Domů » Domácí bramborové noky zapečené s rajčatovou omáčkou
zapečené bramborové noky

Domácí bramborové noky zapečené s rajčatovou omáčkou

Zatímco bramborové knedlíky jsou u nás v Česku doma, italská zmenšenina v podobě noků už se v našich domácnostech nepřipravuje tak často. Nebojte se toho a vyzkoušejte recept na domácí bramborové noky zapečené s rajčatovou omáčkou.

Ačkoli česká kuchyně není moje nejoblíbenější, najdou se i jídla, na kterých si pochutnám. Patří mezi ně pečené kuřátko, španělské ptáčky, sekaná od mojí mamky anebo bramborové knedlíky – idálně se špenátem a s uzeným. Jenomže, ačkoli česká kuchyně je oblíbená u mého muže, jsou výjimky, jako třeba uzené maso, které Honza moc nemusí. A tak je to s řadou jídel – buď je mám ráda já a Honza ne, nebo naopak. Takže se dnes a denně snažím při vaření hledat schůdná řešení a vařit to, co bude chutnat nám oběma. A když je nenacházím, hledám aspoň rychlé recepty, abych, když vařím několik jídel, nestála jen u plotny.

Proto na bramborové knedlíky často nedojde. Jejich příprava nějaký ten čas vyžaduje. To bramborové noky taky, ale aspoň si je dáme oba – tedy všichni tři. Honzíkovi chutnají naštěstí taky. Ale jen ty domácí 🙂 Aby ne, jsou krásně jemné, nejsou lepivé a zkrátka dobře chutnají. Obzvlášť s rajčatovou omáčkou je máme rádi – a takhle zapečené!

To je další věc – co Honza miluje – věci zapečené se sýrem – s hromadou sýra. To já zase ne! Ale když povrch noků s omáčkou pocákám zakysanou smetanou a dám na ni mozzarellu, máme tu zase skvělý kompromis, který chutná nám všem.

Noky – trvají dlouho, vyžadují však rychlost

Paradox, co? Příprava noků obnáší vaření brambor, loupání, lisování nebo strouhání, vyvalování a vaření… Ale samotné zpracování těsta je potřeba provést co nejrychleji. Myslím tu pasáž, kdy smícháte všechny suroviny až do chvíle, kdy je vkládáte do vroucí vody.

Těsto má tendenci rychle měknout a vodnatět. Proto budete možná potřebovat těsto během práce zahustit moukou. Přidejte jí tolik, aby se těsto příliš nelepilo. Není od věci, když je měkké, protože noky jsou pak krásně vláčné a nejsou tvrdé. Nesmí však být rolik měkké, aby ztrácely tvar a hlavně aby se nerozvařily.

Když už budete přidávat trochu mouky navíc, přidejte i malinko soli navíc, abyste nepřišly o dobrou chuť.

Noky si můžete připravit předem. Obzvlášť, pokud víte, že budete potřebovat “rychle uvařit”, můžete si je uvařit den předem a vychladlé přendat do uzavíratelné krabičky. Pak je schovejte do lednice a druhý den máte oběd hotový raz dva

Domácí bramborové noky zapečené s rajčatovou omáčkou

Ingredience na 2 – 4 porce

  • Omáčka:
  • 1 velká cibule

  • 1 – 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce rajčatového protlaku

  • 2 stroužky česneku

  • 1 větší bobkový list

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • 1 plechovka krájených rajčat

  • Pár snítek tymiánu

  • Hrst nadrobno nakrájené petrželky

  • Chilli podle chuti – nemusí být

  • Bramborové noky:
  • 400 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných (moučných, varný typ C)

  • 30 g bramborového škrobu

  • 1 vejce

  • Sůl

  • 120 – 150 g hladké mouky + na podsypávání

  • K dohotovení:
  • 100 g zakysané smetany

  • 100 g mozzarelly

Postup

  • Začněte omáčkou – než se uvaří, stihnete připravit noky. Na omáčku nakrájejte cibuli nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli dozlatova osmahněte. Přidejte protlak, najemno pokrájený česnek a bobkový list. Minutu až dvě restujte na mírném ohni. Zalijte rajčaty. Plechovku vypláchněte trochou vody a přilijte do hrnce. Ochuťte římským kmínem, najemno pokrájeným tymiánem, solí a chilli podle chuti. Pokud chilli nemáte příliš v lásce, nahraďte jej špetkou pepře. Vařte pod poklicí pozvolna půl hodiny.
  • Brambory prolisujte nebo najemno nastrouhejte. Zasypejte škrobem, přidejte špetku soli a vejce. Zasypejte asi 120 g hladké mouky a rychle zpracujte těsto. Pokud se vám zdá těsto řídké, ještě zapracujte hladkou mouku podle potřeby.
  • Z těsta vyvalujte kuličky o průměru asi jako dvacetikoruna (nebo menší) pomoučenýma rukama a pokládejte na pomoučenou pracovní plochu. Vidličkou s dlouhými hroty přejíždějte zlehka po kuličkách odzadu dopředu ke špičce. Hotové nočky vařte v osolené vroucí vodě 3 minuty. Poté vyndejte děrovanou naběračkou nebo opatrně sceďte a nechte okapat.
  • Omáčka po půl hodině vaření zhoustla. Stáhněte jí z plotny a vmíchejte najemno pokrájenou petrželku. Omáčku smíchejte s noky a rozprostřete do zapékací mísy. Pokapejte zakysanou smetanou a posypejte natrhanou mozzarellou. Pečte při 210 °C (horkovzduch) cca 20 minut dozlatova.

Recept vznikl ve spolupráci s Eta, a proto ho najdete na Eta blogu spolu s dalšími skvělými recepty 🙂

bramborové noky s rajčatovou omáčkou