Domů » Špaldové bagely s brusinkami

Špaldové bagely s brusinkami

Voňavé prsteny z nadýchaného těsta s lehce nakyslými brusinkami, ovoněné skořicí a muškátovým oříškem… k tomu krémová pomazánka a křupavé oříšky. Je lepší způsob, jak si zpříjemnit ráno?

domácí bagely

Taková snídaně by potěšila snad každého (krom těch, co dělají nějaké výjimky ve stravování ? ). Stačí, když k bagelům přivoníte a v tu chvíli nabudíte své smysly. Těsto je připravené čistě ze špaldové mouky. Špaldu naši předci pěstovali před 8 – 9 tisíci lety. V té samé podobě zůstala dodnes – nešlechtěná, nemodifikovaná. Proto se pokládá za zdravější alternativu obiloviny. Namíchala jsem bílou s celozrnnou, tím jsem ji obohatila o cennou vlákninu a plnější chuť. V těstě najdete jen malinko cukru. Další důvod, proč si tuhle zdravou snídani připravit.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
19. 10. 2017

Když jsem pracovala se zdravými surovinami v těstě, neubrala jsem na nich ani v pomazánce. Lučina je bez konzervantů a podle mě má dobře vývážený poměr živin. A ta chuť je prostě originální, takže to byla jasná volba. Lehce jsem ji osladila javorovým sirupem (můžete použít jiný sirup nebo med) a dala jí šmrnc díky vlašským ořechům. Jsou momentálně sezónní surovinou a navíc se k téhle kombinaci s brusinkami skvěle hodí.

Až bude sezóna fíků, ochutnejte i tuto neodolatelnou kombinaci

Detaily receptu

Množství

6 bagelů

Doba přípravy

30 minut + <br>45 – 60 minut kynutí

Doba pečení

30 – 35 minut

Ingredience

  • Bagely:
  • 20 g droždí

  • 170 ml mléka

  • 3 lžičky cukru

  • 40 g másla

  • 1 žloutek

  • 200 g hladké špaldové mouky

  • 100 g celozrnné hladké špaldové mouky

  • špetka soli

  • ½ lžičky skořice

  • ½ lžičky muškátového oříšku

  • 50 g brusinek

  • vejce na potření

  • Sýrová pomazánka s medem:
  • 300 g Lučiny

  • 2 – 3 lžíce javorového sirupu

  • 3 lžíce nadrobno pokrájených vlašských ořechů

Postup

  • Droždí rozdrobte do misky a rozmíchejte s cukrem. Zalijte jednou třetinou ohřátého mléka. Z odměřeného množství mouky přidejte asi lžíci hladké špaldové mouky a vidličkou rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
  • Ve zbylém ohřátém mléce rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Když se máslo rozpustí, rozšlehejte ve směsi žloutek.
  • Obě mouky promíchejte dohromady ve větší míse se solí, skořicí a muškátovým oříškem. Brusinky překrájejte na menší kousky a přidejte k mouce. Uprostřed udělejte důlek a vylijte do něj vzešlý kvásek. Přilijte mléčnou směs a začněte vařečkou zpracovávat těsto. Těsto přendejte na lehce pomoučený vál a těsto pořádně prohněťte. Vložte zpátky do mísy, přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
  • Nakynuté těsto rozdělte na 6 stejně velkých kusů. Z každého rozválejte váleček o průměru 3 cm a dlouhý asi 25 cm. Konce válečku spojte (překryjte je trochu přes sebe), přimáčkněte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 10 – 15 minut kynout. Pak každý bagel potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 – 35 minut.
  • A jak smíchat Lučinu s javorovým sirupem a ořechy, vám asi radit nemusím ? A pak tu dobrotu prostě natřete na ty voňavé, nadýchané bagely a je hotovo.