Domů » Zapečená ovesná kaše (proteinová)
zapečená ovesná kaše s proteinem

Zapečená ovesná kaše (proteinová)

Miluji obilné kaše k snídani. Nejčatěji si chystám ovesnou – v různých úpravách. Někdy připravuji klasickou vařenou, jindy kaši expres – na zalití a někdy ji nechám fermentovat přes noc. A když si den předem vzpomenu a náhodou mám trochu času, připravím si tuhle specialitu. Zapečená ovesná kaše s proteinem je totiž poněkud jiná, ale stejně tak úžasná a zdravá.

zapečená ovesná kaše s proteinem

Zapečená ovesná kaše dodá energii, která se postupně uvolňuje, a to díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin. Tato verze, kterou jsem připravovala ve spolupráci s ETA, je totiž o protein obohacená. Pokud ale nechcete, nemusíte protein přidávat. Jednoduše ho z receptu vypusťte a ničím nenahrazujte. Smíchala jsem 1:1 čokoládový s neochuceným, protože protein je sladký, ale netřeba toho sladkého do zapečené ovesné kaše přidávat moc, když už je tam banán. Banán slouží v receptu nejen jako sladidlo, ale dává kaši i vláčnou konzistenci.

zapečená ovesná kaše

Co přidat?

Do kaše, stejně jako té, kterou nepečete, můžete přidat různé druhy ovoce – čersvého i sušeného. Tedy klidně i kompotovaného, jestli máte rádi, ale já ho nedávám. Využijte v každém případě sezóny. Ovoce v této verzi kaše skvěle chutná rozpečené na povrchu kaše.

Stejně tak dobře bude chutnat, když kaši posypete svými oblíbenými oříšky. Pěkně zavoní, křupnou a budou i výborně chutnat. Do kaše navíc můžete přidávat různé druhy rostlinných mlék nebo koření. Krom vanilky to může být skořice, kardamon anebo hřebíček (spíš asi pro zimní verze s jablky, švestkami apod.).

S čím podávat

Zapečenou ovesnou kaši můžete servírovat stejně tak, jako klasickou kaši v misce. Skvěle chutná s jogurtem. Můžete lehce přelít oříškovým máslem, posypat čokoládou nebo čokoládovými boby, čerstvým ovocem..

Zapečená ovesná kaše

Detaily receptu

Množství

2 – 3 porce

Doba přípravy

10 minut

Doba pečení

30 minut

Ingredience

  • 80 g jemných ovesných vloček

  • 1 lžíce chia semínek (15 g)

  • 1 lžíce slunečnicových semínek (20 g)

  • 1/2 lžíce kakaa (7g)

  • 40 g proteinu – použila jsem 20 g čokoládového a 20 g bez příchuti (protože čokoládový je sladký a kaše by tak byla příliš sladká)

  • 1/3 lžičky sody

  • 1/2 lžičky mleté vanilky nebo skořice

  • 1,5 zralého banánu (1 do kaše, 1/2 navrch)

  • 1 vejce

  • 100 ml rýžového mléka

  • Jahody

  • Kokosový olej na vymazání pečicí mísy

Postup

  • Menší zapékací mísu lehce vymažte kokosovým olejem.
  • V míse smíchejte ovesné vločky, chia a slunečnicová semínka, kakao, protein, sodu a vanilku.
  • Jeden banán rozmačkejte na kaši a promíchejte s vejcem a mlékem. Dobře promíchejte banánovou směs se sypkou. Nalijte do připravené pečicí formy a uhlaďte stěrkou.
  • Zbylý banán a pár jahod nakrájejte na plátky a rozprostřete po povrchu kaše. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C (režim horkovzduch) a pečte 30 minut.