Domů » Zeleninové kari s domácím panýrem
zeleninové kari s panýrem

Zeleninové kari s domácím panýrem

Březen – za kamna vlezem. Duben – ještě tam budem. Je fakt, že počasí za posledních pár dnů bylo pořádně rozhoupané. Jednou bylo krásné teploučko, za dva dny jsme oblíkali kabáty a rukavice. A proto jsem si neodpustila ještě jeden receptík na jemně hřejivé zeleninové kari s domácím panýrem.

Že není kari jako kari, svědčí jak Google, tak nabídky restaurací. Jednak je velký rozdíl mezi thajským a indickým kari, jednak se liší zelené kari od červeného. Přestože se tohle kari možná jeví jako thajský typ červeného kari, vidím v něm jeden velký rozdíl, kvůli kterému si červené kari už v restauracích nedávám. Obvykle se totiž potkám s poměrně nasládlou omáčkou, což mi moc nevyhovuje. Tento recept spíš inklinuje k indickému typu, jelikož pokrmu dominuje domácí panýr – jedna ze základních surovin indické kuchyně.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
2. 4. 2020

Panýrem jsem se inspirovala na Apetitu, nicméně jsem si recepturu trochu upravila a přidala sůl. Mimochodem syrovátka ze sýru je po vychlazení příjemně osvěžující. Myslím, že recept je strašně jednoduchý, takže asi není co víc vysvětlovat a můžete se pustit do díla 🙂

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

45 minut

Bez

lepku

Ingredience

  • Panýr:
  • 1 litr mléka

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 50 ml horké vody

  • sůl

  • Zeleninové kari:
  • 2 lžíce oleje

  • 1 cibule

  • 3 řapíkaté celery

  • 3 lžičky červené kari pasty

  • ½ lžička římského

  • ¼ lžičky pískavice

  • 1 lžička kurkumy

  • 300 g dýně nakrájená na kostičky

  • 0,5 litru zeleninového vývaru

  • 100 g cukety nakrájené na půlkolečka

  • 120 g kokosového mléka

  • ½ lžičky skořice

  • panýr

  • čerstvý koriandr

  • rýže k podávání

Postup

  • Panýr:
  • Cedník vyložte plátýnkem. Mléko přiveďte k varu. Citronovou šťávu promíchejte s horkou vodou a tenkým pramínkem lijte k mléku. Ztlumte a promíchávejte. Asi za 5 minut, kdy se syrovátka oddělí od sýřeniny, slijte mléko přes plátýnko.
  • Pokud chcete sýr ochucený, přidejte bylinky, koření a sůl těsně předtím, než mléko slijete.
  • Nechte okapat a pak sýr vymačkejte. Buď v cedníku sýr zatěžte miskou s vodou, aby byl sýr pevný a dal se dobře krájet, anebo přendejte sýr do mističky.
  • Zeleninové kari:
  • V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte dozlatova. Řapíkatý celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte do hrnce a opékejte s cibulí asi 3 minuty.
  • Udržujte hrnec na mírném žáru. Přidejte kari pastu, římský kmín, pískavici a kurkumu a asi 2 minuty míchejte.
  • Dýni nakrájejte na drobnější kostky. Přidejte do hrnce. Zalijte zeleninovým vývarem a duste, dokud dýně nezměkne. Než bude však úplně měkká, přidejte pokrájenou cuketu. Vařte už jen krátce.
  • Nakonec přidejte kokosové mléko a skořici. Stáhněte z plotny.
  • Kari podávejte s rýží. Na talíři posypejte kousky panýru a čerstvého koriandru.
zeleninové kari s domácím panýrem