Domů » Špaldové rohlíky

Špaldové rohlíky

Jakmile se v soutěži Peče celá země objeví technická výzva, jako domácí rohlíky a housky, zaplaví Instagram spousta fotek domácích výtvorů na toto téma. A zrovna se to sešlo tak, že jsem pro Probio připravovala také domácí špaldové rohlíky – mé úplně první.

První rohlíky pro Probio, druhé pro Forbes – které jsou lepší

Na své první rohlíky, které jsem chystala pro Probio, jsem poměrně pyšná. Na to, že jsem je motala poprvé, se mi, řekla bych, povedly. A když se zaměřím na chuť, tak ta je skvělá. Použila jsem do rohlíků pro Probio máslo. Máslo dodá pečivu krásnou vůni a chuť, ale pečivo nevydrží tak dlouho měkké a kypré, jako když do kynutého pečiva přidáte sádlo.

Fakt! Věřte tomu nebo ne, sádlo dělá z rohlíků čupr rohlíky (a nejenom z rohlíků – sádlo jsem přidávala i do pivního chleba s cibulí) Senzační nadýchané, vláčné a kypré rohlíky, které tak vydrží i pár dní. Se sádlem jsem je připravovala pro Forbes. Přidávám sem odkaz na recept:

Ani máslo, ani olej. Ty nejlepší rohlíky vykouzlíte díky něčemu úplně jinému

Tento recept obsahuje mouky špaldovou celozrnnou a světlou špaldovou. Kdybych použila jen celozrnnou, budou o něco hutnější. Ale zase na druhou stranu budou zdravější – budou obsahovat více vlákniny a mikroživin. Jestli se tedy pustíte do čistě celozrnné varianty, musíte počítat s tím, že rohlík jako pírko to zkrátka nebude. Naopak přípravou pouze ze světlé mouky docílíte větší nadýchanosti.

rohlíky

Rohlíky potřebují čas pro nakynutí

Kynuté těsto, jak jistě víte, potřebuje svůj čas, aby po upečení bylo pěkně nadýchané a kypré. A u rohlíků to platí dvojnásob. Je třeba ho jednak nechat pořádně nakynout po zadělání. Potom si těsto rozdělíte na několik stejně velkých kousků, z nich uválíte bochánky a necháte je opět kynout. Vyválené a srolované rohlíky opět potřebují čas pro nakynutí.

Čím sypat

Rohlíky nemusíte sypat ničím – pak budou chuťově neutrální – pro sladké i slané úpravy. Chuťově neutrální budou i v případě, že je posypete mákem. Rohlíky můžete posypat klasicky hrubozrnnou solí, semínky, kmínem… Ale taky méně obvyklým kořením nebo různými druhy soli, jako je třeba černá havajská sůl. Tu jsem použila právě na sádlové rohlíky pro Forbes.

Špaldové rohlíky

Ingredience na 6 rohlíků

  • 8 g droždí

  • 1/2 lžičky cukru

  • 150 ml vlažné vody

  • 150 g hladké špaldové mouky

  • 110 – 120 celozrnné hladké špaldové mouky + na podsypání

  • 1/2 – 1 lžička soli

  • 30 g másla nebo sádla, rozpuštěného a zchladlého (viz odstavec výše)

  • Vejce + 1 lžíce mléka na potření

  • Mák na posypání

Postup

  • Droždí rozdrobte do misky a smíchejte s cukrem. Zalijte vlažnou vodou a nechte 15 – 20 minut vzejít kvásek.
  • Ve větší míse smíchejte mouky se solí. Vlijte dovnitř kvásek a zchladlé máslo. Zpracujte těsto.
  • Nechte hodinu kynout v míse pod utěrkou. Vyklopte na pomoučený vál a lehce propracujte. Rozdělte na 6 stejně velkých dílků a z každého vyválejte bochánek. Nechte cca 10 – 15 minut kynout.
  • Z každého bochánku vyválejte na pomoučeném vále trojúhelník a stočte od širšího kraje ke špičce. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout. Můžete nechat i půl hodiny..
  • Potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s trochou mléka. Posypejte lehce mákem a pečte při 190 °C (horkovzduch) 15 – 20 minut dozlatova.
špaldové rohlíky