Domů » 3x krůtí burger z grilu

3x krůtí burger z grilu

Zrovna před pár dny jsme s kolegyní probíraly grily. Konkrétně výhody elektrického vs. klasického grilu na uhlí nebo brikety. Zatímco ona nedá dopustit na elektrický gril, který nečoudí a nemusí se složitě rozpalovat, u nás doma kopeme za druhý tým. Ohýnek dělá zkrátka tu nezaměnitlenou chuť a vůni, ale pravdou je, že se člověk nesmí zabývat tím, jestli to je, nebo není zdravé. Pak je ještě skvělá varianta bezkouřového grillu, který vyrábí třeba LotusGrill a ten si sebou snadno přenesete do přírody, na terasu nebo dovolenou. A teď narážím na samotnou podstatu grilování, resp. důvody, proč ho u nás doma (určitě nejen u nás) tak milujeme.

Grilování milujeme, protože u něj děláme hned několik nejoblíbenějších věcí. Začíná to už samotnou přípravou – tedy 1) těšení! Těším se už od chvíle, kdy začínám připravovat nákupní seznam, graduje to, když připravuji salát a vrcholem je, když na rozžhavený gril pokládám první kousek masa nebo zeleniny. Konkrétně při chystání těchto receptů jsem vynechala 1. fázi – přípravu nákupního seznamu. Recepty jsem vymýšlela prakticky na poslední chvíli, protože grilování předcházela návštěva Sklizeno. Ne vždy se musí stát, že dodavatelé poskytnou takový sortiment, který najdete v supermarketu, ale tím spíš si můžete být jisti, že kvalitní dodavatelé nesází kusy masa na pulty prodejen jako velkovýrobny a fabriky na nekvalitní jídlo. Příroda má zaběhnuté koloběhy a pakliže chcete jít ruku v ruce s přirozenými procesy, musíte někdy slevit z nároků. Anebo naopak 🙂 Kdo má nároky na kvalitu, dokáže si i s pár kvalitními surovinami vyhrát a vykouzlit dokonalé jídlo.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
29. 7. 2018

No, a to se mi nakonec povedlo. Našla jsem v chladícím pultu mleté krůtí maso z Farmy Druhaz. Váhala jsem ještě nad kuřecími křídly a vepřovou panenkou, ale nakonec jsem při přemítání, co bych z mletého krůtího masa mohla připravit, zjistila, že nápadů je tolik, že udělám hned tenhle menší speciálek se třemi recepty na různé variace burgerů. A tak jsem začala sázet do košíku nějaké další dobroty a výsledek uvidíte za chvíli.

2) setkání. Ano, další důvod, proč milujeme grilování, je setkání u jednoho stolu se svou rodinou, přáteli, známými…zkrátka s lidmi, kteří stejně tak jako vy chtějí zažít něco víc, než je pojídání jednohubek v obýváku u televize. I oni jsou součástí našeho těšení. Ačkoli svoje rodiče potkávám prakticky denně, nemáme čas na to prohodit spolu víc než pár vět a takhle máme možnost se na chvíli semknout blíž. Myslím, že těch pár hodin u grilování stačí bohatě na to, abychom na několik dnů přešli zase k tomu těšení se na sebe 😀 Joke 😉 Setkání má za následek i to, proč je grilování tak pestré. Každému chutná něco jiného, a potože zveme lidi, na kterých nám záleží, snažíme se udělat hostinu co nejrozmanitější, aby si každý přišel na své a odcházel od stolu spokojený.

Když už jsem načala to jídlo, dokončím myšlenku 🙂 3) jídlo a pití je hlavním tahákem grilování. Jak jsem zmínila, chceme, aby to bylo zajímavé, originální a pestré. Hodit kuřecí, vepřové a sýr do jedné marinády je sice pro někoho úspora času, ale jaký to má pak smysl? Ostré se víc bude hodit na tmavé maso a jemné bylinkové marinády zase na maso drůběží a ryby. Stači jen trochu citu pro kombinaci bylinek, koření a dalších přísad anebo najít dobrý tip na netu (třeba i TADY), v časáku, kuchařce… Mimochodem moje oblíbená značka Sonnetor, kterou ve Sklizeno taky najdete, teď rozšířila sortiment o grilovací směsi a uzenou sůl, kterou jsem do burgeru taky použila. Co se týče příloh, vedle pečiva a grilované zeleniny se určitě bude vyjímat nějaký ten salátek. A omáčky ke grilování? Pokud už vám dochází inspirace anebo pokud třeba hledáte dárek pro hostitele, ke kterému se budete na grilovačku chystat, můžete jako dárek sáhnout po těhle dárkových grilovacích balíčcíh.

