Domů » Hovězí kofty pečené se zeleninou
masové kofty se zeleninou

Hovězí kofty pečené se zeleninou

Šťavnaté hovězí kofty spolu se zeleninou během pečení uvolní vynikající šťávu. Proto je pečivo ideální přílohou, protože šťávu pěkně nasaje a pokrm si tak vychutnáte do poslední kapky.

Mleté maso

Mleté (nejen hovězí) maso je moje oblíbené. Baví mě, že do sebe skvěle prolne bylinky a koření, kterými maso ochutíte a ovoníte. Když si maso melete sami, máte naprostou kontrolu nad jeho kvalitou, čerstvostí a například i nad obsahem tuku. Říká se, že k mletí masa na takovéto kofty, kuličky nebo na maso na burgery je dobré použít i tukově bohatší části masa, které dodají masu šťavnatost. Já jsem si k mletí vybrala hovězí krk. Je tak akorát, aby výsledek nebyl příliš tučný, ale ani příliš suchý.

Pokud si nechcete kupovat samostatný mlýnek na maso, je ideální volbou multifunkční robot. Používám Eta Gratus, na který lze umístit spousta nástavců, třeba právě i mlýnek na maso. Mít doma takový robot je neskonalá výhoda, protože nahradí několik přístrojů – takže ušetříte peníze i místo v kuchyni.

Zelenina

K pečení jsem použila právě sezónní cukety, rajčata a lilek. Krásně pustí během pečení šťávu, která společně s masovou šťávou a bylinkami tvoří výtečnou dobrotu, kterou budete chtít vysát z talíře do poslední kapky. Proto k podávání podávejte dobré pečivo, se kterým se vám to povede a ještě si ten skvělý chuťový zážitek umocníte.

Do pekáčku můžete přidat třeba i papriky, dýni nebo žampiony.

Hovězí kofty pečené se zeleninou

Ingredience na 8 koftů/4 porce:

  • 800 g mletého hovězího masa nebo o něco více hovězího krku

  • 1 – 2 jarní cibulky

  • 1 stroužek česneku

  • Snítka rozmarýnu

  • Hrstka petržele

  • 2 plátky toustového chleba (celozrnného)

  • Sůl

  • Olej na potření

  • Dále potřebujete:
  • 1 střední cuketa

  • 1 lilek

  • 2 hrsti cherry rajčat

  • 2 – 3 vetší rajčata

  • Olivový olej

  • Sůl

  • Čerstvé bylinky (tymián a oregano)

  • Pečivo popř. pečené brambory jako příloha

Postup

  • Pokud máte již hotové mleté maso, vložte jej do mísy. V případě, že si maso melete sami, doporučuji použít hovězí krk. Zbavte jej tužších blanek a nakrájejte na menší kousky. Poté umelte.
  • Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečky. Česnek nasekejte najemno nebo prolisujte. Rozmarán nakrájejte najemno, petrželku nadrobno. Všechny připravené ingredience přidejte k masu.
  • Plátky toustového chleba jeden po druhém namočte v teplé vodě. Vymačkejte a rozdrobte do mísy s masem. Osolte a důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře promísily.
  • Maso vložte do lednice.
  • Cuketu a lilek nakrájejte na drobné kostky. Lilek není v tomto případě potřeba vypotit. Cherry rajčata přepulte. Větší rajčata nakrájejte na silnější čtvrtkolečka. Zeleninu vsypte do větší zapékací mísy. Pokapejte olejem, přidejte lístečky bylinek dle chuti, osolte a promíchejte. Rozprostřete na dně mísy.
  • Maso z lednice vyndejte. Ruce si lehce potřete trochou oleje a z masa tvarujte menší karbanátky.
  • Masové bochánky rozprostřete na zeleninu. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 40 minut.
  • Jako příloha se skvěle hodí pečivo, jelikož skvěle nasákne šťávu, kterou zelenina a maso pustili.