Adaptovat se z tepla na zimu je pro mě vždycky horší, než ze zimy na teplo. Letos se podzim plíží, řekla bych, zatím vcelku pozvolna. A doufám, že se bude courat co nejpomaleji. Těžko se vyrovnávám se strmým pádem rtuti na nulu. Ráno pak vždycky váhám, co si obléct, abych nebyla moc nabalená, ale abych na druhou stranu neprochladla… a krom toho se mi při rychlém zlomu počasí s létem o mnoho hůř loučí. Přesto je třeba si přiznat, že krátké babí léto nám brzy mávne nashledanou a teplého sluníčka se budeme muset vzdát. Namísto toho se budeme zahřívat svetry a hřejivým jídlem.
Ano, už to nebudou svěží salátky s jogurtovými přelivy. Radši si dáme salát z pečené zeleniny anebo polévku. A taky proč ne? To je náhodou pozitivní změna – nepřejíme se dobrot, které si užíváme od jara do léta a zase ten jídelníček obměníme trochu jinými chutěmi. Vždycky se dá na tom „špatném“ najít i to dobré. Krom toho budeme mít zase víc času na odpočinek. Jasně, i mě hrozně baví v létě vyrážet na výlety a tak, ale není od věci se umět i na chvíli pozastavit. Příroda začně taky odpočívat. Tenhle koloběh prostě má co do sebe, ať se nám to líbí nebo ne.
Mě v nejbližších dnech moc odpočinku pravděpodobně nečeká, ale příroda (a hormony) si prý umí poradit 🙂 Už za měsíc, až se narodí Honzíček, přijde nová životní etapa, která bude obnášet hodně změn, právě včetně odpočinku, který si doteď můžu naordinovat více méně podle sebe. A pak? Pak už to bude o něčem jiném. Život nabere jiné tempo a tuším, že ta radost s tím spojená s myšlenkami na odpočinek zamete.
Co mi ale asi bude chvíli chybět, jsou různá jídla. Bohužel si budu muset odepřít takové dobroty, jako je například tenhle salát, protože luštěniny, ač jsou zdravé a já je miluju, by našeho malého asi moc nepotěšily 🙂 Vlastně zatím pořádně nevím, na jaký stravovací režim se nachystat. Je fakt, že o řadě potravin jsem neměla ani tušení, že by malému mohli při kojení vadit. Hroznové víno, papriky, pečivo…? Teď je nejvyšší čas si ty potraviny přefiltrovat podle jiných parametrů, než jsem to dělala dosud. Neumím si zatím představit, že budu muset vynechat spoustu koření a bylinek. Přesto to ráda udělám, protože, pokud to půjde, bych malému chtěla dopřát tu nejlepší výživu, kterou může po narození dostat. A nerada bych mu to potěšení kazila tím, že se nedokážu ovládat a sním, na co budu mít zrovna chuť.
Ale na tenhle salát se budu fakt těšit. Pokud se svou pamětí na recept nezapomenu, bude to jedno z prvních jídel, které si uvařím, a budu moct. Miluju batáty, a jak jsem psala, miluju luštěniny. Použila jsem zelenou čočku od Probio, která se vaří asi 30 – 40 minut a zůstane stále vcelku. Myslím tím, že nemá tendenci pukat a rozvářet se, jako klasická čočka. Je svým způsobem podobná čočce beluga, ale tahle mi chutná možná ještě o trošinku víc. Chuť salátu skvěle vyvažuje svěží čekanka a lehounce nakyslý dresink. A vůbec – všechny ty suroviny spolu nádherně hrají a salátek je velká lahoda. Pokud máte doma kozí nebo ovčí sýr, můžete ho vyměnit za balkánský, který jsem měla doma zrovna já. Budete tak mít salát ještě o kapku výživnější 🙂
Detaily receptu
2 porce
1 hodina
Ingredience
100 g zelené čočky (nejlépe drobnozrnné)
300 g batátů (oloupaných)
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
1 puk červené čekanky
4 kousky naložených sušených rajčat
2 lžíce kaparů
2 hrsti rukoly
balkánský sýr (můžete použít i kozí nebo ovčí)
- Dresink:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
1 lžička mletého koriandru
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup
- Čočku uvařte doměkka a v cedníku nechte okapat.
- Batáty nakrájejte na drobné kostky. V míse zakápněte olivovým olejem, přidejte špetku soli a čerstvě mletý pepř a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. V troubě pečte při 200 °C doměkka.
- Čočku nasypejte do mísy. Čekanku zbavte tuhého košťálku a nakrájejte na nudličky, přidejte k čočce. Rajčata nakrájejte na slabé proužky, kapary trochu překrájejte a nasypejte k čočce.
- V mističce prošlehejte ingredience na dresing a vlijte do mísy k čočce. Promíchejte.
- Do mísy přidejte rukolu a pečené batáty, jen zlehka promíchejte a servírujte na talíř. Nakonec posypejte balkánským sýrem.