Kde jsou doby, kdy jsem po ránu nepozřela nic slaného? Naštěstí dávno pryč! Hrozně jsem si slané snídaně oblíbila – tolik chutí, tolik možností. Přijít o takovou spoustu dobrých variací na slanou snídani by byla životní chyba 😀 Obzvlášť vajíčka jsou za mě top snídaně – v jakémkoli provedení, a to právě i ve slaných lívanečcích s bylinkami. Bylinky v jakémkoli množství navíc dokážou skvěle probudit všechny moje smysly 🙂
Bylinky v kuchyni používám dnes a denně a nešetřím s nimi. Podporují chuť jídla i naši chuť k jídlu, dokážou naprosto ovlivnit profil jídla, nabudí smysly, dokážou pomoct při trávení a z hlediska zdraví dokážou podpořit některé funkce v těle. Mými nejoblíbenějšími jsou bazalka, tymián a šnytlík (rozumějte pažitka) a koriandr, který jsem dřív nemohla cítit. Poslední dobou je to i libeček, bylinka, která ačkoli se dřív hodně v české kuchyni používala, dnes se na něj trochu zapomíná. Moje mamka dávala vždycky větvičku do vývaru. Polévka najednou dostala úplně jiný šmrnc! Já jsem ho například přidala do předchozího receptu na pesto, kde nádherně vyniká jeho intenzivní charakter. Tady sice není, ale příště ho zkusím přidat taky 🙂
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 30. 5. 2019
Což navazuje na myšlenku, že ty bylinky si můžete namíchat podle sebe. Já tam dala svoje oblíbené, které dobře ladí. Nicméně pro výraznější chuť by se například ten libeček hodil.
Detaily receptu
10 lívanečků
30 minut
lepku
Ingredience
2 vejce
50 ml mléka
30 g smetanového sýra typu Lučina
30 g pohankové hladké mouky
špetka soli
2 větvičky bazalky
1 lžíce pokrájené pažitky
snítka tymiánu
snítka oregana
olej na smažení
cottage k podávání
semínka na posypání
řeřicha na ozdobení a dochucení
Postup
- Vejce, mléko, sýr, mouku, sůl a bylinky rozmixujte tyčovým mixérem.
- Rozehřejte lívanečník. Potřete trochou oleje. Do každého důlku nalijte trochu vaječné směsi. Opékejte, dokud povrch neztuhne a lívanečky půjdou otočit. Krátce opečte z druhé strany.
- Podávejte se sýrem, posypané semínky a řeřichou.