Domů » Květáková pizza s ricottou a chřestem v miniverzi
květáková pizza s ricottou a chřestem

Květáková pizza s ricottou a chřestem v miniverzi

Květáková pizza v miniprovedení s ricottou a chřestem tu nemůžou chybět. Jsou tak lahodné! Těžko říct, jestli chutnají lépe tyto, nebo první verze s cuketou a tofu, kterou jsem zde publikovala nedávno.

Květáková pizza se dá připravit se spoustou obměn. Od možnosti ochutit různě těsto se pak otevírá i řada možností, jak ji obložit. S masem, bez masa, se sýrem, bez sýru… Stejně tak můžete vymyslet i různé tvary, které z těsta na korpus vytvoříte.

květáková pizza s ricottou a chřestem

Tento recept jsem připravila ve spolupráci se Svět plodů.

Květáková pizza s ricottou a chřestem

Detaily receptu

Množství

6 kousků

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

30 – 35 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • Korpus:
  • 250 g květáku

  • 2 vejce

  • 50 g mandlové mouky

  • 1 lžíce lahůdkového droždí

  • 1 lžíce chia semínek

  • 1 lžíce chia semínek

  • Sůl

  • Bazalkové pesto:
  • 2 větší hrsti bazalky (30 g)

  • 20 g piniových semínek

  • 1 menší stroužek česneku

  • 70 g olivového oleje

  • 15 g nastrouhaného parmezánu

  • Špetka soli

  • Na obložení:
  • Asi 6 stonků zeleného chřestu

  • 3 lžíce ricotty

  • 3 sušená rajčata v olivovém oleji

  • 3 sušená rajčata v olivovém oleji

  • Piniová semínka

  • Čerstvé bylinky (bazalka, oregano)

  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  • Květák rozeberte na menší růžičky, vložte do mixéru a nasekejte najemno. Přendejte do mísy a promíchejte s vejci, mandlovou moukou, lahůdkovým droždím, chia semínky a větší špetkou soli. Nechte 15 minut odležet.
  • Plech vyložte pečicím papírem. Z květákového těsta pomocí lžíce rozetřete na plech 6 stejně velkých koleček, silných asi 1 – 1,5 cm. Pečte při 200 °C 17 – 20 minut.
  • Než se upečou korpusy, připravte bazalkové pesto. Bazalku, piniová semínka, česnek a olej společně rozmixujte. Přidejte parmezán a špetku soli a jen pár pulzy promíchejte. Pokud chcete chuť piniových semínek zvýraznit, nasucho je opečte na pánvi a nechte zchladnout.
  • Z chřestu odstraňte tvrdší konce (seřízněte malý kousek – pár centimetrů) a škrabkou naškrábejte na tenké plátky. Hlavičky nechte vcelku. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno.
  • Předpečené korpusy vyndejte z trouby. Troubu ztlumte na 180 °C. Každý potřete asi dvěma lžičkami ricotty, lžičkou pesta a obložte chřestem. Posypejte sušenými rajčaty. Vraťte do trouby a pečte 13 – 15 minut.
  • Piniová semínka nasucho. Květákové pizzy před podáváním posypejte semínky, opepřete čerstvě mletým pepřem a ozdobte čerstvými bylinkami.
  • Zbylé pesto uzavřete do skleničky a uložte do lednice, kde vám vydrží alespoň týden. Podle potřeby můžete naředit olivovým olejem.