Piškotový, biskupský nebo tvarohový? U nás doma vítězí tvarohový beránek. Obzvlášť tento s mandlemi. Je zdravější oproti klasickým receptům, což ale na chuti není vůbec znát. Proto si na něm pochutná celá rodina.
Velikonoce bez beránka? To by nešlo! 🙂 Ale aby si na něm u nás doma pochutnal každý bez rozdílu, musí krom báječné chuti a vláčnosti splňovat také to, že není plný cukru a bílou mouku alespoň z části nahradí jiná. To jsou zase moje požadavky. Prostě už jsem taková 🙂 Najít proto kompromis mezi tím, co milují kluci a co potřebuji já, najdete v tomhle receptu.
Honza miluje tvarohové dezerty a moučníky. Tvaroh, když je přísadou těsta, dokáže vnést do moučníku příjemnou vláčnost a delikátní chuť. Proto nesměl v tomto receptu na beránka chybět. Mandle tu delikátní chuť ještě více prohloubí. Můžete použít mandlovou mouku z neloupaných mandlí, já jsem ale použila světlou, vynikající mouku ze Svět plodů.
Čím vymazat a vysypat formu, vyklápění beránka
Forma na beránka má dva kritické úseky – krk a čumáček. Část mezi hlavou a tělem beránka je úzká. Může se stát, že při špatném vymazání a vyklápění hodně teplého beránka dojde k maléru a v této části se roztrhne. Vůbec je komplikovaná celá část hlavy – nos nejvíc. Pamatuju si, jak mi jednou celá hlava zůstala ve formě 🙁 Byla jsem z toho smutná, jak jinak, ale bylo to pro mě ponaučení a nikdy se mi to už nestalo.
Používala jsem a používám starou formu na beránka po babičce. Je z litiny nebo hliníku. Spíš z litiny, je totiž docela těžká. Vymazávám jí jedině máslem! Vysypávám hrubou nebo (asi ještě lepší) polohrubou moukou. Vždycky tak beránek krásně vyklouzne. A je lepší počkat, než trochu vychladne,..trochu víc. Nesmí být studený, ale vlažného beránka se mi daří vyklopit prostě nejlépe.
Protože miluju jednoduchost, beránka nepřelívám čokoládou ani mu nedělám do očí bijící a nehodící se obří oči z rozinek, které mě spíš jako malou vždycky děsily 😀 Nechám beránka tak, jak je… Maximálně ho jemně pocukruji. V jednoduchosti je krása 🙂
Krásné Velikonoce Vám přeji!!!
Tvarohový beránek s mandlemi
Detaily receptu
15 minut
50 minut
Ingredience
3 vejce
120 – 150 g xylitolu
250 g měkkého tvarohu
60 kokosového oleje
1 – 2 lžičky citronového pudru nebo nastrouhaná kůra z ½ většího citronu
1 lžička vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
100 g mandlové mouky
80 g celozrnné špaldové mouky hladké
80 g světlé špaldové mouky hladké (nebo pšeničné)
1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
Špetka soli
Máslo na vymazání formy a (polo)hrubá mouka na vysypání
Postup
- Vejce prošlehejte s xylitolem do pěny. Nemusíte šlehat příliš dlouho do husté pěny.
- Do vaječné směsi vmíchejte tvaroh, rozpuštěný (ale ne horký) kokosový olej, citronový pudr nebo kůru a vanilkovou pastu. Dobře prošlehanou směs smíchejte s mandlovou a špaldovou moukou, kypřicím práškem a špetkou soli. Mouku můžete použít jen světlou nebo celozrnnou.
- Těstem naplňte vymazanou a vysypanou beránkovou formu. Těsto uhlaďte vařečkou a zespoda párkrát poklepejte, aby si těsto do formy dobře sedlo.
- Pečte při 170 °C 50 minut. Po vyndání beránka z trouby nechte asi 15 – 30 minut chladnout a poté opatrně vyklopte na tác a nechte zcela zchladnout.