Pro vegany i nevegany tu mám jednu drobnou specialitku, která oživí jídelníček všech milovníků dobrého a zdravého jídla. Recept na tento burger mě napadl ve chvíli, kdy jsem v Lidlu objevila žampiony portobello. Venku bylo krásně a já měla chuť na lehké jídlo. Lehké jídlo = snadné jídlo. Doma jsem tedy nasypala čočku do hrnce, rozehřála troubu a za chvíli bylo hotovo.
Shodou okolností je recept bez lepku, navíc také vhodný pro vegany. I když nejste zrovna vagani a neodmítáte lepek, můžete si tento recept udělat a říct si, že jste udělali něco pro svoje zdraví a věřte mi, že tím největším bonusem na celém receptu bude jeho skvělá chuť.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 1. 9. 2016
Doba přípravy: 40 minut
Množství: 5 ks
Suroviny:
Čočkový karbanátek:
- 100 g červené čočky
- Sůl
- ¼ lžičky uzené papriky
- ¼ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky drceného římského kmínu
- 1 vrchovatá lžička tahini pasty
Dresink:
- 1 lžíce celozrnné hořčice
- 1 lžíce sojanézy (nebo zakysané smetany)
Navíc:
- 10 portobello žampionů
- Polníček
- Rajčata
- Olivový olej
Postup:
- Čočku uvařte se špetkou soli na hustou kaši. Přidejte koření, tahini, dosolte podle potřeby a za občasného míchání nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
- Z čočkové kaše vytvarujte 5 plochých „karbanátků“, o průměru asi 7 cm. Položte na plech a pečte 30 minut.
- Žampionům odtrhněte nohu. Lehce potřete klobouky olivovým olejem, osolte a vložte do trouby vypouklou stranou dolů a pečte 10 minut. Po 10 minutách otočte a pečte dalších 10 minut. Pro lepší chuť ogrilujte.
- Smíchejte hořčici se sojanézou. Rajčata nakrájejte na plátky.
- Na žampion položte plátek rajčete, polníček, karbanátek, rajče, dresink a přiklopte.