Cuketové brownies jsou důkazem toho, že cuketa do pečení jednoznačně patří. Najdete všude možně například spoustu receptů na cuketové perníky. Nadýchané těsto zvláčněné mokrou cuketou chutná neodolatelně. A stejně neodolatelné jsou i brownies, které jsou oproti perníku trochu hutnější, nejsou nadýchané, ale zato jsou extra lahodné. A zdravé.
Jelikož do brownies určitě patří čokoláda, nezanevřela jsem na ni ani v případě receptu na cuketové brownies. Použila jsem 90% čokoládu, ale do receptu uvádím 85%. Ta je dost intenzivní na to, aby se v těstě dokázala projevit. Pro ještě intenzivnější kakaovou chuť i barvu jsem přidala trochu kakaa, které, kdo máte rád, můžete nahradit karobem. Ten je přirozeně sladší než kakao, a proto ještě více dezert dosladí.
Cuketa, jak jsem již zmínila, dodává těstu vláčnost. Je to díky vysokému procentu vody v cuketě, kterou během pečení do těsta uvolňuje. Vláčnost dodává brownies navíc také zdravá celozrnná žitná mouka. Obsahuje navíc hodně vlákniny a minerálů.
Zdravý je i způsob slazení. Pro sladkou chuť i skvělou konzistenci jsem použila hodně zralé banány. Pokud nemáte rádi přeslazené dezerty, bude vám chuť takto pravděpodobně vyhovovat. V opačném případě můžete těsto dosladit například xylitolem.
Cuketové brownies
Detaily receptu
forma 23×25 cm
20 minut
45 – 50 minut
Ingredience
50 g 85% čokolády
20 g kokosového tuku
2 hodně zralé banány (230 – 240 g)
3 vejce
400 g nahrubo nastrouhané cukety
200 g celozrnné hladké žitné mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 lžička sody
20 g kakaa
Můžete ještě případně dosladit například xylitolem
Postup
- Čokoládu s kokosovým tukem společně rozpusťte ve vodní lázni.
- Ve větší míse rozmixujte banány s vejci. Vmíchejte nastrouhanou cuketu a čokoládu. Dobře promíchejte.
- Do mísy vsypte mouku, kypřicí prášek, sodu a kakao. Důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře propojily.
- Těsto nalijte do formy (23×25 cm) vyložené pečicím papírem. Uhlaďte vařečkou a pečte při 170 °C 50 minut. Krájejte až po vychladnutí.