablečný koláč.
Je tím pádem jasné, že když nejoblíbenější druhy koláčů – tvarohový a jablečný – propojím dohromady, vznikne naprosto oslňující dezert. Tím spíš, že do tvarohové náplně je vmíchaná ořechová nádivka. Jak já ji miluju. Když mamka pekla koláčky s ořechovou náplní, moc jsem si přála, aby nějaká zbyla a já jí mohla dojíst 🙂
Není to jen sezónní záležitost
Přestože kombinace jablek, skořice a ořechů je evokuje dojem, že koláč se hodí do chladných měsíců, tvaroh zase naopak dezert osvěžuje a jeho šťavnatost potěší i v teplých měsících. Je to zkrátka celoroční láska 🙂 Krom jablek můžete koláč upéct také s hruškami. Zajímavé by mohlo být i kaki, ale to jsem ještě nezkoušela.
Recept vznikl ve spolupráci s ETA.
Jablečný koláč s tvarohovo-ořechovou náplní
Detaily receptu
koláčová forma o průměru 23 cm
40 minut
45 minut
Ingredience
- Náplň:
150 g vlašských ořechů
300 ml mléka
2 lžička mleté skořice
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
Cca 5 lžic xylitolu (nebo jiného sladidla)
- Korpus:
180 g jemných ovesných vloček
180 g celozrnné špaldové hladké mouky
1 lžička skořice
2 lžíce xylitolu
20 g medu
80 g másla
100 g najemno nastrouhaného jablka
2 – 3 lžíce mléka
- Navíc:
3 – 4 jablka
30 g medu
20 g másla
1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Ořechy rozmixujte nebo umelte najemno. V hrnci promíchejte s mlékem a na mírném až středním plameni vařte 15 minut do zhoustnutí. Přendejte do širší mísy a rozetřete do stran, aby nádivka lépe chladla.
- Ovesné vločky promíchejte s moukou, skořicí a xylitolem. Med rozpusťte s máslem a promíchejte s jablkem. Přelijte k sypké vločkové směsi a vařečkou promíchejte. Pokropte mlékem. Poté pomocí robota s nástavcem typu K nebo prsty zpracujte do vlahé „drobenky“. Směs rozprostřete do koláčové formy a umačkejte po dně i bocích do stejnoměrné vrstvy.
- Do ořechové nádivky vmíchejte tvaroh, prošlehané vejce a oslaďte xylitolem. Náplň rozetřete do korpusu.
- Jablka nakrájejte na čtvrtiny a vykrájejte jádřince. Pak položte kousky jablka řeznou stranou dolů a od nejširší strany začněte jablko krájet na tenké plátky. V dlani rozhrňte a usaďte na náplň. Takto pokračujte, dokud nezaplníte celou plochu koláče.
- Rozpusťte med s máslem a citronovou šťávou a koláč potřete. Pokud vám ještě trochu směsi zbyde, můžete ji nechat na potření po upečení.
- Pečte na 170 °C 45 minut.
- Podávat můžete s javorovým nebo čekankovým sirupem.
Mohlo by vám zachutnat: