Domů » Dýňové cupcakes s hruškovým krémem
dýňové cupcakes

Dýňové cupcakes s hruškovým krémem

Dýňové cupcakes vás potěší nejen krásnou barvou a vůní, ale i skvělou vláčností, lahodnou chutí s jemnými kořenitými tóny. K tomu skvěle kontrastuje svěží tvarohový krém s pyré z pečených hrušek. Je to zkrátka podzimní dezert, jak se patří.

Dýňové cupcakes jsem sem na blog chtěla připravit už minulý rok, ale nějak mi ten podzim proklouzl mezi prsty a než jsem se nadála, byla zima. Ne, že by zimě nepatřila dýně, ale říkala jsem si, že spíš zkusím nezapomenout do příští sezóny, kdy jsou na dýně všichni natěšení. Nakonec jsem začala jedním receptem pro Forbes a pro velký úspěch jsem tento odvodila od toho prvního, kde je použitá klasická pšeničná mouka a cukr. Tady jsem se snažila alespoň trochu “odlehčit” a udělat recept zdravější, pro tělo přínosnější.

Dokonce bych řekla, že tyto zdravější korpusy měly větší úspěch u Honzíka, než ty první. Nepotřeboval k tomu žádný krém. Zabalené muffiny vydržely hezky měkké v 3 dny. Takže se nabízí i tato varianta – že upečete jen muffiny, které můžete při pokojové teplotě, resp. v trochu chladnějším prostředí, skladovat déle. Muffiny se budou hodit i jako svačinka do krabičky.

Dýňové cupcakes s hruškovým krémem

Ingredience na 10 ks:

  • 200 g dýňového pyré
  • 2 vejce
  • 60 g rozpuštěného, zchladlého kokosového oleje
  • 80 g čekankového sirupu
  • 40 g panely nebo třtinového cukru
  • 50 ml mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky kardamomu
  • 90 – 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 90 – 100 g světlé špaldové nebo pšeničné mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody

Postup:

  1. Dýňové pyré vložte do mísy. Prošlehejte s vejci do hladkého krému. Přidejte kokosový olej, čekankový sirup, panelu nebo cukr, mléko, vanilkový extrakt, koření a znovu dobře promíchejte.
  2. V čisté míse promíchejte mouku – množství dle hustoty pyré – kypřicí prášek a sodu.
  3. Sypkou směs důkladně promíchejte s dýňovou, aby se ingredience dobře propojily.
  4. Těstem naplňte papírovými košíčky vyložený muffinový plech.
  5. Pečte při 170 °C 30 minut. Několik minut po upečení vyndejte z plechu na mřížku a nechte vychladnout.

Krém:

  • 1 zralá hruška
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • 140 g tuhého tvarohu z pozlátka
  • 120 g měkkého tvarohu
  • 150 g smetany ke šlehání
  • Čekankový sirup nebo moučkový cukr

Na ozdobení:

  • Mletá skořice
  • Ruličky skořice
  • Hvězdičky badyánu
tvarohový krém s pečenými hruškami
  1. Větší zralou hrušku oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kostky. V malém pekáčku promíchejte s plnou lžící cukru. Pečte při 185 °C 30 minut doměkka. Upečenou hrušku promíchejte ve vzniklém karamelu a přímo v pekáčku rozmixujte ponorným mixérem najemno. Pokud to nepůjde mixérem, rozmačkejte alespoň vidličkou. Nechte v pekáčku zchladnout. Pokud se vám nepodařilo připravit pyré pomocí mixéru, rozmačkané hrušky promixujte s trochou měkkého tvarohu.
  2. Oba tvarohy vložte do mísy. Přidejte hruškové pyré, lžíci čekankového sirupu nebo moučkového cukru a důkladně promíchejte.
  3. Smetanu vyšlehejte do husté šlehačky. Tu po třetinách vmíchejte k tvarohovo-hruškovému krému.
  4. Cukrářským sáčkem nastříkejte krém na vychladlé cupcakes. Poprašte mletou skořicí a ozdobte ruličkami celé skořice a badyánem.

JAK PŘIPRAVIT DÝŇOVÉ PYRÉ

  1. Dýni hokkaido umyjte a osušte.
  2. Překrojte napůl a vydlabejte pomocí lžíce. Pak odřízněte stopky.
  3. Obě “polokoule” ještě znovu překrojte a na plechu vyloženém pečicím papírem opět spojte – získáte tak dvě “polokoule”.
  4. Pečte při 190 °C 45 – 50 minut.
  5. Upečenou dýni přendejte do mísy a nechte chvíli chladnout.
  6. Rozmixujte tyčovým mixérem.
  7. Pyré přes cedník propasírujte do čisté mísy.
  8. Přendejte do skleniček a uzavřete. V lednici vydrží týden až 10 dní, v mrazáku déle.