Domů » Cuketový perník bez vážení (s proteinem)
cuketový perník bez vážení s proteinem

Cuketový perník bez vážení (s proteinem)

Často na Instagramu narážím na sladké pečené recepty s přídavkem proteinu. Já sama ho už sice nějakou dobu užívám, ale ještě nikdy jsem s ním nepekla (když opomenu zapečenou ovesnou kaši). Premiéra se však zadařila a je cuketový perník je tedy dezert vážně k nakousnutí!

Když jsem před rokem perník s cuketou zkoušela péct prvně, překvapilo mě, na kolik takových receptů se dá narazit. Když jsem ho potom ochutnala, zjistila jsem, v čem tkví jeho velká obliba. Cuketa obsahuje hodně tekutiny. Během toho, co se těsto pozvolna peče, se cuketa v těstě rozpádá a pozvolna tu tekutinu do těsta uvolňuje. Výsledkem je krásně vláčné těsto.

Tento cuketový perník je navíc krásně kyprý a nadýchaný. Obohatila jsem ho o vynikající protein Choco Bueno od Ladylab, který mám ze všech proteiňáků nejradši. Jak jsem se zmiňovala i v článku “Rok změny”, je to pro mě po tréninku nejen skvělá odměna, ale i ideální přísun živin v dobře stravitelné formě. Protein těsto osladí a dá mu bohatější čokoládovou chuť.

cuketový perník bez vážení s proteinem

Varianta bez proteinu

Variantu bez proteinu jsem popravdě zatím nezkoušela. Ale pokud do toho půjdu, asi bych do těsta nastrouhala trochu hořké čokolády, abych chuť kakaa zvýraznila. Mouku nebo jiné ingredience už bych nepřidávala.

Hrnkový cuketový perník s proteinem

Ingredience

  • 2 větší hodně zralé banány

  • 2 vejce

  • ½ hrnku oleje (115 g)

  • ½ hrnku vody

  • 2 hrnky cukety (asi 2 cukety – 300 g)

  • 1,5 hrnku celozrnné žitné hladké mouky (240 g)

  • 1 hrnek celozrnné špaldové hladké mouky (150 g)

  • 1 lžička sody

  • 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva

  • 2 lžičky perníkového koření

  • 3 – 4 lžíce kakaa (45 g)

  • 2 odměrky čokoládového proteinu (60 g)

  • 3 lžíce chia semínek (45 g)

  • Špetka soli

Postup

  • Rozmixujte banány s vejcem, olejem a vodou. Do směsi přidejte nastrouhanou cuketu.
  • Ve velké míse smíchejte mouky, sodu, kypřicí prášek, perníkové koření, kakao, protein, chia semínka a sůl. Přidejte mixovanou směs s cuketou a důkladně promíchejte.
  • Těsto nalijte do pekáčku (cca 27×25 cm) vyloženého pečicím papírem. Pečte při 170 °C 50 minut.

cuketový perník bez vážení s proteinem