Domů » Kapustové karbanátky „trochu jinak“
kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky „trochu jinak“

Povím vám, mateřská se mi teda zamlouvá! 🙂 Tohohle luxusu si moc vážím, a to hlavně z důvodu, že krátce před porodem už je pro mě dojíždění kamkoliv vcelku náročné. Namísto toho si užívám klid, nikam se nehoním (ono to ani nejde) a pracuju ještě na nějakých receptech. Noo a taky si před porodem užívám jídla, která si pak dlouho nedám – třeba kapustové „karbanátky“.

kapustové karbanátky s bátátovým pyré

Sepsala jsem si jídla, kterým se při kojení vyhnout, do takového manuálku (možná přidám na blog). Je fakt, že některá z nich oželím úplně v pohodě, ale po některých se mi bude stýskat, dokud je nebudu moct postupně zařazovat. Kapusta není zrovna zelenina, kterou bychom doma připravovali běžně, přesto jde o bezva zeleninu, které jsem teď přišla na chuť. Taky že se na poněkud netradiční oběd Honza tvářil dost vyjeveně. Do masové koule nezakrojil s očekáváním, že tam najde takové překvapení. „Co jsou ty větší kousky?“ zeptal se. – „Udělala jsem to dneska s kapustou, miláčku.“ Haha, a pak ten jeho roztomilý výraz mluvící za vše 🙂  „To ti to nechutná, nebo coo?“ dorážela jsem.

No, tak…. ne, že by mu to nechutnalo… Jen se právě vyděsil z toho důvodu, který by vyděsil malého, kdybych si při kojení kapustu dala 😀 Ale potěšilo mě, že naopak uznal, že mi tyhle kapustové karbanátky povedly. To je velká čest. A to tím spíš, že jsem je dělala poprvé. A ani Honzu nezarazilo, že jsem nedělala klasické karboše na oleji. Jsme zvyklí jíst mleté maso spíš grilované, z trouby, anebo v těstovinách. Na smažení mě fakt neužije 🙂

Takže kdo jste hledal odpověď na otázku „v čem jsou tyhle karbanátky jiné“, už jste jistě pochopili, že to není jen tvar, ale právě jejich způsob tepelné úpravy. Jste na blogu se zdravějšími recepty, takže vás to určitě strašně překvapilo, žejo 🙂

A co se týče dochucení, je možné, že kdo z vás kapustové karbanátky doma připravujete, dochucujete si je trochu „jinak“, takže se můžou zdát jiné i z tohoto důvodu. Netuším 🙂 Nicméně za mě kapustě určitě sluší česnek, kmín a majoránka – takové to ověřené trio, které má své místo i v bramboračce a dalších českých porkrmech. Jak se ukázalo, byla to spolu s dalšími ingrediencemi trefa do černého. Zkuste, uvidíte 🙂 A budu ráda, když mi k jídlu dáte i nějaký feedback 🙂

kapustové karbanátky

Detaily receptu

Množství

4 porce

Doba přípravy

40 minut

Doba pečení

30 minut

Ingredience

  • 300 g kapusty

  • 1 houska

  • 50 ml mléka

  • 1 cibule

  • 1 lžíce oleje

  • 400 g mletého hovězího masa

  • 1 vejce

  • sůl – asi ½ lžičky

  • 1 stroužek česneku

  • ½ lžičky drceného kmínu

  • 1 lžička majoránky

  • pepř

Postup

  • Kapustu překrájejte na menší kusy a povařte, aby její tužší části změkly. Sceďte a nechte okapat.
  • Housku nakrájejte na kostičky a dejte do mísy. Ohřejte mléko a housku pokropte, nechte nasáknout.
  • Cibuli nakrájejte najemno a na oleji osmahněte dozlatova.
  • Z kapusty vymačkejte vodu a nakrájejte najemno. Přendejte do větší mísy, přidejte maso, nasáklou housku, osmahnutou cibulku, vejce, sůl, prolisovaný česnek, kmín, majoránku a trochu pepře. Důkladně promíchejte.
  • Ze směsi vytvořte kuličky (velikostí něco mezi ping pongáčem a tenisákem). Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzduch). Pečte půl hodiny.

Podávejte s bramborovou kaší nebo s batátovým pyré.