Jsem moc ráda, že mohu inspiraci nabírat nejen “samovolně” svou cestou, ale že mi jí dávají i klienti, kteří mají občas požadavky na zpracování konkrétních receptů. Domácí naan je toho příkladem. Zjistila jsem, že je snadný na přípravu a stačím ho připravit, než se uvaří polévka, ke které ho můžeme servírovat.
Podnět pro vytvoření domácího naanu jsem dostala od Probio, když si nechávali zpracovat mungo polévku. I ta je pro mě takovým novým objevem. Ač mám luštěniny ráda, mungo polévku jsem ještě nevařila. Ale to provedení, které jsem připravila, mě více než uspokojilo 🙂
Indický chléb
Indie je poměrně známá svými “chleby” a plackami, které servírují k různým druhům pokrmů. Připravují je obvykle v peci tandoor, kterou my bohužel doma nemáme. Přesto se i v domácích podmínkách dá taková dobrota připravit. Zkrátka si musíme vystačit s pánví 🙂 A na tu autentickou indii si pak můžeme zajít do dobré indické restaurace.
Indický chléb naan můžete servírovat nejen k polévce, ale k různým druhům kari a dalším kořeněným pokrmům. Těsto v puse vytáhne chutě z jazyka, které na něm ulpěly, a tak nám přichystá ještě větší zážitek z jídla. Krom toho je chléb záchranou, pokud to přeženeme s chilli. Právě proto, že má schopnost absorbovat chutě z chuťových pohárků, vyžene palčivost pryč 🙂
Domácí naan
Detaily receptu
4 chleby
20 minut
6 minut
Ingredience
12 g droždí
Špetka cukru
100 ml vlažné vody
30 g másla + na potření
70 g bílého jogurtu
250 g hladké mouky + na podsypání
Velká špetka soli
Postup
- Droždí rozdrobte do mističky, smíchejte s cukrem a zalijte vlažnou vodou. Promíchejte a nechte 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Máslo rozpusťte a promíchejte s jogurtem. V míse smíchejte mouku se solí. Přidejte jogurt s máslem a vzešlý kvásek. Zadělejte vláčné těsto. Lehce poprašte moukou a nechte na teplém místě 1, 5 hodiny kynout.
- Těsto vařečkou přemístěte na pomoučený vál. Rozdělte na 4 kousky. Z každého vytvarujte pomoučenýma rukama bochánek. Vyválejte nebo vytáhněte těsto na slabší placku. Každou placku opékejte po 3 minutách z obou stran. Po upečení z obou stran potřete máslem