Domů » Nudlový salát s chřestem a tofu
nudlový salát s chřestem a tofu

Nudlový salát s chřestem a tofu

Přestože se moc často kombinace chřestu s uzeným tofu a omáčkou tamari nevidí, neznamená to, že nechutná skvěle. Ano, chřest je velice jemná zelenina, ale právě proto není nudlový salát s chřestem a tofu napraný spoustou dalších surovin – aby mohl vyniknout v celé svojí kráse. A to jak za studena, tak v teplé verzi.

Teplý vs. studený salát

Salát si vychutnáte jak za studena, tak v teplé variantě. U té studené není nutné zelený chřest tepelně upravovat. Syrový chutná báječně, tak proč ne? Díky tomu v něm zůstane ještě více živin, než kdybychom ho blanšírovali.

Blanšírování je ale druhá možnost, jak chřest do salátu připravit. Píšu blanšírování – ne dlouhé vaření. Zelený chřest bychom dlouhým vařením zničili. Ztratil by svou skvělou chuť, krásnou barvu a křehkou texturu. Po krátkém vaření jej rychle zchlaďte. Pak můžete ihned scedit a nechat okapat a pracovat s ním, jak potřebujete. V tomto případě můžete rychle ingredience prohřát na pánvi a ihned servírovat.

Chřest může nahradit i jiná zelenina

Když není zrovna sezóna chřestu, můžete ho nahradit jinou zeleninou. Nudlový salát s brokolicí bude chutnat taky fantasticky. Stejně tak s květákem, paprikou, nebo cuketou.

nudlový salát s chřestem, tofu a tamari omáčkou

Omáčka tamari – co je zač

Fermentovaná omáčka tamari připomíná klasickou sojovou omáčku. Považuje se však za zdravější alternativu, protože probíhá přirozenou fermenatací sóji, soli a vody. Obsahuje proto množství antioxidantů a příznivě ovlivňuje trávení. V pokrmu může zcela nahradit sůl. V biokvalitě jí seženete například na Probio. Právě díky spolupráci s Probio tento recept vznikl, jelikož jsem dostala za úkol vymyslet nějaký recept a chřest je právě teď v sezóně – byla by škoda nepustit se do experimentu. Ochutnejte sami – já myslím, že se to povedlo 🙂

Nudlový salát s chřestem a tofu

Detaily receptu

Množství

2 menší porce

Doba přípravy

15 minut

Vhodné i pro

VEGANY

Ingredience

  • 150 g celozrnných širokých nudlí (špaldových) – použila jsem od Probio

  • 1 – 1,5 lžíce omáčky tamari

  • 2 lžíce oleje

  • 2 lžičky limetkové šťávy

  • ½ lžičky mletého římského kmínu

  • 250 g zeleného chřestu – můžete nahradit brokolicí, cukrovým hráškem, zelenou paprikou nebo cuketou – v případě studené varianty okurkou

  • 100 g tofu – natural nebo uzené či jinak „ochucené“

  • Koriandr

Postup

  • Nudle uvařte al dente v osolené vodě.
  • Než se nudle stačí uvařit, promíchejte v misce tamari omáčku, olej, sezam, limetkovou šťávu a mletý římský kmín.
  • Pokud budete připravovat teplou variantu salátu, spařte krátce chřest v osolené vroucí vodě a rychle, nakrátko zchlaďte ve studené vodě. Sceďte a nakrájejte na plátky. Přendejte do mísy. V případě studené varianty není nutné zelený chřest tepelně upravovat.
  • Nudle sceďte, nechte okapat a přidejte do mísy s marinádou a zeleninou a promíchejte. Podávejte posypané koriandrem. Případně ještě vychlaďte v lednici.