Květáková pizza v miniprovedení s ricottou a chřestem tu nemůžou chybět. Jsou tak lahodné! Těžko říct, jestli chutnají lépe tyto, nebo první verze s cuketou a tofu, kterou jsem zde publikovala nedávno.
Květáková pizza se dá připravit se spoustou obměn. Od možnosti ochutit různě těsto se pak otevírá i řada možností, jak ji obložit. S masem, bez masa, se sýrem, bez sýru… Stejně tak můžete vymyslet i různé tvary, které z těsta na korpus vytvoříte.
Tento recept jsem připravila ve spolupráci se Svět plodů.
Květáková pizza s ricottou a chřestem
Detaily receptu
6 kousků
30 minut
30 – 35 minut
LEPKU
Ingredience
- Korpus:
250 g květáku
2 vejce
50 g mandlové mouky
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce chia semínek
1 lžíce chia semínek
Sůl
- Bazalkové pesto:
2 větší hrsti bazalky (30 g)
20 g piniových semínek
1 menší stroužek česneku
70 g olivového oleje
15 g nastrouhaného parmezánu
Špetka soli
- Na obložení:
Asi 6 stonků zeleného chřestu
3 lžíce ricotty
3 sušená rajčata v olivovém oleji
3 sušená rajčata v olivovém oleji
Piniová semínka
Čerstvé bylinky (bazalka, oregano)
Čerstvě mletý pepř
Postup
- Květák rozeberte na menší růžičky, vložte do mixéru a nasekejte najemno. Přendejte do mísy a promíchejte s vejci, mandlovou moukou, lahůdkovým droždím, chia semínky a větší špetkou soli. Nechte 15 minut odležet.
- Plech vyložte pečicím papírem. Z květákového těsta pomocí lžíce rozetřete na plech 6 stejně velkých koleček, silných asi 1 – 1,5 cm. Pečte při 200 °C 17 – 20 minut.
- Než se upečou korpusy, připravte bazalkové pesto. Bazalku, piniová semínka, česnek a olej společně rozmixujte. Přidejte parmezán a špetku soli a jen pár pulzy promíchejte. Pokud chcete chuť piniových semínek zvýraznit, nasucho je opečte na pánvi a nechte zchladnout.
- Z chřestu odstraňte tvrdší konce (seřízněte malý kousek – pár centimetrů) a škrabkou naškrábejte na tenké plátky. Hlavičky nechte vcelku. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno.
- Předpečené korpusy vyndejte z trouby. Troubu ztlumte na 180 °C. Každý potřete asi dvěma lžičkami ricotty, lžičkou pesta a obložte chřestem. Posypejte sušenými rajčaty. Vraťte do trouby a pečte 13 – 15 minut.
- Piniová semínka nasucho. Květákové pizzy před podáváním posypejte semínky, opepřete čerstvě mletým pepřem a ozdobte čerstvými bylinkami.
- Zbylé pesto uzavřete do skleničky a uložte do lednice, kde vám vydrží alespoň týden. Podle potřeby můžete naředit olivovým olejem.