Domů » Domácí cini minis
domácí cini minis

Domácí cini minis

Už jste někdy zkoušeli připravit cini minis? Tato verze je mnohem zdravější a upřímně, chutná mi víc. Možná jste jako děti na skořicových křupinkách ujížděli a později dospěli k názoru, že je z jídelníčku vynecháte, protože zdraví moc neprospějí. Tyto domácí našemu zdraví přinesou ale mnoho benefitů.

Zdravější alternativa

Nebudu tvrdit, že moje domácí verze obsahuje minimum cukru nebo minimum tuku. To ne. Složení je ale poctivé – je bez aditiv, nic průmyslově zpracovaného. Proto domácí cini minis poskytují tělu živiny z kvalitních zdrojů. Ano, obsahují i cukr. Nicméně kokosový cukr je na rozdíl od klasického cukru bohatý na minerály. Vlastně jde o vysušený nektar z květů kokosových palem. Má nižší glykemický index než rafinovaný bílý cukr – 35 oproti 87 GI. Krom toho má příjemnou karamelovou příchuť.

Xylitol je zase cukr březový, který příznivě ovlivňuje zdraví našich zubů. Proto se přidává například do žvýkaček. Obsahuje až o 40% méně kalorií než bílý cukr a má GI 7. Proč zmiňuji GI – glykemický index? Protože čím nižší GI, tím méně se zvedá hladina inzulinu v krvi po konzumaci takové potraviny. GI navíc snižuje vláknina, které je díky celozrnné mouce v domácích cini minis dostatek.

GI snižuje také tuk a bílkoviny (zde máslo a jogurt). Potraviny s nízkým GI uvolňují energii postupně a nestane se tak, jako po konzumaci potravin s vysokým GI, že cukr v krvi vylétne nahoru, pak rychle spadne a s ním i naše energie. Pak můžeme cítit i tzv. “vlčí hlad”. Prostě sežereme, na co přijdeme.¨Náhrady

Náhrada

Možná, že budete mít zrovna chuť si tyto čtverečky připravit, ale některý z cukrů nebudete mít při ruce. Zkuste ho v tom případě nahradit třtinovým cukrem. Sice je kaloricky stejně vydatný, jako bílý cukr, ale alespoň nějaký ten minerál se tam najde. Anebo to prostě neřešíte a jde vám hlavně o tu skvělou chuť. Trocha cukru nás, pokud jsme zdraví, nezabije 🙂

Domácí cini minis

Detaily receptu

Množství

1 plech

Doba přípravy

15 minut

Doba pečení

15 minut

Ingredience

  • 50 g jemných ovesných vloček

  • 10 g xylitolu (nebo cukru – výběr podle vlastních preferencí)

  • 35 g másla

  • 65 g celozrnné špaldové mouky hladké

  • 1 lžička mleté skořice nebo skořicového extraktu

  • 50 g bílého jogurtu

  • Vejce na potření

  • 2 lžíce kokosového cukru (může být i třtinový)

  • 1 lžička mleté cejlonské skořice

Postup

  • Ovesné vločky rozmixujte na drobnou drť. Přidejte do mixéru xylitol a máslo a ještě krátce mixujte, dokud se směs nepropojí a nezačnou se tvořit hrudky.
  • Přendejte směs do mísy. Přidejte mouku, skořici a jogurt a dobře propracujte. Nejdříve to půjde dobře silikonovou stěrkou, poté zapojte ruce J .
  • Vejce dobře prošlehejte vidličkou. V mističce promíchejte kokosový cukr se skořicí.
  • Těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na slabý plát. Potřete lehce vejcem a rovnoměrně posypejte skořicovým cukrem. Rádýlkem nakrájejte na čtverečky… nebo na tvary, které se vám povedou. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte při 175 – 180 °C 15 minut. Na plechu nechte vychladnout a pak ihned uzavřete do krabičky nebo sklenice.