Domů » Salát s pečenou dýní a řepou
salát

Salát s pečenou dýní a řepou

Saláty v zimě? Dá se! Když je v nich tepelně upravená zelenina, beru je všema deseti. Proto jsem se nebála připravit recept na salát i v zimním období. Na tenhle mám chuť, i když je venku zrovna bílo.

salát s pečenou dýní a řepou

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
24. 1. 2019

V zimě inklinujeme (nebo aspoň já) k teplému jídlu, čerstvá zelenina nás neláká tolik jako v zimě. A je to tak správně. Podle čínské medicíny rozhodně. Tisíci lety prověřená praxe má jasno v tom, že tepelně upravené potraviny a potraviny s hřejivou polaritou nám v zimě prospívají, zatímco ty chladné naše zdraví tak úplně neupevňují. Přirozené chutě nás k tepelně upravenému jídlu v zimě prostě táhnou a netřeba se tomu bránit. Polévky – hlavně vývary, zapečené pokrmy, pečená masa, nebo takový salát z vařené nebo pečené zeleniny mají co do sebe.

Zimní saláty, které nejvíc zbožňuju, jsou například z dušené zeleniny se zastřeným nebo natvrdo uvařeným vejcem a avokádem… Nebo saláty s pečenou zeleninou a kousky masa… Anebo tenhle salát s pečenou řepou, dýní, klíčky a sýrem! Ten je můj oblíbený. V téhle variantě jsem použila sýr grana padano. Jinak mi ale hrozně moc chutná i s mozzarellou nebo čerstvým kozím sýrem. Teď mi může někdo oponovat, a říct, že sýry nejsou moc dobré jídlo na zimu…

Mým úkolem není nikoho z mých čtenářů přeučovat a měnit mu chutě. Chodíte sem dobrovolně 🙂 Moje chutě jsou takové, jaké jsou. Sýry miluju a dávám si je prakticky denně. V klidu se k tomu přiznám. Na sýru vidím hodně pozitiv a to obzvlášť, když jím bio sýry (nejčastěji kozí a ovčí). Mým posláním je dát vám inspiraci – dát návnadu těm, kteří mají podobné chutě a kteří hledají inspiraci pro každodenní vaření. Nebudu říkat, že něco nesmíte, takže pakliže nejste vyloženě typ, kterému by mohl sýr nebo laktóza jakkoliv uškodit, přiměřené množství vás ani v zimě nezabije. Je to stejné, jako když si dáte trochu čerstvé zeleniny – taky vám neublíží. V dlouhodobém měřítku by její nadbytek v zimě nemusel na každého působit pozitivně. Když pozorujete potřeby svého těla a posloucháte je, víte jistě, jestli je čerstvá zelenina a sýr  pro vás to pravé, anebo víte, že po nich budete zimomřiví, unavení a bez energie.

Já vím naprosto přesně, že pečená zelenina mě v zimě dobíjí. Probudí se v ní během pečení příjemně nasládlé chutě, zahřeje… a když přidáte voňavé koření, zapomínáte na to, jak je venku mrazivo.

V receptu neuvádím gramáže, nepřijde mi to v tomto receptu nutné – množství prostě podle hladu 🙂

salát s pečenou dýní a řepou

Detaily receptu

Množství

neudávám

Doba přípravy

20 minut

Doba pečení zeleniny

20 – 30 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • červená řepy

  • dýně hokaido

  • olivový olej

  • sůl

  • pepř

  • římský kmín

  • rukola

  • klíčky

  • vlašské ořechy

  • parmezán

  • Dresink:
  • olivový olej

  • citronová šťáva

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

Postup

  • Červenou řepu oloupejte, překrojte napůl a nakrájejte na zhruba centimetrové plátky. Přendejte do misky, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte špetku mletého římského kmínu. Promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Dýni nakrájejte na menší kostky a udělejte to samé. Proč to nemíchám dohromady, je asi jasné 🙂 Aby se to neobarvilo…
  • Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte doměkka.
  • V mističce rozmíchejte suroviny na dresink – asi lžíci oleje, pár kapek citronové šťávy, 1/2 lžičky medové hořčice, špetku soli a pepře.
  • Na talíř nebo do misky rozprostřete rukolu. Přelijte trochou dresinku. Na rukolu rozprostřete pečenou zeleninu, posypejte nasekanými ořechy, klíčky a hoblinkami sýra. Pokapejte zbylým dresinkem.