Brokolicová pomazánka může být jedno z těch jídel, které milujete nebo nesnášíte. Je totiž řada těch, co se nad brokolicí ošklíbají. A pak jsou ti, co brokolici milují v různých podobách a pomazánka pro ně bude skvělé zpestření.
Před nedávnem se na mě obrátila redaktorka časopisu Květy, která právě chystala téma o brokolici. Přizvala mě “na kus řeči” a poprosila o recept z brokolice. Původně se dotazovala na pomazánku, kterou jsem na blogu už publikovala před nějakou dobou, ale chtěla jsem si dát práci s přefocením a trochu si tu pomazánku doladit.
A tak je na světě! A je dokonce v hlavním tématu vydání časopisu! 🙂 To prostě potěší.
Nenutit, pouze nabídnou
Mezi otázkami od redaktorky se objevila i ta, jejíž účelem bylo čtenáři poradit, jak brokolici naservírovat těm, co ji v lásce nemají. Došla jsem k zajímavému zjištění o sobě sama. Hodně se změnily moje názory. Zatímco před narozením Honzíka bych se úporně snažila najít finty “jak za každou cenu někomu naservírovat jídlo, které sice nechce, ale měl by ho chtít ve chvíli, kdy ho připravíme tak nebo ona, teď je tominak… Reflektuji ten posun v myšlení, který přišel s výchovou Honzíka a přijde mi to celkem funny. Nutit mu něco, co mu nechutná, je naprosto kontraproduktivní. Víc si do hlavy vtěsná to, že to NECHCE, takže to pak neochutná ani později, protože v hlavičce to má pevně zakódované.
Za mě je lepší varianta nechat to plavat… Prostě uvařit brokolici anebo něco z ní a dát to na stůl při rodinném obědě a na každém nechat, jestli ochutná. Například u Honzíka to tak funguje. Nechtěl brambory a včera mě poprosil, jestli si ode mě může vzít, že to chce ochutnat a vlastně přirozeně začal jíst brambory. Kdybych mu je naservírovala rovnou, i když vím, že je předtím nechtěl papat, nejedl by je.
Lidská zvědavost je skvělá. I k brokolici si možná řada z těch, co ji nemusí, dojde časem. Obzvlášť, pokud z ní budeme vařit nějaké dobroty 🙂
Brokolicová pomazánka
Detaily receptu
4 porce
15 minut
LEPKU
Ingredience
200 g brokolice
100 g sýru typu lučina (můžete nahradit kozím žervé)
20 g parmezánu (nastrouhaný)
1 lžíce citronové šťávy
Sůl
1 menší stroužek česneku nebo pár listů medvědího česneku
Další bylinky – pár snítek tymiánu, oregana nebo bazalky, můžete přidat i spařenou kopřivu
Postup
- Brokolici vložte do vroucí osolené vody a pár minut vařte doměkka. Sceďte a ihned přendejte do ledové vody. Nechte zchladit a pak sceďte a nechte okapat.
- Brokolici nasekejte v robotu najemno. Přidejte oba druhy sýra, citronovou šťávu, špetku soli, česnek a bylinky. Rozmixujte najemno.
- Uchovávejte v lednici nejdéle dva dny.