Každý rok se na něj těšíme, každý rok medvědí česnek přidáváme do spousty jídel, které dokáže skvěle dochutit. Skvělým důkazem je špenátovo-hráškový krém s medvědím česnekem, kde ho na talíři doprovázejí další sezónní rostlinky.
Receptem na špenátovo-hráškový krém s medvědím česnekem jsem se inspirovala obdobným receptem, který jsem tvořila pro forbes.cz a který je doplněný lahodnými lososovými noky. Oblíbila jsem si skvěle vyváženou chuť mezi sladkým hráškem a špenátem. Miluji polévky z obou těchto surovin, ale spolu chutnají snad ještě lépe. Krém není pouze sladký po hrášku, ani není jen špenátový. A krom toho té kombinaci dodává medvědí česnek říznou dávku své charakteristické chuti.
Co když není sezóna medvědího česneku? Do polévky přidejte jen o něco málo víc špenátu a použijte 1 stroužek klasického česneku. Klidně dva. Je na vás, jak štiplavou polévku snesete a jak vám chutná.
Polévku můžete navíc dochutit třeba tymiánem, ten téhle kombinaci také moc sluší. Anebo oreganem. A velice zajímavý bude k dochucení rozmarýn.
Další recepty s medvědím česnekem
Když si rozklikete štítek MEDVĚDÍ ČESNEK, otevře se vám seznam dalších receptů tady u mě na blogu, které jsem připravovala v předchozích letech. Jde například o máslo, bochánky, rolky anebo slané koláče. Krom toho se zde ještě letos jeden recept objeví 🙂 Dál můžete medvědí česnek použít nadrobno nasekaný do různých zeleninových směsí z pánve nebo do jarní nádivky. Zkuste třeba taky sekanou nebo různé další dobroty z mletého masa. Fantazii se zkrátka meze nekladou.
Špenátovo-hráškový krém s medvědím česnekem
Ingredience
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
750 ml vody nebo zeleninového vývaru
1 větší brambora – cca 120 g po oloupání
1 lžička mletého římského kmínu
150 g hrášku
160 g špenátu
100 g medvědího česneku
Sůl
Můžete přidat ještě další bylinky k dochucení – například tymián nebo bazalku a přidat je před mixováním polévky
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno. Do hrnce nalijte olej a cibuli nechte zesklovatět. Zalijte vodou nebo vývarem, přidejte bramboru nakrájenou na malé kostičky. Osolte, přidejte římský kmín a vařte, dokud nebude brambora měkká.
- Do polévky přidejte hrášek. Počkejte, až se začne znovu vařit a nechte 2 minuty probublávat.
- Přidejte špenát a medvědí česnek. Budete mít rázem plný hrnec, že budete mít možná pocit, že se vám tam tolik lupení nevejde. Ale pomalu míchejte – špenát i česnek rychle ovadnou. Jen přiveďte k varu a sundejte z plotny.
- Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Podle chuti dosolte, případně opepřete.