Nedala bych si nikde ke snídani francouzské tousty, protože bych měla problém s tím, že jsou nasáklé tukem. A proto jsem vymyslela zdravější alternativu, která je krásně křupavá, a přitom zdravější.
Klasické francouzské tousty se obalují ve vajíčku a smaží obvykle na přepuštěném másle. To je ale poměrně spousta másla, které se do toustu vsákne. Když trochu másla přimícháte do vajíčka, jeho množství se v jídle radikálně sníží, a přitom si toust ponechá svou křupavost, zlatavou barvu i máslovou vůni.
Plněný toust
Tousty se mohou připravovat bez promazání, ale mě se zamlouvalo spojení s rybízovým džemem. Džemem, který není slazený cukrem. Vyrábí ho například značka Relax. Díky tomu, že s toustem během pečení nepohybujete, což se děje při přípravě na pánvi, nemá toust možnost se rozdělit. Takže si tak náplň, kterou si sami zvolíte, můžete směle dopřát 🙂
Rybízový džem můžete vyměnit například za oříškové máslo nebo jinou ovocnou náplň. Třeba i s tvarohem nebo ricottou.
S čím podávat
Pro silný křupavý zážitek můžete toust po upečení obalit v xylitolu (třeba se skořicí). Servírovat můžete s bílým jogurtem, čerstvým ovocem a javorovým sirupem. A hlavně s úsměvem 🙂
Dobrou chuť!!
Francouzské tousty zdravěji
Detaily receptu
3 tousty
15 minut
10 minut
Ingredience
6 plátků celozrnného toustového chleba
Džem podle chuti – cca 1,5 lžíce do každého
30 ml mléka
1 vejce
10 g másla
Postup
- Troubu zapněte na 220 °C v režimu horkovzduch. Dovnitř položte plech vyložený pečicím papírem.
- Plátek toustového chleba potřete džemem a přiklopte druhým. Pokračujte takto i se zbývajícím pečivem.
- Máslo rozehřejte a pak prošlehejte s mlékem a vejcem. Směs můžete ochutit vanilkou nebo skořicí.
- Sendvič obalte ze všech stran ve vaječné směsi. Pokládejte na plech do trouby.
- Pečte 10 minut dozlatova.
- Po upečení můžete obalit ve směsi cukru nebo xylitolu a mleté skořice a vanilky. Podávejte s javorovým sirupem, jogurtem a ovocem.