Domů » Bún bò Nam Bộ

Bún bò Nam Bộ

Jako kdyby to trvalo i rok – uzavření restaurací a všech super míst, kam rádi chodíme za zážitky. Kdyby nám v lednu někdo řekl, že budeme omezeni v takhle extrémní míře, ťukali bychom si na čelo. Tohle se nám přece nemůže stát… No, vida… a netrvalo dlouho a museli jsme se na spoustu týdnů rozloučit s požitky, které nám do té doby přišly jako běžná součást života. Třeba taková návštěva restaurace, kde si pochutnáte na oblíbeném jídle. Víte, jak mě tenhle „luxus“ chyběl? Dokonce jsem si musela objednat svoje oblíbené bun bo nam bo přes Dáme jídlo 😀 Ale stejně, nebylo to ono.. chyběla ta atmosféra. I přesto mi tahle zkušenost něco dala. Něco, co bych v restauraci asi nezažila.

Bún bò Nam Bộ bylo ještě nedávno po řadu Čechů velká neznámá. Teď nejen, že spousta z nás ví, ale spousta z nás tuhle vietnamskou specialitu miluje a rádo si na ní v dobrém vienamském bistru nebo restauraci pochutná. Je pravda, že do restaurace nechodíme jen kvůli jídlu, ale kvůli celkovému dojmu – zážitku z místa, servisu… pocitu, že jste vyšli mezi lidi a dopřáli si komfort, že vás někdo obslouží. Teda aspoň já to tak mám. Samozřejmě jsou i lidi, kteří mají návštěvu restaurace jako utrpení, které snáší kvůli partnerovi nebo rodině 🙂

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
14. 5. 2020

Co mi dalo první sousto a co mi daly zavřené restaurace

Šmátrala jsem v paměti, kde poprvé jsem ochutnala bun bo nam bo. Ku podivu, vzhledem k své paměti, jsem si vzpomněla, že to bylo ve Spicy Mama na „čerňáku“. Nemohla jsem se (jako vždy) rozhodnout, co si vyberu z té lákavé nabídky až to nakonec vyhrály právě nudle se zeleninou a masem. Dala jsem si to poprvé, po nějaké době opět a pak se bun bo nam bo dostalo na můj seznam oblíbených jídel. Hned na první ochutnání jsem si zamilovala vyváženost chuti jídla a nenucenou výraznost. Navíc mi je sympatická čerstvá zelenina a vlastně celková vyváženost i z hlediska výživy.

A teď, když byly restaurace zavřené, a já dostala neodbytnou chuť, mě zachránila alespoň donášková služba. A to máme kliku, že sem nedávno začali jídlo z pár restaurací dovážet 🙂 Jak jsem psala, chyběla k tomu atmosféra restaurace. Chybělo to příjemné rozptýlení u jídla. Zase na druhou stranu… Právě proto, že chyběl restaurační ruch kolem, zůstala moje hlava se sebou samotnou a přirozenou objevitelskou povahou. Koukala jsem na talíř se „salátem“ a napadlo mě – nudle se dají koupit, zelenina ta je jasná, buráky, cibulka a koriand jsou taky v pohodě.. Z čeho by mohla být omáčka a jak připravují to maso? Na přípravu doma by to nemusela být až taková fuška.

Dostupnost surovin

A taky že ne.. progooglila jsem se na různé recepty a zjistila jsem, že na přípravě není fakt vůbec nic těžkého. Ze surovin, které pro recept potřebujete, se mi těžko sháněla smažená cibulka. Tu jsem si připravila nakonec sama. Ale doporučuju jí spíš někde koupit. Budou jí mít možná v supermarketu, tam jsem se ale teď nedostala. Buráky a kulaté rýžové nudle bún jsem sehnala u našeho vietnamce. Stejně tak jsem u něj viděla rýžový ocet a rybí omáčku, ale ty už se v našem špajzu zabydleli kdysi. Citronovou trávu, chilli papričku a koriandr mají na Rohlíku už zkonpletovanou v balení „thai mix“ od Tibit. Případně se dají taky sehnat v supermarketu nebo na nějaké tržnici. V nejhorším případě si myslím, že by se dala použít sušená citronová tráva. Ale tahle příjěmně svěže voní a podle mě se z ní chutě lépe do masa vstřebají. Mungo klíčky taktéže seženete ve větším obchodě anebo na Rohlíku. Zeleninu kupujeme běžně a maso se nepoužívá žádné speciální – stačí vám kousek hovězí kýty.

