Domů » Domácí naan
naan

Domácí naan

Jsem moc ráda, že mohu inspiraci nabírat nejen “samovolně” svou cestou, ale že mi jí dávají i klienti, kteří mají občas požadavky na zpracování konkrétních receptů. Domácí naan je toho příkladem. Zjistila jsem, že je snadný na přípravu a stačím ho připravit, než se uvaří polévka, ke které ho můžeme servírovat.

Podnět pro vytvoření domácího naanu jsem dostala od Probio, když si nechávali zpracovat mungo polévku. I ta je pro mě takovým novým objevem. Ač mám luštěniny ráda, mungo polévku jsem ještě nevařila. Ale to provedení, které jsem připravila, mě více než uspokojilo 🙂

Indický chléb

Indie je poměrně známá svými “chleby” a plackami, které servírují k různým druhům pokrmů. Připravují je obvykle v peci tandoor, kterou my bohužel doma nemáme. Přesto se i v domácích podmínkách dá taková dobrota připravit. Zkrátka si musíme vystačit s pánví 🙂 A na tu autentickou indii si pak můžeme zajít do dobré indické restaurace.

Indický chléb naan můžete servírovat nejen k polévce, ale k různým druhům kari a dalším kořeněným pokrmům. Těsto v puse vytáhne chutě z jazyka, které na něm ulpěly, a tak nám přichystá ještě větší zážitek z jídla. Krom toho je chléb záchranou, pokud to přeženeme s chilli. Právě proto, že má schopnost absorbovat chutě z chuťových pohárků, vyžene palčivost pryč 🙂

Domácí naan

Detaily receptu

Množství

4 chleby

Doba přípravy

20 minut

Doba pečení

6 minut

Ingredience

  • 12 g droždí

  • Špetka cukru

  • 100 ml vlažné vody

  • 30 g másla + na potření

  • 70 g bílého jogurtu

  • 250 g hladké mouky + na podsypání

  • Velká špetka soli

Postup

  • Droždí rozdrobte do mističky, smíchejte s cukrem a zalijte vlažnou vodou. Promíchejte a nechte 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  • Máslo rozpusťte a promíchejte s jogurtem. V míse smíchejte mouku se solí. Přidejte jogurt s máslem a vzešlý kvásek. Zadělejte vláčné těsto. Lehce poprašte moukou a nechte na teplém místě 1, 5 hodiny kynout.
  • Těsto vařečkou přemístěte na pomoučený vál. Rozdělte na 4 kousky. Z každého vytvarujte pomoučenýma rukama bochánek. Vyválejte nebo vytáhněte těsto na slabší placku. Každou placku opékejte po 3 minutách z obou stran. Po upečení z obou stran potřete máslem