Zdravé řepné brownies chutnají naprosto úchvatně, tak proč jim nedat šanci, až budete plánovat víkendové pečení pro rodinu? Vsadím se, že nikdo nepozná, co za ingredience jste do vláčných brownies použili.
Skryté ingredience
Kdyby Honza věděl, co je tento dezert vlastně zač, asi by s chutí sobě i kolegům do práce nenesl několik porcí. Červenou řepu má sice moc rád, ale ne tak úplně v dezertu. A fazole? 😀 Ano, dá si je – občas. Pokud by si měl vědomě vybrat, jestli si dá zdravější nebo nezdravý dezert, sáhnul by po tom zdánlivě “poctivějším”. Pokud by ale přišla slepá ochutnávka, dost pravděpodobně by sáhnul po zdravější alternativě.
Vlastně tahle zdravá alternativa je ve skutečnosti “poctivější”. Je v ní spousta živin ze samých kvalitních zdrojů – červená řepa, fazole, mandlová mouka, hořká čokoláda… Dlouho jsem si přála vytvořit zeleninové brownies. Napadala mě ještě varianta s batáty, ale nakonec to řepa vyhrála. Výsledek předčil moje očekávání a jsem moc ráda, že recept potěšil i Svět plodů. Právě od tohoto svého oblíbeného klienta jsem dostala námět pro přípravu brownies a jsem za to moc ráda!
Řepné brownies s fazolemi
Detaily receptu
forma cca 27×25 cm
10 minut
40 minut
LEPKU
Ingredience
60 g tmavé čokolády (73,5 %)
30 g kokosového tuku
2 bulvy vařené červené řepy (celkem 230 – 250 g)
200 g červených sterilovaných fazolí
3 vejce
80 – 100 g erythtriolu (nebo xylitolu)
120 g mandlové mouky
50 g kakaa
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
Postup
- Formu vyložte pečicím papírem a troubu zapněte na 180 °C.
- Čokoládu s kokosovým tukem rozehřejte ve vodní lázni.
- Řepu, fazole a vejce společně rozmixujte dohladka.
- Do směsi zašlehejte rozpuštěnou čokoládu. Poté přidejte erythtriol, mandlovou mouku, kakao a kypřicí prášek a dobře promíchejte.
- Těsto rozetřete do připravené formy a vložte do trouby. Pečte 40 – 45 minut. Nechte zcela vychladnout a až poté krájejte.