Domů » Salát s krevetami a křupavou cizrnou
salát s krevetami

Salát s krevetami a křupavou cizrnou

V zimě spíš tíhnu k tepelně upravené zelenině, ale pokud mi není vyloženě chladno, že bych prahla po jídle, co mě zevnitř dokonale prohřeje, nepohrnu svěžím salátkem. A tím spíš, když ho zdobí vynikající krevety.

salát s krevetami

Když jsme dnes stáli s přítelem v servisu na kávovary a prohlíželi si výstavky mašinek dělající nám život hezčí, zavzpomínali jsme na dobu před 10 lety. Tehdy jsem ještě studovala střední hotelovku a kávovar byl přístroj, který neměla jen tak nějaká restaurace. Byla to přelomová doba, taková kávová revoluce v Česku. Předtím nebylo normální, abyste si v restauraci poručili espresso, lungo nebo cappuccino, vzpomínáte? Prostě byl na výběr turek nebo instantní kafe.

Před deseti lety zažívalo dobré kafe v českých gastroprovozech velký rozmach a po pár letech se espresso stalo samozřejmostí, čímž vznikal prostor pro větší i menší pražírny. Netrvalo dlouho a kávovary jsou samozřejmostí i v řadě domácností.

Jak souvisí kafe se salátem? Jestli si vzpomínáte, tak před deseti lety byla dost omezená i nabídka salátů v restauracích. Šopák, „cézar“ a šmitec! Obecně se podle mě hodně zvedla kvalita jídla v restauracích. Včetně nabídky salátů. Alespoň někde. Naštěstí už se dneska ví, že salátů existuje celá řada a že „lupení“ nemá sloužit jen pro  vyplnění místa v jídelníčku a nutné zlo, zkrátka aby se neřeklo, že na „dietáře“ se zapomnělo. Někdy ve mě restaurace takový dojem vzbuzovaly. Nepochopení milovníků lehčích pokrmů. Když jsem občas zírala nad naservírovaným salátem, jen jsem se utvrdila se v myšlence, že naprosto nepochopená podstata salátu jde ruku v ruce s myšlenkou šéfkuchaře zaplácnout jídelák sekcí „saláty“, protože to se prej nosí.

Když teď přijdu do slušné restaurace a mám chuť na salát, bývám většinou moc spokojená. Baví mě například restaurace Let’s Meat na Floře, do které chodíme zamlsat s přítelem. Je to jeho oblíbená restaurace a evidentně není jediný, kdo restauraci navštěvuje pravidelně. Přestože je restaurace víceméně zastrčená, vždycky je v ní rušno.  Zatímco můj Honzík, zakousnutý do nabombeného burgeru, umírá blahem, já si mlaskám nad salátem se zauzenými kachními prsy. A pozor, kachna není zrovna moje nejoblíbenější jídlo.

S krevetami tam bohužel zatím salát nemají. Ale i v tom se doba posunula – v dostupnosti čestvých ryb a krevet. Zatímco před deseti lety byly krevety dostupné spíš z mrazáků, dneska malé chcípáčky v mikrotenu bez problémů nahradíte masitými křupavými krevetami. Proč toho nevyužít a nepřipravit si sem dam doma libůstku jako z dobré restaurace?

Saláty sice večeřím hodně často, ale není na denním pořádku servírovat u nás doma krevety. Uznávám, že cenově se pohybujeme v jiné relaci, než je bio kuřecí maso, například. Ale jednou za čas je super jídelníček osvěžit něčím výjimečným. A pakliže si chceme udělat radost drahou surovinou a mít z ní „slavnostní“ událost, chceme, aby to nějak vypadalo. Za mě je například takováto forma dost výjimečná, abych na ní s chutí vzpomínala.

salát s krevetami

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

30 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • Křupravá cizrna:
  • 150 g vařené cizrny

  • 2 lžičky olivového oleje

  • ¼ lžičky mletého římského pepře

  • ¼ lžičky uzené papriky

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • Pečený květák:
  • 150 g květáku

  • 2 lžičky olivového oleje

  • ¼ lžičky sušeného česneku

  • sůl

  • Krevety:
  • asi 300 g neloupaných nepředvařených krevet

  • olivový olej

  • citron

  • sůl

  • Salát:
  • 3 hrsti rukoly

  • 1 hrst najemno pokrájeného salátu radichio/červená čekanka

  • Asi 150 g cukety

  • ½ avokáda

  • olivový olej

  • javorový sirup

  • řeřicha

  • citronová šťáva

Postup

  • Cizrnu promíchejte s 2 lžičkami oleje, římským kmínem, uzenou paprikou, špetkou soli a pepře. Rozložte na plech s pečicím papírem. Květák rozeberte na drobné růžičky. V misce promíchejte s olejem, špetkou soli a česneku. Rozložte na plech vedle cizrny. Dejte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzduch) a pečte asi 20 minut.
  • Krevety oloupejte a zbavte střívek. Vložte do misky a pokapejte pořádně citronem. Nechte odležet pár minut a potom na olivovém oleji opečte do oranžova. Na pánvi osolte.
  • Na talíře/do misky nandejte saláty. Posypejte cuketou nakrájenou na proužky a avokádem pokrájeným na kostky. Zalijte trochou olivového oleje a javorového sirupu a lehce salát osolte. Prsty zlehka promíchejte. Posypejte cizrnou a květákem vyskládejte na salát krevety. Posypejte klíčky řeřichy a pokapejte citronem.

Recept vznikl ve spolupráci s Fresh Bedýnky – děkuji za poskytnutí ingrediencí!