Zkoušeli jste někdy upéct bagely? Vypadají skvěle a tyto celozrnné kakaové bagely s pomerančem navíc výborně chutnají i voní. Hodí se ke snídani, a to obzvlášť ve spojení s jogurtem a čerstvým ovocem.
Na blogu můžete najít už z minula recept na špaldové bagely s brusinkami, které občas peču a vždycky si na nich moc pochutnám. A tyhle, ač chuťově jsou úplně jiné, mě uchvátily stejně tak. Kdybyste na ně měli chuti, ale neměli doma tolik strávníků, abyste je snědli na posezení, nenechte se odradit. Strčte je po upečení a vychladnutí do mrazáku a vždycky několik málo hodin před konzumací (takže třeba večer před spaním) nechte rozmrznout.
Motání vs. vytahování bagelu
V receptu, který jsem zmiňovala, na špaldové bagely s brusinkami, jsem bagely připravovala z vyváleného pruhu těsta, který jsem do sebe propletla a poté jsem nechala na plechu chvíli kynout. Bohužel jsem to nedotáhla k dokonalosti, jako je postup třeba v tomto videu. Stejně tak bohužel, že jsem na něj natrefila až teď a nepraktikovala jsem ho i v rámci tohoto receptu – příště to tak zkusím.
Špaldové bagely s brusinkami
Když jsem připravovala tento recept pro Eta, ne a ne mi to spojování pruhů přijít pod ruku. Těsto se mi během pečení rozpojilo a nevypadaly bagely pěkně. Hledala jsem proto i tenkrát na Youtube návod, jak udělat pěkné bagely. Našla jsem postup, kde se do nakynutých bochánků udělá dirka a ta se pomalu roztahuje. Jeden z takových videopostupů najdete tady.
U tohoto druhu postupu se snažte roztahovat co možná nejvíce, protože prstenec nakyne a při spečení to s trochou fantazie vypadá…nehezky prostě 🙂
Dochucení těsta
V receptu uvádím kardamon, protože jde o poměrně originální zpestření, co se dochucení těsta týče. Ale ne každý ho má rád, a proto můžete bagely dochutit vanilkou nebo skořicí. Navíc můžete do těsta přidat nasekané ořechy (třeba místo kakaových bobů). Zajímavé bude i zapracování sušeného ovoce, které nasekáte nadrobno.
Celozrnné kakaové bagely s pomerančem
Detaily receptu
6 bagelů
40 minut + kynutí
25 – 30 minut
Ingredience
20 g droždí
1 lžička třtinového cukru
200 ml mléka
50 g másla
1 žloutek
200 g celozrnné hladké špaldové mouky
80 – 90 g hladké mouky (pro lepší kynutí)
30 g xylitolu
17 g kakaa
25 g drcených kakaových bobů
½ lžičky mletého kardamonu
Špetka soli
Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
Vejce na potření
Postup
- Droždí rozdrobte do mističky a promíchejte se lžičkou třtinového cukru. Mléko zahřejte, aby bylo teplé – ne horké. Trochu přilijte k droždí a zamíchejte vidličkou. Přisypejte asi ½ lžíce mouky, ještě prošlehejte vidličkou a nechte pod utěrkou vzejít kvásek.
- Do zbylého mléka vložte na kousky pokrájené máslo, ještě krátce zahřejte a nechte v máslo v mléce rozpustit. Když směs zchladne, zašlehejte do ní žloutek.
- V míse promíchejte mouky, xylitol (případně třtinový cukr) kakao, kakaové boby, sůl, kardamon a nastrouhanou kůru. Zalijte kváskem a mléčno-máslovou směsí se žloutkem. Zpracujte těsto. Pod utěrkou nechte hodinu kynout.
- Těsto překlopte na pomoučenou pracovní podložku, krátce prohněťte a rozdělte na 6 stejně velkých kousků. Z každého zpracujte bochánek (jako na hamburgerové žemle) a nechte kynout. Doprostřed udělejte prstem nebo vařečkou díru a pomalu ji začněte roztahovat, abyste utvořili prstence s vnějším obvodem alespoň 10 cm a s otvorem alespoň 5 cm. Nechte 10 – 15 minut kynout na plechu. Můžete zkusit i postup uvedený výše v textu.
- Potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 180 °C (horkovzduch) 25 – 30 minut. Pokud vidíte, že se v troubě bagely až moc nafukují, že se vnitřní kruh „slévá“ dohromady, můžete v polovině pečení rychle (opravdu rychle, abyste těsto nepoškodili) kulatou vařečkou nebo podobnou rukojetí rychle kolečko „obnovit“ přímo na plechu.
- Po upečení nechte zchladnout. Skvěle chutnají například s tvarohem a čerstvým ovocem nebo džemem.
- Po upečení nechte zchladnout. Skvěle chutnají například s tvarohem a čerstvým ovocem nebo džemem.