Domů » 3 tipy na zdravější chlebíčky
zdravější chlebíčky

3 tipy na zdravější chlebíčky

Český chlebíček zdá se být pokladem českého národa. Umíte si představit oslavu bez chlebíčků? Na chlebíčcích jsme byli už odkojení, v dospělosti se pak těžko zbavujeme nutkání připravit chlebíčky pro návštěvu nebo na oslavu. Nejsou však chlebíčky jako chlebíčky. Zkuste si připravit něco odlehčenějšího – mám pro vás 3 tipy na zdavější chlebíčky, které jsou sice jednoduché, ale efektní.

zdravější chlebíčky

Možná při pohledu na talíř chlebíčků zápasíte s myšlenkou, jak se do krasavce pustit, aby vám zase nepopadalo vajíčko, nevykydli jste na sebe majonézu, nebo se do klína nesesypal kousek salátu. Spousta úskalí, ale žádné natolik velké, aby vás od zápasu s oblíbenou lahůdkou odradilo. Možná jste ale ten druhý typ jako já a zápasíte s opačnou myšlenkou – že s výzva s těžkým českým chlebíčkem vás nevzrušuje natolik jako výzva připravit lehčí a neokoukanou variantu, vzdálenou od typického českého gastronomického pokladu.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
29. 12. 2019

Společnost se ohledně jídla bude vždycky dělit dva tábory. V jednom z nich budou chlebíčky mazat salátem konzervativci, co inklinují k zaběhlým postupům a nehodlají experimentovat, a v druhém táboře uslyšíte hlahol objevitelů, co využívají spousty možností moderního světa a zkoušejí najít nové neotřelé kombinace. Většinou tito objevitelé hledají i alternativní způsoby k těžkým vydatným pokrmům, které nahrazují svěžími dobrotami.

Běhám ve druhém táboře. Schválně píšu „běhám“. Kdo z vás ho se mnou sdílí, tak ví, že v tomhle táboře neustále běháte myšlenkami sem tam a snažíte se objevit něco, co jste ještě nezkoušeli. Někdy mi to komplikuje vymýšlení pohoštění na oslavy a proces tvorby nových receptů, protože nic není tak dobré natolik, aby se nenašlo ještě něco lepšího. Občas se mi stane, že vymyšlím recept, který při vaření ještě měním. Nejhorší je, když se mi nápady na jeho změny vynořují těsně před přípravou. To jsem celá roztržitá. Kmitám mezi chuťovými vzpomínkami a novými nápady a snažím se propojit to nejlepší, co mi naskakuje.

Nevím, jestli se mi to vždycky daří, ale v případě těchto chlebíčků jsem s výsledkem mimořádně spokojená. Zafungovaly jednoduché kombinace surovin, které k sobě skvěle pasují. Příprava je snadná, aby zbyl čas na další příjemé aktivity. Nevyčerpáte si tak energii pro radostné veselení s těmi, pro které jste pohoštění chystali.

zdravější chlebíčky

Mimo tyto tři nápady by se našla ještě spousta dalších kombinací pro zdravé chlebíčky. Konkrétně v těchto „receptech“ (jestli se to tak dá nazvat) jsem vycházela z mých nejoblíbenějších surovin, které mi dorazily ve Fresh Bedýnkách. Základem úspěchu bude vždycky výběr kvalitních surovin. V jednoduchosti může být krása, ale pakliže jednoduchost vystihují i použité suroviny. Složení potavin zahlcené éčky nekoresponduje s jednoduchostí a lehkostí. Lehkost je atribut, který v jídlech využívám neustále. Jak lehkost přípravy, tak lehkost samotného jídla.

Vnímám velký rozdíl v pocitu, kdybych měla spást talíř chlebíčků s bramborovým salátem nebo talíř chlebíčků z kváskového žitného chlebíčku se zdravou pomazánkou a zeleninou. Po první variantě bych odpadla a hrozně by mě pálela žáha. Druhá varianta je pro mě přitažlivější a pochutnám si na ní víc. Miluju pestrost a „živou“ chuť potravin.  Nedám proto dopustit na čerstvé potraviny, nejlépe od lokálních dodavatelů.

Co miluju, je žitný kváskový chleba, který jsem se nebála použít jako základ pro zdravé chlebíčky. Veganská verze chlebíčku s hummusem je zdobená pečenou cuketou, řeřichou a slunečnicovými semínky. Napadá mě ale i dobré spojení hummusu s grilovanými paprikami nebo lilkem. Jak říkám, možností je spousta. Další dvě varianty jsou vegetariánské, přičemž sýrový chlebíček by rozhodně nezkazil kousek dobré šunky, a avokádový chlebíček s vajíčkem by dobře chutnal vylepšený uzeným lososem.

Stejně jako mě, určitě i vás napadá více možností pro obložení a možná i další varianty pomazánek. Před dvěma lety jsem publikovala článek s 10 tipy na pomazánky, které vás možná posunou k další inspiraci pro vytváření. Najdete mezi nimi i takové ty „tradičnější české“, kterými uspokojíte konzervativní členy rodiny a party přátel. Vždycky se najdou zkrátka sympatizanti klasiky, co vám za tradiční chlebíček utrhnou ruce a budou vděční, že jste nezapomněli na jejich slabost.

Ať už se pustíte do usedlejších forem pohoštění nebo neotřelých kombinací, držím palce při vašem silvestrovském i mimosilvestrovském vytváření. A nezapomeňte, že důležitější než 10 druhů pohoštění je atmosféra. Šetřete si proto síly a tvořte hlavně s radostí a potěšením!

Přeji všem radostné uvítání roku 2020! Ať se vás drží zdravíčko a najdete v tomto roce plno  zážitků i nových příležitostí!

Chlebíček s pečenou cuketou a hummusem

zdravější chlebíčky

Suroviny:

  • Žitný kváskový chléb
  • Hummus
  • Cuketa
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Slunečnicová semínka
  • Řeřicha

Postup:

  1. Cuketu nakrájejte na plátky silné 3 – 5 mm. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, potřete olivovým olejem, posolte a vložte do trouby na 200 °C. Pečte dozlatova.
  2. Slunečnicová semínka opečte nasucho na pánvi.
  3. Žitný kváskový chléb nakrájejte na plátky. Chléb potírejte hummusem, ozdobte zchladlou opečenou cuketou, posypejte semínky a naklíčenou řeřichou

Sýrový chlebíček

zdravější chlebíčky

Suroviny:

  • Žitný kváskový chléb
  • Krémový sýr
  • Polníček
  • Cherry rajčátka
  • Čerstvý farmářský sýr
  • Červená cibule nebo šalotka

Postup:

Chléb nakrájejte na plátky a potřete dobrým krémovým sýrem. Ozdobte polníčkem, rozkrojenými rajčátky a čerstvým farmářským sýrem. Posypejte najemno pokrájenou cibulkou.


Avokádový chlebíček s vejci

Suroviny:

  • Žitný kváskový chléb
  • Zralé avokádo
  • Citron
  • Krémový sýr
  • Vejce uvařená natvrdo
  • Rukola
  • Černý sezam

Postup:

  • Avokádo rozmačkejte vidličkou, zakápněte pár kapkami citronové šťávy. Přidejte trochu krémového sýra, osolte a promíchejte (bude stačit asi lžíce na polovinu avokáda).
  • Žitný chléb nakrájejte na plátky. Potřete avokádovou pomazánkou. Ozdobte rukolou, nakrájeným vejcem a posypejte sezamovými semínky.