Domů » Cuketové brownies
cuketové brownies

Cuketové brownies

Cuketové brownies jsou důkazem toho, že cuketa do pečení jednoznačně patří. Najdete všude možně například spoustu receptů na cuketové perníky. Nadýchané těsto zvláčněné mokrou cuketou chutná neodolatelně. A stejně neodolatelné jsou i brownies, které jsou oproti perníku trochu hutnější, nejsou nadýchané, ale zato jsou extra lahodné. A zdravé.

Jelikož do brownies určitě patří čokoláda, nezanevřela jsem na ni ani v případě receptu na cuketové brownies. Použila jsem 90% čokoládu, ale do receptu uvádím 85%. Ta je dost intenzivní na to, aby se v těstě dokázala projevit. Pro ještě intenzivnější kakaovou chuť i barvu jsem přidala trochu kakaa, které, kdo máte rád, můžete nahradit karobem. Ten je přirozeně sladší než kakao, a proto ještě více dezert dosladí.

brownies z cukety

Cuketa, jak jsem již zmínila, dodává těstu vláčnost. Je to díky vysokému procentu vody v cuketě, kterou během pečení do těsta uvolňuje. Vláčnost dodává brownies navíc také zdravá celozrnná žitná mouka. Obsahuje navíc hodně vlákniny a minerálů.

Zdravý je i způsob slazení. Pro sladkou chuť i skvělou konzistenci jsem použila hodně zralé banány. Pokud nemáte rádi přeslazené dezerty, bude vám chuť takto pravděpodobně vyhovovat. V opačném případě můžete těsto dosladit například xylitolem.

Cuketové brownies

Detaily receptu

Množství

forma 23×25 cm

Doba přípravy

20 minut

Doba pečení

45 – 50 minut

Ingredience

  • 50 g 85% čokolády

  • 20 g kokosového tuku

  • 2 hodně zralé banány (230 – 240 g)

  • 3 vejce

  • 400 g nahrubo nastrouhané cukety

  • 200 g celozrnné hladké žitné mouky

  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

  • 1 lžička sody

  • 20 g kakaa

  • Můžete ještě případně dosladit například xylitolem

Postup

  • Čokoládu s kokosovým tukem společně rozpusťte ve vodní lázni.
  • Ve větší míse rozmixujte banány s vejci. Vmíchejte nastrouhanou cuketu a čokoládu. Dobře promíchejte.
  • Do mísy vsypte mouku, kypřicí prášek, sodu a kakao. Důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře propojily.
  • Těsto nalijte do formy (23×25 cm) vyložené pečicím papírem. Uhlaďte vařečkou a pečte při 170 °C 50 minut. Krájejte až po vychladnutí.