Domů » Batáty zapečené se špenátem a ricottou
batáty

Batáty zapečené se špenátem a ricottou

Právě teď, kdy začínám připravovat recept na blog a psát text k receptu, jsem se rozhodla, že si na Instagramu vyhledám #bataty . Překvapilo mě, že přesto, že jsem našla téměř 31 000 příspěvků, je převážná většina z nich o upečených hranolkách nebo plátcích a kostkách. Neprojížděla jsem samozřejmě všechny příspěvky, ale vsadím se, že si teď otevíráte Instáč a přesvědčujete se o mém tvrzení a zjišťujete, že je řada možností, jak tuhle surovinu využít 🙂

batáty

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
16. 8. 2018

Pečené batáty jako přílohu taky miluju! Ale je škoda omezovat se jen na tuhle variantu, když z batátů jde připravit tolik zajímavých jídel. Možná se na ně víc zaměřím a začnu vám z nich tvořit inspiraci častěji. Po dlouhém scrolování jsem nikde zatím nezahlédla tuhle možnost, která je ale naprosto bombastická. Nasládlé brambory, svěží ricotta a šťavnatý špenát. Zní to jednoduše, viďte 🙂 A taky že to jednoduché je. Ne nadarmo se říká: „V jednoduchosti je krása“.

Takové věci já mám osobně nejraději. A netýká se to jen jídla. Nemám ráda věci překombinované, dokonce, kdo mě zná, tak moc dobře ví, že i moje oblečení nebývá moc přeplácané a plné výstředních prvků, nezdobím se ani spoustou šperků, nenosím křiklavé barvy. Mám ráda jistou uhlazenost a hledám takové prvky, které dokážou svou jednoduchostí zaujmout. A přesně takové to mám i v jídle. Ne moc chutí najednou, ne moc koření a dalších dochucovadel (kromě indické kuchyně 🙂 – to je výjimka). Prostě střídmá, hravá kombinace pár surovin, kterou zvládne napodobit každý a bez toho, aniž by riskoval, že se to ve výsledku nebude dát jíst. Prostě jednoduché věci, které mají čím zaujmout. Ta barevnost je v jídle tedy výjimka… ale ta fotka už je opět uhlazená a decentní. Prostě mě to tak baví 🙂

Detaily receptu

Množství

zapékací mísa <br>cca 30×20 cm

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

50 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 1 cibule

  • olej

  • 500 g špenátu

  • 1 stroužek česneku

  • 400 g ricotty

  • 2 vejce

  • ¼ lžičky muškátového květu

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • cca 750 g oloupaných batátů

Postup

  • Cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte dozlatova. Přidejte špenát. Před vložením do pánve můžete listy špenátu párkrát překrájet, aby se vám s ním pak lépe pracovalo. Přidejte prolisovaný česnek a osolte. Občas promíchejte. Když špenát ovadne, stáhněte pánev z plotny a nechte ho zchladnout.
  • Do špenátu vmíchejte ricottu, vejce, muškátový květ, osolte a opepřete.
  • Batáty nakrájejte na velmi slabé plátky (cca 2-3 mm).
  • Zapékací mísu vymažte olivovým olejem. Vyskládejte plátky batátů tak, aby se trochu překrývaly. Na batáty rozetřete slabou vrstvu špenátové náplně a zakryjte vrstvou batátů. Opět rozetřete náplň na brambory. Postup opakujte, dokud nezděláte všechnu náplň. Zakryje plátky brambor.
  • Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud nebudou batáty měkké. Bude to trvat 45 – 55 minut.