Mimochodem to byla moje první zkušenost s citronovou trávou. Do jídla jsem použila jen měkký vnitřek. Ty tvrdé listy použiju na čaj.

Moje doporučení k přípravě

Jako první jsem namarinovala maso. Maso je potřeba nakrájet na tenké plátky. Proto doporučuju naostřit si nejostřejší nůž, co v kuchyni máte. Díky tenkým plátkům se rychle osmahne a bude měkké. Hovězí maso má tendenci „gumovatět“, tím spíš, pokud ho nedáte na rozpálenou pánev. Potřebujete pánev, která udrží teplo a opravdu počkejte, až je rozpálená. Taky používejte pánev, která je nepřilnavá, protože maso by se mohlo odtrháváním poškodit.

S opékáním masa počkejte až nakonec a než se namarinuje, připravte si další komponenty. Druhý krok je omáčka. Tam není co složitě vysvětlovat – snad jen zvažte množství chilli podle chuti, nerada doporučuji určité množství. A to i z toho důvodu, že můžete použít papričku s jiným stupněm pálivosti. Přesto mějte na paměti, že omáčku nevylijete do jídla celou a vykompenzuje jí neutrální chuť nudlí a zelenina. Tudíž se nebojte omáčku připravit trochu pikantnější.

Ve třetí fázi si připravte zeleninu, rozdrťte buráky a namočte nudle. Zeleninu nakrájejte nejlépe na nudličky. U nudlí je minimální pravděpodobnost, že je převaříte. Zalijete je vroucí vodou, přiklopíte a po chvíli zkontrolujete. Když se vám budou zdát akorát, přilijete studenou vodu a necháte odpočívat do doby, než přijde jejich chvíle.

A nakonec maso!

Teď už to jen naskládat pěkně do misky nebo hlubokého talíře, posypat cibulkou, buráky a koriandrem… zalít omáčkou a pustit se do toho!

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

45 minut

Bez

lepku

Ingredience

  • Maso:
  • 250 g hovězí kýty

  • 1 stonek citronové trávy

  • 2 stroužky česneku

  • 2 lžíce rybí omáčky

  • olej na osmažení masa

  • Omáčka:
  • 1 lžíce třtinového cukru (20 – 25 g)

  • 1 stroužek česneku

  • chilli paprička

  • 2 lžíce rybí omáčky

  • 1 lžíce rýžového octa

  • 150 ml horké vody

  • Dál budete potřebovat:
  • 150 g kulatých rýžových nudlí (bún)

  • ledový salát

  • mrkev

  • okurka

  • mungo výhonky

  • smažená cibulka

  • loupané buráky

  • koriandr

Postup

  • Maso nakrájejte na slabounké plátky. Dejte do mísy. Česnek rozsekejte najemno. Z citronové trávy vyberte měkký střed a najemno pokrájejte. Přidejte česnek i citronovou trávu k masu. Zalijte dvěma lžícemi rybí omáčky a nechte v lednici odpočívat.
  • Do mističky nebo hrnečku nasypejte třtinový cukr. Přidejte najemno pokrájený česnek a chilli papričku. Přilijte rybí omáčku, ocet a horkou vodu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  • Nudle dejte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Přiklopte a nechte odpočívat, dokud nezměknou. Pak stačí přilít studenou vodu a nudle nechat je stát, dokud nedokončíte zbytek.
  • Zeleninu nakrájejte na nudličky a buráky podrťte. Pokud jste koupili nevyloupané buráky, můžete je zkusit mnout v rukách, případně nejdříve trochu opečte na pánvi.
  • Maso zprudka opečte na rozpáleném oleji.
  • Nakonec sceďte nudle. Nandejte na talíře nebo do misek, navrch poskládejte zeleninu, výhonky a maso. Posypejte buráky, cibulkou a koriandrem.