Co se týče pití, tak i v tomhle případě si můžete zase hodně vyhrát. Nebo pokud nestíháte, tak rozhodně najdete mezi hosty někoho, kdo se tekuté složky hostiny rád ujme a vyrobí třeba domácí sangrii nebo limonádu. U nás doma vede víno, pivo a cider. Z vín to jsou hlavně tuzemské pozdní sběry, suché cidery kupuji od Tátova sadu nebo Redbrook. Co se týče piva, tak to moc nepiju, na to jsou tu jiní odborníci.

Co ještě patří ke grilování? To nejdůležitější – 4) užíváme si letního počasí a přírody. Pokud jste celý týden zavření v kanceláři a ven se dostanete až navečer, určitě sami uznáte, že víkend strávený venku je balzám na duši. A to je právě TO – jste venku, je sluníčko, pod nos  se vám linou vůně z grilu, oči se kochají tou krásou, kterou jste společnými silami připravili, máte kolem sebe lidi, které máte rádi, smějete se, vaše chuťové pohárky se tetelí blahem a jediná starost, kterou máte, je, aby se vám ty dobroty nepřipekly na grilu.

Určitě najdete i další důvody, proč je grilování tou nejlepší letní aktivitou 🙂 Ale abych se dostala taky trochu k receptům. Někdy mám problém, že mě napadne recept, ale jelikož je spousta surovin, které bych tam chtěla použít, ale všechny dohromady by nedávaly velký smysl, vymyslím raději více obměn a více inspirace pro vás. Tentokrát to vyhrály 3 varianty krůtího burgeru v takovém lehkém podání – přesně takovém, jaké si drůbeží maso žádá.

Krůtí maso je vyhledáváno hlavně těmi, kteří se drží zdravého životního stylu. Důvody, proč patří i do mého jídelníčku jsou hned dva – obsahuje málo tuku a oproti kuřeti je prý krůtu obtížné vypiplat růstovými hormony, takže není maso zbytečně intoxikované všemožnými sajrajty. Jo, a ještě se skvěle hodí na minutky, takže další důvod a body navíc, proč ho mám tak ráda.

Krůtí burger s ajvarem, lilkem a marinovanou cibulí

Doba přípavy: 30 minut
Doba grilování: 5 – 7 minut

Množství: 4 porce

Suroviny:

Karbanátky:

Marinovaná cibule:

  • 2 červené cibule
  • ½ hrnku vinného nebo jablečného octa
  • 1 hrnek horké vody
  • 1 lžíce cukru
  • 1,5 lžičky soli

abych se nechlubila cizím peřím, recept na marinovanou cibuli je převzatý z Fresh.iprima.cz

Na dokončení:

  • 1 větší lilek
  • Ajvar
  • Rukola

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte na slabá půlkolečka, rukama promněte, aby nebyly jednotlivé vrstvy spojené. Cibuli přendejte do větší misky. V druhé misce míchejte horkou vodu s octem, cukrem a solí, dokud se nerozpustí. Zalijte cibuli a nechte alespoň hodinu uležet. Cibuli můžete skladovat v lednici několik týdnů.
  2. Krůtí maso smíchejte s mletým koriandrem, lístky tymiánu, kmínem, petrželkou, najemno pokrájenou chilli papričkou (podle chuti) a uzenou solí. Vlhkýma rukama vytvarujte 4 karbanátky. Snaže se, aby byly uprostřed o něco slabší než na okrajích. Grilováním se maso smršťuje a nevznikla by placka, ale bochánek. Nechte v lednici uležet.
  3. Lilek nakrájejte na centimetr až dva silné plátky. Z každé strany osolte a nechte alespoň 20 minut vybrečet. Osušte papírovou utěrkou a z obou stran grilujte.
  4. Maso vložte na gril a opékejte z obou stran. Během pečení 3-4 otočte, aby bylo maso rovnoměrně propečené.
  5. Bulky rozkrojte a vnitřní stranou položte na gril. Opečte dokřupava.
  6. Bulky potřete z obou stran ajvarem. Na spodní rozložte ogrilovaný lilek, maso, rukolu a zakryjte druhou polovinou bulky.

