Protože ráno dělá den, a protože jeden den je polovina víkendu, vyplatí se investovat pár chvilek do přípravy dokonalé snídaně, kterou si budete rádi vychutnávat ještě o něco déle, a na kterou budete i dlouho rádi vzpomínat.
Možná to máte jinak, ale já si dokážu užívat v životě naprosté drobnosti. Jsem si jistá, že jsou to právě detaily, na kterých visí naše vnitřní radost. Pro někoho je společná snídaně rutina nebo dokonce nutnost. Já za tím vidím perfektně strávený čas, který si můžeme užít s někým, koho máme rádi, s jídlem, které probudí naše smysly, a na místě, které má příjemnou atmosféru a navodí nám pohodu. Podtrženo sečteno – zážitek, který vzbudí emoce. A pozitivní emoce jsou ta nejlepší potrava pro naše zdraví. A co samozřejmě naše zdraví podmiňuje je i to, jak se o něj celkově staráme.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 12. 9. 2019
Skotské pečivo k čaji
Například tahle drobnost jménem scones, což je vlastně skotské pečivo, dokáže udělat jak radost, tak uspokojit chutě, a v provedení, které jsem připravila, je to i zdravý tip na snídani. Někdo mi může vytknout, že jsem použila trochu cukru, ale je ho tam vskutku opravdu minimum, což v porovnání se „zdravě vypadajícími“ průmyslově zpracovanými produkty, je rozhodně úplné nic. Upřímně mě dokážou naštvat takové produkty – ty, co se chlubí, že přispívají zdravému životnímu stylu, ale ve skutečnosti jde o tupý výmysl, který zdraví určitě nepomáhá. Zdravé jsou základní potraviny, a já věřím, že když vezmete trochu celozrnné mouky ze špaldy – nešlechtěné odrůdy pšenice, navíc v bio kvalitě, přidáte k ní jen pár surovin, upečete bochánky, které potřete dobrým tvarohem a ozdobíte ovocem, nejlíp ze zahrádky, tak máte něco tak bohatého, co ve vás rozhodně probudí víc života, než z továrny vyplivnutá hloupost.
Detaily receptu
4 kousky
15 minut
15 minut
Ingredience
40 g hladké špaldové mouky + na podyspání
110 g hladké celozrnné mouky – použila jsem z červené pšenice
špetka soli
15 g třtinového cukru
1 lžička kypřicího prášku do pečiva – bezfosfátového
40 g másla
70 g mléka
vejce na potření
Postup
- Mouky, sůl, cukr a kypřicí prášek promíchejte míse. Přidejte na kostičky pokrájené máslo a prsty vytvořte suchou drobenku. Přilijte mléko a zpracujte těsto.
- Na pomoučené pracovní desce vyvarujte placku silnou asi 2-3 cm. Skleničkou vykrájejte kolečka. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch) a 15 minut pečte.
Podávejte například s tvarohem a ovocem nebo s máslem a džemem.