Domů » Trhací chléb s medvědím česnekem
trhací chléb s medvědím česnekem

Trhací chléb s medvědím česnekem

Možná se stane trhací chléb hitem vašich grilovaček a možná se stane stálicí ve vašem rodinném jídelníčku. Po celý rok si sice nemůžeme vychutnat sezónu medvědího česneku, ale nebojte se improvizovat a namísto směsi s touto skvělou bylinkou použijte různá domácí pesta.

trhací chléb

Trhací chléb není zrovna low fat ani low carb záležitost. Rozhodně ale potěší smysly. Ty vaše i smysly ostatních, se kterými se o chléb podělíte. Hodí se právě pro sdílení u velkého stolu. Například u grilovaček.

Namísto medvědího česneku můžete použít i jiné bylinky, které máte rádi..v o něco menším množství, než je česnek. A česnekovou chuť dodáte klasickým stroužkovým česnekem.

Recept jsem připravila ve spolupráci s ETA.

Trhací chléb s medvědím česnekem

Detaily receptu

Množství

forma 23×8 cm

Doba přípravy

45 minut

Doba pečení

45 minut

Ingredience

  • Těsto:
  • 20 g droždí

  • ½ lžičky cukru

  • 230 ml vlažné vody

  • 150 g žitné chlebové mouky

  • 150 g celozrnné špaldové mouky hladké

  • 100 g světlé mouky hladké (pšeničná nebo špaldová)

  • 1 lžička soli

  • 2 lžíce olivového oleje

  • Na promazání:
  • 100 g medvědího česneku

  • 1 lžička čerstvého tymiánu (nebo jiná bylinka – např. oregano, bazalka…)

  • 80 g olivového oleje

  • Špetka soli

  • 30 g parmezánu

Postup

  • Droždí rozdrobte do misky, promíchejte s cukrem a zalijte vlažnou vodou. Nechte 15 – 20 minut vzejít kvásek.
  • V zadělávací míse smíchejte mouky a sůl. Vlijte vzešlý kvásek, olivový olej a nechte robota 10 minut zadělávat těsto. Poté vyndejte hák a mísu zakryjte fólií. Nechte těsto kynout 1 – 1,5 hodiny.
  • Připravte si směs na potření. Medvědí česnek a lístky tymiánu vložte do mixéru, zalijte olejem a rozmixujte. Přidejte špetku soli, parmezán a promíchejte.
  • Chlebíčkovou formu (o velikosti 23 x 8cm) vyložte pečicím papírem.
  • Těsto překlopte na pomoučenou pracovní plochu, krátce propracujte a vyválejte na plát velký asi 50 x 40 cm, silný zhruba 3 mm. Rovnoměrně potřete česnekovým olejem. Nakrájejte na 4 vodorovné pruhy, z nichž odkrajujte asi 7 centimetrové kousky.
  • Obdélníky skládejte po několika kouscích na sebe a vkládejte do vyložené pečicí formy.
  • Pečte při 180 °C 45 minut. Nechte zchladnout a poté vyndejte z formy.