Krůtí burger s olivami a okurkou

krůtí burger s olivami

Suroviny:

Karbanátky:

Okurková pomazánka:

  • 350 – 400  g okurky zbavené semínek
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 150 g zakysané smetany
  • Asi 1 lžíce pokrájené řeřichy

Na dokončení:

  • Žampiony (250 – 300 g)
  • Olivový olej
  • Uzená sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Tymián
  • 4 bulky
  • Polníček
  • Řeřicha

Postup:

  1. Jarní cibulku nakrájejte na jemné plátky. Olivy překrájejte nadrobno. Lístky tymiánu otrhejte. Krůtí maso promíchejte s cibulkou, olivami, tymiánem, solí a pepřem a vlhkýma rukama vytvarujte 4 karbanátky. Snaže se, aby byly uprostřed o něco slabší než na okrajích. Grilováním se maso smršťuje a nevznikla by placka, ale bochánek. Nechte v lednici uležet.
  2. Okurku nastrouhejte nahrubo.  Přendejte ji do cedníku, promíchejte se špetkou soli a nechte asi tak 5 – 10 minut okapávat. Pak okurku ještě rukama vyždímejte a přendejte do misky. Přidejte zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a překrájenou řeřichu. Promíchejte a dejte do lednice, než připravíte zbytek.
  3. Žampionům odtrhněte nohy. V misce pokapejte hlavičky trochou oleje, ochuťte čerstvě mletým pepřem a tymiánem a osolte. Vložte na rozpálený gril a z obou stran opečte.
  4. Maso vložte na gril a opékejte z obou stran. Během pečení 3-4 otočte, aby bylo maso rovnoměrně propečené.
  5. Bulky rozkrojte a vnitřní stranou položte na gril. Opečte dokřupava.
  6. Bulky z obou stran potřete okurkovou pomazánkou. Na spodní stranu položte hlavičky žampionů, maso, polníček a řeřichu a přiklopte.

Krůtí burger s rajčaty a bazalkovým pestem

Suroviny:

Karbanátky:

Na dokončení:

  • 8 plátků celozrnného chleba
  • Bazalkové pesto
  • Římský salát
  • Avokádo
  • Okurka
  • Rajčata
  • Bazalka

Postup:

  1. Maso vložte do mísy. Přidejte najemno pokrájený nebo prolisovaný česnek, koriandr, římský kmín, sušená rajčata, sůl a pepř.  Důkladně to celé promíchejte.
  2. Navlhčenýma rukama vytvarujte 4 karbanátky tak, aby byly uprostřed o něco slabší než na okrajích. Grilováním se maso smršťuje a nevznikla by placka, ale bochánek. Nechte v lednici uležet.
  3. Římský salát nakrájejte na proužky. Avokádo, okurku a rajčata nakrájejte na slabé plátky.
  4. Maso vložte na gril a opékejte z obou stran. Během pečení 3-4 otočte, aby bylo maso rovnoměrně propečené.
  5. Plátky chleba opečte na grilu. Potřete bazalkovým pestem, posypte římským salátem. Rozložte plátky avokáda, okurky a rajčat. Pak na to dejte maso, posypte ještě salátem, rozložte bazalkové listy a přiklopte chlebem namazaným pestem.

Něco navíc: Pokud si s burgery neodmyslitelně spojujete hranolky, zkuste třeba batátové hranolky pečené v troubě. Batáty jednoduše nakrájejte na hranolky, smíchejte s trochou oleje, solí a pepřem a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C doměkka.

Děkuji Sklizeno za dodání kvalitních surovin!